Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 44

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are facing outward. They are working in four different companies Apple, IBM, Google and Intel. Two persons are working at each company.

G sits on the immediate right of B, who works at the Google. C sits third to the left of H, who works at the Apple and both are facing the same direction. C and B are not facing the same direction but C is an immediate neighbor of E, who is fourth to the left of G. E and G both are facing opposite directions but both work at the same company. Those who work at the Google sit adjacent to each other but face opposite direction. Those who work at the IBM sit opposite each other. The immediate neighbours of E are not facing outward. A person who works at the Apple is an immediate neighbor of the persons who work at the Intel. D and F are immediate neighbours of H. D is not facing the centre and works at the Intel. The one who is on the immediate left of F is not facing the centre. F sits second to the right of C.

Explanation
Circle SA
  1. Who among the following works at the Apple ?
    1.D and F
    2.H and F
    3.G and C
    4.C and H
    5.None of these
    Answer
    Answer – 4.C and H
  2. Who among the following sits on the immediate right of the person who works at the IBM?
    1.B
    2.D
    3.A
    4.F
    5.None of these
    Answer
    Answer – 1.B
  3. How many persons are facing outward?
    1.Two
    2.Three
    3.Four
    4.Can’t be determined
    5.None of these
    Answer
    Answer – 2.Three
  4. A works at which of the following?
    1.Either Google or Apple
    2.Either Intel or IBM
    3.Google
    4.Intel
    5.Can’t be determined
    Answer
    Answer – 3.Google
  5. If D and F interchange their places then who among the following is on the immediate left of G?
    1.B
    2.D
    3.H
    4.F
    5.None of these
    Answer
    Answer – 4.F

II. Study the following information carefully and answerthe questions given below:

Eight friends Karthick, Naveen, Malik, Kumar, Mohan, Pradeep, Raja and Prathap are sitting around a circle. Some of them are facing the centre.

Naveen sits second to the right of Pradeep, who sits on the immediate left of Mohan. The immediate neighbours of Raja faces opposite directions. Prathap is not facing the centre. The immediate neighbours of Karthick faces the same direction. Mohan is not facing outside but sits third to the left of Malik. Only one person sits between Raja and Malik. Neither Prathap nor Karthick is an immediate left of Raja. Naveen and Karthick both are facing opposite direction. Kumar faces the same direction as Pradeep. Kumar sits second to the right of Karthick, who is on the immediate left of Pradeep. Malik sits second to the left of Raja. Naveen is not the immediate neighbour of Karthick.

Explanation
Circle SA
  1. Who among the following is on the immediate right of Naveen?
    1.Pradeep
    2.Prathap
    3.Karthick
    4.Mohan
    5.Malik
    Answer
    Answer – 2.Prathap
  2. Four of the following are alike in a certain way and hence form a group. Which one does not belong to that group?
    1.Raja, Karthick
    2.Kumar, Malik
    3.Naveen, Mohan
    4.Pradeep, Malik
    5.Naveen, Raja
    Answer
    Answer – 1.Raja, Karthick
  3. Who among the following is an immediate neighbour of Mohan and Prathap?
    1.Karthick
    2.Naveen
    3.Raja
    4.Kumar
    5.Malik
    Answer
    Answer – 2.Naveen
  4. Who among the following is opposite to Karthick?
    1.Malik
    2.Mohan
    3.Prathap
    4.Kumar
    5.None of these
    Answer
    Answer – 3.Prathap
  5. How many persons are facing the centre?
    1.Two
    2.Three
    3.Four
    4.Five
    5.None of these
    Answer
    Answer – 5.None of these