Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 28

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

PO Prelim Level Questions

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

In a meeting eight delegates A, B, C, D, E, F, G and H of different countries are sitting around a square table facing the centre not necessarily in the same order. Each one of them belongs to different countries Brazil, Canada, Singapore, UAE, USA, UK, Japan and Russia.
F sits second to the right of the delegate of UAE. Japan is an immediate neighbour of delegate of UAE. Two people sit between the delegate of Japan and B. C and E are immediate neighbours of each other. Neither C nor E is an immediate neighbour of either B or delegate of UAE. The delegate of Singapore sits second to the right of D, who is the delegate of Canada. G and the delegate of Brazil is immediate neighbour of each other. B is not the delegate of Brazil. Only one person sits between C and D. H sits third to left of the delegate of Russia. The delegate of UK sits second to the left of the delegate of USA.

Explanation
<strong> Explanation</strong>
square
  1. Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
    A. E is an immediate neighbour of the delegate of Brazil
    B. E is the delegate of Canada
    C. The delegate of Brazil is an immediate neighbour of F
    D. The delegate of Russia sits between F and delegate of UK
    E. None of the Above
    Answer
    Answer – D. The delegate of Russia sits between F and delegate of UK
  2. H is the delegate of which country?
    A. Brazil
    B. Singapore
    C. UAE
    D. USA
    E. Russia
    Answer
    Answer – C. UAE
  3. What is the position of delegate of USA with respect to delegate of Japan?
    A. Immediately to the left
    B. Third to the left
    C. Second to the right
    D. Fourth to the left
    E. Second to the left
    Answer
    Answer – B. Third to the left
  4. Who sits exactly between the delegate of Canada and C?
    A. H
    B. Delegate of Singapore
    C. Delegate of UK
    D. Cannot be determined
    E. F
    Answer
    Answer – C. Delegate of UK
  5. What is the position of delegate of Singapore when counted anti-clock wise direction from C?
    A. Immediately to the left
    B. Third to the left
    C. Second to the right
    D. Fourth to the left
    E. None of these
    Answer
    Answer – D. Fourth to the left

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight people – A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a straight line facing North. Each of them has passed a recruitment exam and must join the office in different months, viz January, February, March, April, May, June, July and August but not necessarily in the same order.

  • G sits third to the right of the person who joins in May. The person who joins in August sits second the right of G. Neither A nor E has joining dates in either May or August. A and E are immediate neighbours of each other. Neither A nor E is an immediate neighbour of G
  • H sits third to the right of the person whose joining date is January. Neither A nor E has joining dates in January. H’s joining date is not in August.
  • Only two people sit between E and the person whose joining date is in July. The person whose joining date is in February sits on the immediate left of D.
  • Only one person sits between E and B. C joins before July. E joins after April. G joins After A
Explanation
<strong> Explanation</strong>
north
  1. In which of the following months does H join the office?
    A. April
    B. June
    C. July
    D. February
    E. March
    Answer
    Answer – D. February
  2. Who among the following sits exactly between E and B?
    A. The person whose joining date is in May
    B. The person whose joining date is in January
    C. D
    D. A
    E. The person whose joining date is in August
    Answer
    Answer – A. The person whose joining date is in May
  3. Which of the following is true regarding D?
    A. Only two people sit to the left of D
    B. D is sitting second to the right of the person whose joining is in July
    C. E and B are immediate neighbours of D
    D. D’s joining date is in May
    E. None of the Above
    Answer
    Answer – E. None of the Above
  4. How many people sit between C and the person whose joining date is in April?
    A. None
    B. One
    C. Two
    D. Three
    E. Four
    Answer
    Answer – C. Two
  5. Who among the following are sitting at the extreme ends of the line?
    A. A and the person whose joining date is in August.
    B. The person whose joining date is in May and E
    C. C and G
    D. The persons whose joining dates are in March and June
    E. None of these
    Answer
    Answer – A. A and the person whose joining date is in August.
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test