Reasoning Questions: Syllogism Set 32(Based on IBPS PO Main 2016)

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Bank PO Level Questions :-
In each group of questions below are two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. Given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

  1. Conclusions:
    All dogs being monkeys is a possibility.
    Some Monkeys are Cats is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All dogs are cats. No cat is Pig. All Pigs are Monkeys.
    Statements – 2: No Cat is dog. No dog is Monkey. No Monkey is pig.
    Statements – 3: All dogs are cats. No dog is Pig. No cat is monkey.
    Statements – 4: All Cats are dogs. No cat is Pig. No dog is Monkey.
    Statements – 5: All dogs are cats. No cat is Monkey. All Pigs are Monkeys.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only Statements – 1
    Explanation :
    PD-1
  2. Conclusions:
    No teacher is a lawyer.
    All doctors are students.
    Statements:
    Statements – 1: All Students are teachers. All teachers are doctors. No doctor is a lawyer.
    Statements – 2: All doctors are teachers. All teachers are students. Some Students are lawyers.
    Statements – 3: All doctors are teachers. No teachers is student. Some Students are lawyers.
    Statements – 4: All doctors are teachers. All teachers are students. No Student is a lawyer
    Statements – 5: All doctors are teachers. No teachers is student. No Student is a lawyer.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – D. Only Statements – 4
    Explanation :
    PD-3
  3. Conclusions:
    At least some hills being lake is a possibility.
    Some mountains are hills.
    Statements:
    Statements – 1:All Hills are Mountains. All hills are rivers. No hill is a lake.
    Statements – 2: All Hills are Mountains. All Mountains are rivers. No river is a lake.
    Statements – 3: Some Hills are Mountains. Some hills are rivers. No hill is a lake.
    Statements – 4: Some Hills are Mountains. All Mountains are rivers. No hill is a lake.
    Statements – 5: All Hills are Mountains. Some hills are rivers. No river is a lake.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – E. Only Statements – 5
    Explanation :PD-5
  4. Conclusions:
    Atleast some beans are carrot.
    Some brinjals being carrot is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All carrots are beans. Some beans are apples. No brinjal is Carrot.
    Statements – 2: No carrots is beans. Some beans are brinjals. No brinjal is apple.
    Statements – 3: All carrots are beans. Some beans are brinjals. No brinjal is apple.
    Statements – 4: No carrots is beans. Some beans are brinjals. No brinjal is apple.
    Statements – 5: All carrots are beans. Some beans are apples. No brinjal is carrot.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only Statements – 3
    Explanation :PD-6 
  5. Conclusions:
    All months being year is a possibility.
    No month is a day.
    Statements:
    Statements – 1: Some months are weeks. No week is a day. No month is a year.
    Statements – 2: All months are weeks. No week is a day. All days are years.
    Statements – 3: Some months are weeks. All months are days. No month is a year.
    Statements – 4: All months are weeks. No week is a day. No month is a year.
    Statements – 5: Some months are weeks. All months are days. All days are years.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 2
    Explanation : PD-9
  6. Conclusions:
    All Donkeys being Tigers is a possibility
    All Monkeys being Tigers is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All monkeys are Donkeys. No Donkey is Tiger. All elephants are Tigers
    Statements – 2: All monkeys are Donkeys. No Donkey is elephant. All elephants are Tigers
    Statements – 3: Some monkeys are Donkeys. No Donkey is Tiger. All elephants are Tigers
    Statements – 4: No monkey is Tiger. No Donkey is elephant. All elephants are Tigers
    Statements – 5: Some monkeys are Donkeys. No Donkey is elephant. No monkey is Tiger
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 2
    Explanation : syl-3
  7. Conclusions:
    Some covers are pillows.
    All sheet being cover is a possibility.
    Statements:
    Statements – 1: No pillows is cover. Some covers are bed. No pillow is sheet.
    Statements – 2: Some pillows are covers. Some covers are bed. No Sheet is cover.
    Statements – 3: All pillows are covers. Some covers are bed. No pillow is sheet.
    Statements – 4: Some pillows are covers. All covers are bed. No Sheet is cover.
    Statements – 5: No pillows is cover. All covers are bed. No pillow is sheet.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only Statements – 3
    Explanation :PD-10 
  8. Conclusions:
    All  tanks are gingers.
    Some gingers are not fishes
    Statements:
    Statements – 1: Some tanks are jars. Some jars are ginger. No fish is jar
    Statements – 2: All gingers are jars. Some jars are tanks. No fish is jar
    Statements – 3: All tanks are jars. Some jars are ginger. Some fishes are ginger
    Statements – 4: All tanks are jars. All jars are ginger. No fish is jar
    Statements – 5: All tanks are jars. All jars are ginger. Some fishes are ginger
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – D. Only Statements – 4
    Explanation : ibps-clerk-prelims-day3-reas10
  9. Conclusions:
    Some elephants are being cats is a possibility
    Some tigers are being elephants is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All cats are dogs; Some elephants are dogs. No tiger is elephant
    Statements – 2: All cats are dogs; No elephant is dog. All tigers are cats
    Statements – 3: Some cats are dogs; Some elephants are dogs. No tiger is elephant
    Statements – 4: Some cats are dogs; Some elephants are dogs. No tiger is elephant
    Statements – 5: Some cats are dogs; Some elephants are dogs. All tigers are cats
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – E. Only Statements – 5
    Explanation : ibps-clerk-prelims-day3-reas6
  10. Conclusions:
    Some mugs are plates 
    At least some trays are cups 
    Statements:
    Statements – 1: Some cups are trays. Some trays are plates. Some plates are mugs
    Statements – 2: Some cups are plates. Some plates are trays. Some trays are mugs
    Statements – 3: All cups are trays. Some trays are plates. No plate is mug
    Statements – 4: All cups are trays. All trays are plates. No plates is mug
    Statements – 5: Some cups are trays. Some trays are plates. No plate is mug
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only Statements – 1
    Explanation :ibps-clerk-prelims-day5-reas6-3 
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test