Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions : Direction Sense Set 3

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com.Here we are creating Best question samples from Direction Sense test with explanation, which is common for all the IBPS,SBI exam,LIC ADO,SSC CGL and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Kiran started walking towards east .After walking 10m,he took a right turn and walked 10m.He then took a left turn and walked 30m and again took a left turn and walked 40m.Now Kiran how far and in which direction from the starting point 
    1)North-west 30m
    2)South-west 50m
    3)North-east 50m
    4)North-east 60m
    5)None of these
    Answer -3) North-east 50m
    Explanation :
    ds

  2. P walks 8m to the south ,then he turn to his left and walks 15m then he turn to his right and walk 12m again he turns to his right and walk 15m and turn right and stopped how far and in which direction from the starting point ?
    1)10m east
    2)20m south
    3)25m east
    4)10m south
    5)None of these
    Answer – 2) 20m south
    Explanation :12+8 = 20
    ds

  3. If southeast become North, North-east become West and so on.What will be the West ?
    1)South-east
    2)South-west
    3)North-east
    4)North-west
    5)None of these
    Answer – 1) South-east
    Explanation :
    ds

  4. Sakthi starts from her house and walks 3km towards north, then she turns right and walks 2km and then turn right and walks 5km then turns and walks 2km and then again turns right and walks 2km.Which direction is she facing now?
    1)South
    2)East
    3)West
    4)North
    5)None of these
    Answer – 4) North
    Explanation :
    ds

  5. A, B, C , D ,E , F, G and H are sitting around a circular table in the same order for a discussion at equal distances .Their positions are clockwise.If G sits in the north ,then what will be the position of D?
    1)South
    2)East
    3)South-west
    4)North-west
    5)None of these
    Answer -3) South-west
    Explanation :
    ds

  6. Manik walks 4m towards east then turn to his right and walks 4m and then turn to his left and walk 5m.Again turning to her left he walks 4m and stopped.What is the shortest distance between the starting point and ending point ?
    1)10m
    2)8m
    3)9m
    4)1m
    5)None of these
    Answer – 3) 9m
    Explanation :
    ds

  7. Kamali walks a distance of 3m towards North then turns to her left and walk for 2m.She turns left and walks for 3m.At this point she turns to his left and walk for 3m.How many metres is she from the starting point ?
    1)5m
    2)3m
    3)2m
    4)1m
    5)None of these
    Answer – 4) 1m
    Explanation :
    ds

  8. Sahil walked 20m toward North, took a left turn and walked 10m.He again took a left turn and walked for 20m.How far and in which direction is he from the starting point ?
    1)10m
    2)20m
    3)30m
    4)40m
    5)None of these
    Answer – 1) 10m
    Explanation :20 – 10 = 10m
    ds

  9. Sarita leaves from home .She walk 25m in North west direction and then 25m in south west direction.Next she walks 25m in south east direction.Finally she turn toward her house.Now in which direction she was moving ?
    1)North west
    2)South east
    3)North east
    4)South west
    5)None of these
    Answer – 3) North east
    Explanation :
    ds

  10. One day afternoon Arun and Mani were sitting in a garden and facing each other.Mani’s shadow fall exactly towards Arun’s right, Which direction was Mani facing ?
    1)South
    2)East
    3)West
    4)North
    5)None of these
    Answer – 1) South
    Explanation :
    ds