Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions : Machine Input-Output Set 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output with explanation, which is common for all the IBPS,SBI exam,LIC ADO,SSC CGL and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranged them following a particular rule in each step.The following is an illustration of input and rearrangement .
Input : day 74 night 36 25 68 all for
Step 1 : all day 74 night 36 25 68 for
Step 2 : all 74 day night 36 25 68 for
Step 3 : all 74 day 68 night 36 25 for
Step 4 : all 74 day 68 for night 36 25
Step 5 : all 74 day 68 for 36 night 25
Step 5 is the last step of the rearrangement of the input. As per the rules followed in the above steps, Find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

  1. Input : war 50 and peace 41 13 now 24
    How many steps will required to complete the rearrangement ?
    1)Seven
    2)Six
    3)Five
    4)Four
    5)None of these
    Answer – 2) Six
    Explanation :
    Input : war 50 and  peace 41 13 now 24
    Step 1: and war 50  peace 41 13 now 24
    Step 2: and 50 war  peace 41 13 now 24
    Step 3: and 50 now war  peace 41 13 24
    Step 4: and 50  now 41 war peace 13 24
    Step 5: and 50  now 41 peace war 13  24
    Step 6: and 50  now 41 peace 24 war 13

  2. Step : 3 – bond 86 goal 12 33 like high 46
    Which of the following will be step 7
    1)bond 86 goal 46 like 12 33 high
    2)bond 86 goal 46 high like 33 12
    3)bond 86 goal 46 high 33 like 12
    4)No such step
    5)None of these
    Answer -3) bond 86 goal 46 high  33 like  12
    Explanation :
    Step 3: bond 86 goal 12 33 like high 46
    Step 4: bond 86 goal 46 12 33 like high
    Step 5: bond 86 goal 46 high 12 33 like
    Step 6: bond 86 goal 46 high 33 12 like
    Step 7: bond 86 goal 46 high  33 like12

  3. Step 2 : car 73 18 25 wear 49 long for
    Which of the following will be the input ?
    1)18 25 wear 49 long for car 73
    2)73 18 car 25 wear 49 long for
    3)18 73 25 car wear 49 long for
    4)18 25 73 wear 49 long for car
    5)Cannot be determined
    Answer – 5) Cannot be determined
    Explanation :we cannot predict the input from the given step.

  4. Input : mind new 27 35 19 59 own tower
    Which of the following step will be the last step?
    1)7
    2)6
    3)5
    4)4
    5)None of these
    Answer -4) 4
    Explanation :
    Input : mind new 27 35 19 59 own tower
    Step 1: mind 59 new 27  35 19 own tower
    Step 2: mind 59 new  35  27 19 own tower
    Step 3: mind 59 new  35 own 27  19  tower
    Step 4: mind 59 new  35 own 27  tower 19

  5. Step 4 : dear 63 few 51 16 29 yes now
    How many more steps will require to complete the arrangement ?
    1)5
    2)4
    3)3
    4)2
    5)None of these
    Answer – 3) 3
    Explanation :
    Step 4 : dear 63 few 51 16 29 yes now
    Step 5:  dear 63 few 51 now 16 29 yes
    Step 6: dear 63 few 51 now 29 16 yes
    Step 7: dear 63 few 51 now 29  yes 16

II. A number arrangement machine, when given a particular input, rearrangement it following a particular rule.The following is the illustration of the input and the stages of arrangement.
Input : 245  316  436  519  868   710   689
Step 1: 710  316  436  519  868   245   689
Step 2: 710  316  245  519  868   436   689
Step 3: 710  316  245  436  868   519   689
Step 4: 710  316  245  436  519   868   689

  1. How many steps will be required to get the final output for the input ?
    Input : 544  653  325  688  461  231  857
    1)6
    2)5
    3)4
    4)3
    5)None of these
    Answer – 2) 5
    Explanation :
    544    653    325    688    461    231    857
    13     14     10      22    11      6      20
    Step 1 : 231  653  325  688  461  544  857
    Step 2 : 231  325  653  688  461  544  857
    Step 3 : 231  325  461  688  653  544  857
    Step 4 : 231  325  461  544  653  688  857
    Step 5 : 231  325  461  544  653   857 688

  2. Which of the following is the last step for the following input ?
    Input : 473 442 735 542 367 234 549
    1)234  442  542  735  367  473  549
    2)234  442  542  473  367  735  549
    3)234  442  542  735  473  367  549
    4)234  442  542  473  735  367  549
    5)None of these
    Answer -4) 234  442  542  473  735  367  549                    
    Explanation :
    473   442   735   542   367   234   549
    14      10    15      11     16      9      18
    Last Step :  234  442  542  473  735  367  549

  3. If 655  436  764  799  977  572  333 is the input, which of the following steps will be  333 436  572  655  977  764  799
    1)1
    2)2
    3)3
    4)4
    5)None of these
    Answer – 3) 3
    Explanation :
    655  436  764  799  977  572  333
    16    13    17    25     23    14    9
    Step 1: 333  436   764  799  977  572  655
    Step 2: 333  436   572  799  977  764  655
    Step 3: 333  436   572  655  977  764  799

  4. For the given input, Which of the following will be the third step ?
    Input : 236 522 824 765 622 463 358
    1)522  622  236  463  824  765  358
    2)522  622  236  765  824  463  358
    3)522  622  236  824  765  463  358
    4)522  236  765  824  622  463  358
    5)None of these
    Answer -2) 522 622 236  765  824  463  358
    Explanation :
    236 522  824  765  622   463   358
    11   9      14    18    10      13     16
    STEP 1 :  522   236    824    765   622   463  358
    STEP 2 :  522   622    824    765   236   463  358
    STEP 3 :  522   622    236    765   824   463  358

  5. Step 2: 620 415 344 537 787 634 977, What will be the fourth step ?
    1)620 415 344 537 634  787  977
    2)620 415 344 634  537 787  977
    3)620 415 344 634  787 537  977
    4)Cannot be determined
    5)None of these
    Answer -2) 620 415 344 634 537 787 977
    Explanation :
    620   415   344   537   787   634   977
    8     10       11    15      22    13     23
    STEP 3 : 620   415   344   634   787   537   977
    STEP 4 : 620   415   344   634   537   787   977