Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 33

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W sitting around a circular table with equal distance between each other but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre while some are facing facing outside.(i.e away from the centre)
They all like four different types of Sports, viz Cricket, Hockey, Badminton and Football, and each game is liked by two persons.
Note: Same directions means that if one person facing the centre then the other person also faces the centre and vice versa. Opposite direction means if one person is facing the centre then the other person faces outside and vice versa.

  • V sits on the immediate right of Q, who likes Cricket. R sits third to the left of W, who likes Football and both are facing the same direction.
  • T sits fourth to the left of V and both are facing opposite directions but like the same sports. R and Q are not facing the same direction but R is an immediate neighbour of T.
  • The persons who like Cricket sit adjacent to each other, but face opposite directions.
    The persons who like Hockey sit opposite to each other. S and U are immediate neighbours of W.
  • The persons who likes Football is an immediate neighbour of the persons who like Badminton. U sits second to the right of R.
  • S is not facing the centre and likes Badminton. The one who is on the immediate left of U is not facing the centre. The immediate neighbours of T are facing the centre.
Explanation
Explanation-
circle-game
  1. Who among the following like Foot Ball?
    A. T, V
    B. R, W
    C. U, P
    D. S, W
    E. None of these
    Answer
    Answer – B. R, W
  2. In the arrangement, how many persons are facing the centre?
    A. Five
    B. Two
    C. Three
    D. Four
    E. None of these
    Answer
    Answer – A. Five
  3. Which of the following statement is true about P?
    A. P is an immediate neighbour of R and the person who likes Hockey.
    B. The immediate neighbor of P are facing the centre
    C. P is third to the right of the person who likes Badminton
    D. None of the given statements is true
    E. P sits opposite W, who likes Football
    Answer
    Answer – E. P sits opposite W, who likes Football
  4. Who among the following sits third to the right of W?
    A. V, who likes Football
    B. Q, who likes Cricket
    C. T, who likes Hockey
    D. Can’t be determined
    E. None of these
    Answer
    Answer – B. Q, who likes Cricket
  5. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    A. U, W
    B. T, S
    C. R, P
    D. Q, S
    E. W, Q
    Answer
    Answer – E. W, Q

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

There are eight friends A, B, C, D, E, F, G, and H sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. All of them have a favourite Colour. Their favourite colours are Red, Green, Yellow, Blue, Black, Orange, Pink and White.

  • A likes Red and is not an immediate neighbour of the one who likes the orange colour.
    The one who likes the Blue colour sits on the immediate left of B, who likes the Green.
  • C likes the orange colour and sits third to the left of E. The one who likes the White and one who likes the Red are immediate neighbours of each other.
  • The one who likes the Black and the one who likes the Blue are immediate neighbours of each other but both of them are the neighbours neither of E nor of C.
  • Neither E nor D likes the White. Only F sits between the one who likes the Blue colour and the one who likes the yellow colour. G sits third to the left of the person who likes the White colour.
Explanation
Explanation-
circle-colour
  1. Who likes the Black colour?
    A. F
    B. G
    C. H
    D. Can’t be determined
    E. None of these
    Answer
    Answer – A. F
  2. E likes which of the following colour?
    A. Red
    B. Pink
    C. Yellow
    D. Can’t be determined
    E. None of these
    Answer
    Answer – B. Pink
  3. Which of the following sits exactly between B and H?
    A. The person who likes Green
    B. The person who likes White
    C. The person who likes Orange
    D. Black
    E. None of these
    Answer
    Answer – C. The person who likes Orange
  4. How many persons sit between D and the person who likes the Orange?
    A. None
    B. One
    C. Two
    D. Three
    E. None of these
    Answer
    Answer – D. Three
  5. Which of the following pairs are the immediate neighbour of that person who likes white?
    A. B, C
    B. A, B
    C. E, A
    D. D, G
    E. C, A
    Answer
    Answer – E. C, A
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test