Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions : Direction Sense Set 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Direction Sense test with explanation, which is common for all the IBPS,SBI exam,LIC ADO,SSC CGL and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. A man is facing towards west and turns through 45degree clockwise again 180 degree clockwise then turns through 270degree anti clockwise.In which direction is he facing now?
    1)South west
    2)North west
    3)South
    4)West
    5)Cannot be determined
    Answer – 1) South west
    Explanation :
    DS Q1

  2. Sam go North ,Turn right and again turn right then go to the left .In which direction Sam now?
    1)South
    2)West
    3)North
    4)East
    5)Cannot be determined
    Answer – 4) East
    Explanation :
    DS Q2

  3. A cat run 20m towards East and Turns to right runs 10m and turns to right runs 9m and again turns to left run 5m and then turns to left runs 12m and finally turns to left and runs 6m .Now which direction cat facing?
    1)South
    2)West
    3)North
    4)East
    5)Cannot be determined
    Answer -3) North
    Explanation :
    DS Q3

  4. A man walks 10m in front and 10m to the right.Then every time turning to his left,he walks  5,15 and 15m.How far is he now from his starting point?
    1)5m
    2)10m
    3)15m
    4)20m
    5)Cannot be determined
    Answer -1) 5m
    Explanation :
    DS Q4

  5. Rohit walked 30m towards East, took a right turn and walked 40m.Then he tooh a left turn and walked 30m.In which direction is he now from the starting point?
    1)North east
    2)South
    3)South east
    4)West
    5)Cannot be determined
    Answer – 3) South east
    Explanation :
    DS Q5

  6. A Water flows west to east and on the way turns left and goes in a semi circle round a hillock and then turns left at right angles.In which direction is the water finally flowing?
    1)South
    2)West
    3)North
    4)East
    5)Cannot be determined
    Answer – 4) East
    Explanation :
    DS Q6

  7. Of the 5 friends A,B,C,D and E situated close to each other, A is to the west of B, C is to the South of A, E is to the north of B and D is  to the east of E. Then C is in which direction with respect to D?
    1)South east
    2)South west
    3)North west
    4)North east
    5)Cannot be determined
    Answer -2. South west
    Explanation :
    DS Q7

  8. Kiran performing yoga with his head down and legs up.His face is towards the west.In which direction his left hand will be?
    1)South
    2)West
    3)North
    4)East
    5)Cannot be determined
    Answer – 3) North 
    Explanation :
    DS Q8

  9. A clock is placed at 12 noon its minute hand points towards north east.In which direction does its hour hand point at 1.30pm?
    1)North
    2)East
    3)South
    4)West
    5)Cannot be determined
    Answer – 2) East
    Explanation :
    DS Q9

  10. If 3’o clock in a  watch.If the minute hand points towards the North east then the hour hand will point towards
    1)South west
    2)South east
    3)North west
    4)North east
    5)Cannot be determined
    Answer -2. South east
    Explanation :
    DS Q9