Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Ranking And Position Set 11

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

Directions (1-5): Study the following arrangement and answer the given questions 
C 1 A 7 # 8 E U 3 T $ @ 2 B V & Z + 0 S – W 4 G % P

  1. If all the symbols are dropped from the above arrangement then which will be the 7th from the right end.
    1.V
    2.Z
    3.S
    4.0
    5.None of these
    Answer – 2.Z
    Explanation :
    C 1 A 7 8 E U 3 T 2 B V Z 0 S W 4 G P

  2. Which of the following is 6th to the left of 17th from the left end?
    1.$
    [email protected]
    3.T
    4.A
    5.None of these
    Answer – 1.$
    Explanation :
    17th from the left end – Z and 6th to the left of Z is $

  3. How many such symbols are there which are immediately followed by number and immediately preceded by letter?
    1.One
    2.two
    3.three
    4.more than three
    5.None of these
    Answer –
    Explanation :Z + 0

  4. How many such letters are there which is immediately followed by symbol and immediately preceded by number?
    1.One
    2.two
    3.three
    4.more than three
    5.None of these
    Answer – 3.three
    Explanation :
    3T$, 0S-, 4G%

  5. Four of the following are alike in a certain manner, find out the one which doesn’t belong to the group.
    1.C78
    [email protected]
    [email protected]&
    4 –GP
    5.None of these
    Answer – [email protected]&  
    Explanation :
    In forward direction +3 then +2

Directions (1-5): Study the following arrangement and answer the given question
S E 3 ^ F 1 & 7 U N 8 @ Z 9 L 5 % X 4 G # J 6 D ! C V $ 

  1. If all the numbers are dropped from the above sequence then which of the following is 7th to right of 15th from the left end.
    1.N
    2.J
    3.8
    4.D
    5.None of these
    Answer – 2.J
    Explanation :
    15th from the left end – L and 7th to the right of L is J

  2. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by symbol and immediately followed by letter?
    1.one
    2.two
    3.three
    4.more than three
    5.None of these
    Answer – 1.one
    Explanation :
    &7U

  3. How many such symbols are there which are immediately followed by letter and immediately preceded by number?
    1.one
    2.two
    3.three
    4.more than three
    5.None of these
    Answer – 3.three
    Explanation :
    3^F, [email protected], 5%X

  4. Four of the following are alike in some manner, find out the one which doesn’t belong to the group?
    1.F&^
    [email protected]
    3.5XL
    4.D!J
    5.None of these
    Answer – 4.D!J
    Explanation :
    forward (+2) and backward (- 1)
    D!J (+1, -1)

  5. Four of the following are alike in some manner, find out the one which doesn’t belong to the group?
    1.78U
    [email protected]
    3.EFS
    4.X#4
    5.None of these
    Answer – 3.EFS
    Explanation :
    In forward direction first + 3 then +1.