Reasoning Questions – Seating Arrangement Set 62

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten friends are sitting in two parallel rows of six seats each. One seat is vacant in each row. M, N, O, P and Q are sitting in row-1 facing South. D, E, F, G and H are facing North. Each likes the different brand of Shirts i.e. Arrow, Wrangler, USPA, Lee, Van Heusan, John Players, Dennis Lingo, Highlander, Peter England and John Miller.

G sits third to the right of F and likes Lee. Only two people sit between E and the vacant seat. E does not like Van Heusan or USPA. Q is not an immediate neighbour of O. N likes John Miller. The one who likes USPA faces the one who likes Highlander. The one who likes USPA sits opposite to the one who sits third right of the person who sits opposite to G. O is not an immediate neighbour of P. H, who likes neither Van Heusan nor John Players, does not face the vacant seat. Neither G nor F sit at any of the extreme ends of the row. P faces F. Vacant seats are not opposite to each other. Two seats are there between O and N, who sits third right of the one who likes Dennis Lingo. The one who likes Peter England faces the one who likes Lee. The persons who like the Arrow and Highlander are adjacent to each other. Vacant seat of row – 1 is not an immediate neighbour of P. E sits at one of the extreme ends of the row. F does not like Arrow and Highlander. Vacant seat of row-1 does not face G who doesn’t sit at any of the extreme ends of the row.

Explanation
Explanation-seating-arr-one
  1. In the given arrangement, if two people come and sit to the immediate left of E, how many people will sit between D and E?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – B. Three
  2. Who amongst the following sits third to the right of F?
    A. The one who likes Lee
    B. E
    C. Other than those given as options
    D. D
    E. The one who likes Van Heusan
    Answer
    Answer – A. The one who likes Lee
  3. Which of the following faces the vacant seat of Row – 1?
    A. The one who likes Lee
    B. E
    C. Other than those given as options
    D. F
    E. The one who likes Van Heusan
    Answer
    Answer – E. The one who likes Van Heusan
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. QE
    B. ND
    C. HO
    D. PG
    E. FP
    Answer
    Answer – E. FP
  5. Who amongst the following sits at the extreme end of the row?
    A. Q, E
    B. N, D
    C. P, G
    D. F, P
    E. Other than those given as options
    Answer
    Answer – A. Q, E

II. Study the following information carefully to answer the given questions.
Eight friends P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre. Each one of them likes different brands of watch namely viz, Sonata, Titan, Fastrack, LAURELS, Casio, Timex, Tissot and Matrix but not necessarily in the same order.

P sits third to the right of the person who likes Matrix. P does not like Fastrack. T is not an immediate neighbour of W. R sits on the immediate right of the person who likes Fastrack. Neither P nor W likes Casio or a Titan. The person who likes Casio is not an immediate neighbour of the person who likes Matrix. The person who likes Sonata sits second to the left of T. The person who likes Sonata is an immediate neighbour of the both persons who like Timex and Tissot Mobile. Person who likes Tissot sits third to the right of Q. Q does not like Casio. U is not an immediate neighbour of P. V is not an immediate neighbour of the person who likes Sonata. Only two people sit between the person who likes Matrix and W. The persons who like Casio and the Titan are immediate neighbours of each other.

Explanation
Explanation-seat-arr-two
  1. Who amongst the following sits third to the left of T?
    A. P
    B. Q
    C. R
    D. S
    E. U
    Answer
    Answer – D. S
  2. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A. U – Fastrack
    B. V – LAURELS
    C. S – Sonata
    D. P – Tissot
    E. Q – Matrix
    Answer
    Answer – E. Q –Matrix
  3. Who amongst the following likes LAURELS?
    A. P
    B. Q
    C. R
    D. S
    E. T
    Answer
    Answer – A. P
  4. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
    A. U and S are immediate neighbours of each other
    B. V sits second to right of S
    C. The persons who like Timex and Titan are immediate neighbours of each other
    D. T sits to the immediate left of the person who likes Matrix
    E. None of the given statements is true
    Answer
    Answer – D. T sits to the immediate left of the person who likes Matrix.
  5. Which of the following brands is liked by Q?
    A. Matrix
    B. Timex
    C. Titan
    D. Tissot
    E. Sonata
    Answer
    Answer –C. Titan