Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Ranking And Position Set 9

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

I.Study  the following information carefully to answer the given questions
256      765      432      980      167      519      356

  1. If first and third digit of the each numbers are interchanged then which will be the second highest number ?
    A.761
    B.519
    C.167
    D.256
    E.None of these
    Answer – C.167
    Explanation :
    652      567      234      098      761      915      653
    761 =>167

  2. If 1 is added to the last digit of the each number and 1 is subtracted from the second digit of each number then how many numbers will be divisible by 2 ?
    A.One
    B.Two
    C.Three
    D.More than three
    E.None of these
    Answer – C.Three
    Explanation :
    257      756      423      971      158      510      347

  3. If all the digits of first and second numbers are added together then how many number gives the sum as 7 ?
    A.One
    B.Two
    C.Three
    D.Four
    E.None of these
    Answer – C.Three
    Explanation :
    256      765      432      980      167      519      356
    7           13          7        17          7         6        8

  4. What will be the result if the second digit of the highest number divided by the first digit of the lowest number ?
    A.1
    B.2
    C.4
    D.8
    E.None of these
    Answer – D.8
    Explanation :
    980 = 8
    167 = 1
    8/1 = 8

  5. If the digits of each numbers are arranged in descending order then what will be the third lowest number ?
    A.256
    B.653
    C.356
    D.652
    E.None of these
    Answer – C.356
    Explanation :
    256      765      432      980      167      519      356
    652      765      432      980      761      951      653

II.Study  the following information carefully to answer the given questions
M 3 R % A D 9 # F * H 2 E J $ 4 B 1 @ N T I 5 © U K W 7 P Q 8 Y 6

  1. How many such symbols are there in the given arrangement, each of which is immediately followed by a number and preceded by a letter ?
    A.One
    B.Two
    C.Three
    D.More than Three
    E.None of these
    Answer – A.One
    Explanation :
    LSN => J $ 4

  2. Which of the following is third to the left of the 14th from the right end of the above arrangements ?
    A.1
    B.B
    [email protected]
    D.T
    E.None of these
    Answer – B.B
    Explanation :
    M 3 R % A D 9 # F * H 2 E J $ 4 B 1 @ N T I 5 © U K W 7 P Q 8 Y 6
    Third to the left = R
    14th from the right end of R= B

  3. How many such Vowels are there in the given arrangement, each of which is immediately followed by Consonants and preceded by a Symbol ?
    A.Three
    B.More than three
    C.Two
    D.One
    E.None of these
    Answer – C.Two
    Explanation :
    SVC => © U K, % A D

  4. What should come in the place of ?
    RAD   #*H     J4B     NI5 ?
    A.WPQ
    B.K7P
    C.UK7
    D.UW7
    E.None of these
    Answer – D.UW7
    Explanation :leave 2 or 1 no/letter leave then 1st ,3rd and 4th

  5. If all the numbers are dropped from the above arrangement then what will be the 16th from the right end ?
    A.H
    [email protected]
    C.$
    D.J
    E.None of these
    Answer – A.H
    Explanation :
    M  R % A D  # F * H  E J $  B  @ N T I  © U K W  P Q  Y