Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions : Ranking And Position Quiz Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

  Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

Click here to View Reasoning Quiz Page

  1. Saran is eighteenth from the right end in a row of 50 boys.What is his position from the left end?
    1.32
    2.35
    3.33
    4.34
    5.None of these
    Answer – 3 . 33
    Explanation – 50 – 18 = 32; Saran is 33 from the left.

  2. In a class of 90 ,where girls are twice that of boys ,Shridar ranked fourteenth from the top ,if there are 10 girls ahead of Shridar ,how many boys are after him in rank?
    1.23
    2.26
    3.25
    4.22
    5.None of these
    Answer – 2. 26
    Explanation – No of boys = x;  No of girls = 2x;
    x+2x = 90 => 3x = 90
    x (Boys)= 30 ; 2x(Girls) = 60
    Number of student behind Shridar = 90 – 14 = 76
    No of girls behind  Shridar = 60 – 10 = 50
    No of boys  behind Shridar = 76 – 50 = 26

  3. Sita ranks nineteeth in a class of 68 students . What is her rank from last ?
    1.50
    2.51
    3.49
    4.48
    5.None of these
    Answer –1. 50 
    Explanation – 68 – 19 = 49,Hence 50th rank from last.

  4. Raji is 5 ranks ahead of Raj in a class of 46 students.If Raj’s rank is twelth from the last, what is Raji’s rank from the start?
    1.29
    2.31
    3.28
    4.30
    5.None of these
    Answer – 4. 30
    Explanation – No of students ahead of Raji in a rank = 46 – 17 = 29
    Raji is 30th  rank from the first

  5. Karthick is 6 ranks ahead of Subash who ranks sixteenth in a class of 42.What is Karthick’s rank from the last?
    1.33
    2.32
    3.31
    4.30
    5.None of these
    Answer – 1. 33
    Explanation – Number of Students behind Karthick = 42 – 10 = 32
    Karthick ranks 33rd from the last

  6. A ranks fourth in a class. B ranks ninth from the last,If C is ninth after A and just in the middle of A and B,How many students are there in the class?
    1.33
    2.32
    3.31
    4.30
    5.None of these
    Answer – 3 .31
    Explanation –
    −−−A−−−−−−−−C−−−−−−−−B−−−−−−−−
    3+1+8+1+8+1+9 = 31

  7. Akil ranked seventeenth from the top and thirty seventh from the bottom in a class.How many students are there in the class?
    1.53
    2.45
    3.54
    4.52
    5.None of these
    Answer – 1. 53
    Explanation – 16+1+36 = 53 students.

  8. Shakthi ranks eleventh in a class of 54 students . What is his rank from last ?
    1.43
    2.44
    3.42
    4.40
    5.None of these
    Answer – 2 . 44
    Explanation – 54 – 11 = 43,Hence 44th rank from last.

  9. Naresh is twenty two from the left end in a row of 47 boys.What is his position from the right end?
    1.24
    2.25
    3.23
    4.26
    5.None of these
    Answer – 2. 25
    Explanation – 47 – 22 = 25,Hence 26th from the right end.

  10. Reshma and Praveena are ranked ninth and thirteenth from the top in a class of 57 students .What will be theie respective ranks from the bottom of the class?
    1.48 , 44
    2.49 , 45
    3.45 , 49
    4.47 , 43
    5.None of these
    Answer – 2. 49, 45
    Explanation – Reshma rank = 57 – 9 = 48,Reshma 49th from the bottom.
    Praveena rank = 57 – 13 = 44 , Praveena 45th from the bottom