Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Ranking And Position Set 12

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

Questions Penned by Yogit

(Q1 – Q5) Answer the following questions based on the arrangement given below:-
 Y W % 2 @ C N 3 A S M 9 $ ! D * T 4 # B L + 7 ? 5 G F 6

  1. How many such symbols are there in the arrangement which are immediately followed by letter and immediately preceded by a number ?
    a) one
    b) two
    c) three
    d) more than three
    e) None of these
    Answer – b) two 
    Explanation :  [email protected] and 4#B

  2. If the numbers immediately after the symbols get their value doubled. Then find the sum of all such numbers.
    a) 24
    b) 28
    c) 32
    d) 34
    e) None of these
    Answer – b) 28 
    Explanation :
    2, 7 and 5. So the sum of these numbers = 4+14+10 = 28

  3. How many such numbers are there which are immediately followed by letter but not immediately preceded by the symbol ?
    a) one
    b) two
    c) three
    d) more than three
    e) None of these
    Answer – a) one 
    Explanation : N3A

  4. If all the symbols from the above expression is removed then which one is 3rd to the left of 7th from the left end.
    a) %
    b) C
    c) N
    d) 3
    e) None of these
    Answer – b) C Explanation :
    After removing the symbols, A is 7th from the left and C is 3rd to the left of A

  5. How many such vowels are there which is immediately followed by consonants and immediately preceded by number?
    a) More than three
    b) one
    c) two
    d) three
    e) None of these
    Answer – b) one 
    Explanation : 3AS

(Q6 – Q10) Answer the following questions based on the arrangement given below:-
G % A Y H D 7 L @ S 1 E X 3 J F $ Z M 0 $ R P 9 U 5 !

  1. What will come in place of question mark?
    GA!  %Y5  AHU  ?
    a) DY9
    b) YDP
    c) YD9
    d) YD0
    e) None of these
    Answer – c) YD9 
    Explanation 
    Series is +2 and then last letter from the right end and so on

  2. If every second number/letter/symbol from the right replace with the days of the week starting from Monday, then which letter will replace Thursday?
    a) 0
    b) M
    c) $
    d) 9
    e) None of these
    Answer – a) 0
    Explanation :
    5 = Monday, 9 = Tuesday, R = Wednesday and 0 = Thursday

  3. If the order of the last 10 characters get reversed then what will be the seventh to the right of fourteenth form the left end.
    a) P
    b) R
    c) Z
    d) $
    e) None of these
    Answer – d) $
    Explanation :
    14th from the left = 3, now the order of the last 10 get reversed so, $ will be 7th to the right of 3.

  4. If all the numbers are dropped from the above sequence, then which element is eleventh from the right end?
    a) E
    b) 3
    c) X
    d) $
    e) None of these
    Answer – c) X 
    Explanation :
    After removing numbers, eleventh from the right end = X

  5. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a number?
    a) More than three
    b) one
    c) two
    d) three
    e) None of these
    Answer – b) one 
    Explanation :
    U5