Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 41

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten friends are sitting in two parallel rows of six seats each. One seat is vacant in each row. M, N, O, P and Q are sitting in row-1 facing South. D, E, F, G and H are facing North. Each likes a different flowers i.e. Lily, Lotus, Jasmine, Sunflower, Orchid, Hibiscus, Tulip, Marigold, Rose and Lavender.

G sits third to the right of F and likes Sunflower. Only two people sit between E and the vacant seat. E does not like Orchid or Jasmine flower. Q is not an immediate neighbour of O. N likes Lavender. The one who likes Jasmine flower faces the one who likes Marigold. The one who likes Jasmine sits opposite to the one who sits third right of the person who sits opposite to G. O is not an immediate neighbour of P. H, who likes neither orchid nor Hibiscus, does not face the vacant seat. Neither G nor F sits at any of the extreme ends of the row. P faces F. Vacant seats are not opposite to each other. Two seats are there between O and N, who sits third right of the one who likes Tulip. The one who likes Rose flower faces the one who likes Sunflower. The persons who like the Lily and Marigold are adjacent to each other. Vacant seat of row – 1 is not an immediate neighbour of P. E sits at one of the extreme ends of the row. F does not like Lily and Marigold. Vacant seat of row-1 does not face G who doesn’t sit at any of the extreme ends of the row.

Explanation
Explanation-n-s-flower
  1. In the given arrangement, if two people come and sit to the immediate left of E, how many people will sit between D and E?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer – B. Three
  2. Who amongst the following sits third to the right of F?
    A. The one who likes Sunflower
    B. E
    C. Other than those given as options
    D. D
    E. The one who likes Orchid
    Answer
    Answer – A. The one who likes Sunflower
  3. Which of the following faces the vacant seat of Row – 1?
    A. The one who likes Sunflower
    B. E
    C. Other than those given as options
    D. F
    E. The one who likes Orchid
    Answer
    Answer – E. The one who likes Orchid
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. QE
    B. ND
    C. HO
    D. PG
    E. FP
    Answer
    Answer – E. FP
  5. Who amongst the following sits at the extreme end of the row?
    A. Q, E
    B. N, D
    C. P, G
    D. F, P
    E. Other than those given as options
    Answer
    Answer – A. Q, E

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight persons – J, K, L, M, N, O, P and Q are sitting around a circular table facing the centre with equal distances between each other(but not necessarily in the same order). J, K, L, M, N, O, P and Q represents Mr.Ajay and his family members – Father, Mother, Sister, Brother, Wife, Daughter and Son. No two females or males are immediate Neighbors of each other.

Mr.Ajay’s father sits second to the left of Ajay. Q is son of Ajay and sits third to the right of Mr.Ajay’s Wife. K is married to L, who sits second to the right of Ajay.’s daughter. The daughter-in-law of K is J. Ajay and his wife sit adjacent to each other. M and N are not females but P is a female. Ajay.’s father sits adjacent to Ajay.’s daughter. O is the daughter of Ajay’s Mother and sits on the immediate right of her brother. There are two members sitting between Ajay and his sister. K is the father of Ajay and sits second to the right of Q. N is not Ajay’s brother.

Explanation
Explanation-circle-diagram
  1. In the given arrangement, how many people will sit between L and O?
    A. Two
    B. Three
    C. Four
    D. More than four
    E. One
    Answer
    Answer -B. Three
  2. Who amongst the following sits third to the right of J?
    A. M
    B. Q
    C. Other than those given as options
    D. N
    E. O
    Answer
    Answer – B. Q
  3. How is J related to L?
    A. Mother-in-law
    B. Son-in-law
    C. Sister-in-law
    D. Father-in-law
    E. Daughter-in-law
    Answer
    Answer – E. Daughter-in-law
  4. Four of the following five are alike in a certain way based upon their seating arrangement and so form a group. Which of the following does not belong to the group?
    A. QM
    B. MO
    C. MN
    D. PO
    E. NK
    Answer
    Answer – B. MO
  5. Who amongst the following is the son of N?
    A. Q
    B. P
    C. K
    D. J
    E. M
    Answer
    Answer – A. Q