Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 26

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

PO Level Questions

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight persons are sitting in two parallel rows containing four persons each in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In Row-1, P, Q, R and S are seated and all of them are facing south. In Row – 2, A, B, C, and D are seated and all of them are facing north. Therefore in the given seating arrangement each person seated in a row faces another person of the other row. Each of them belongs to different places viz., Delhi, Jaipur, Patna, Pune, Mumbai, Chennai, Shillong and Surat, but not necessarily in the same order.

The person from Delhi is second to the right of the person who faces C. The immediate neighbour of person from Delhi faces the person from Patna. Only one person sits between person from Patna and B. One who faces B is second to the left of P. One who is immediate neighbour of B faces person from Jaipur. A person facing the person from Jaipur is second to the right of the person from Pune. There is only one person between the person from Jaipur and S. R faces the person from Surat. R is neither from Jaipur nor Mumbai. The person who is immediate neighbour of D is from Shillong. D is not an immediate neighbour of B.

Explanation
Explanation
ns-1
  1. Which of the following pairs of persons is seated at the extreme ends in any of the two rows?
    A. SQ
    B. PR
    C. AC
    D. BD
    E. RS
    Answer
    Answer – E. RS
  2. which of the following statements is not true regarding R?
    A. R is at the extreme right end of the row
    B. R faces the person from Surat
    C. R is second to the left of P
    D. There are two persons between R and S
    E. R is an immediate neighbour of Q.
    Answer
    Answer – A. R is at the extreme right end of the row
  3. Four of the five are alike in a certain way based on the above seating arrangement and hence they form the group. Which one of the following does not belong to that group?
    A. R
    B. S
    C. C
    D. A
    E. B
    Answer
    Answer – C. C
  4. Which of the following combinations of a person and place is not true?
    A. P – Mumbai
    B. R – Delhi
    C. D – Patna
    D. B – Surat
    E. C – Shillong
    Answer
    Answer – B. R – Delhi
  5. Who amongst the following belongs to Pune?
    A. S
    B. Q
    C. R
    D. A
    E. B
    Answer
    Answer – D. A

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight persons – J, K, L, M, N, O, P, Q are sitting around a circular table facing the centre with equal distances between each other(but not necessarily in the same order). Each of them is also related to N in some way or the other.
K sits third to the left of N. Only one person sits between N and Q. N’s sister sits to the immediate right of Q. Only two people sit between N’s sister and N’s mother. J sits to the immediate right of N’s mother. P sits to the immediate right of M. N’s brother sits third to the right of P. N’s wife sits second to the left of N’s brother. Only three people sit between N’s wife and L. N’s son sits second to the right of N’s father. Only two people sit between N’s father and N’s daughter.

Explanation
Explanation
circle-1
  1. Who amongst the following is the son of N?
    A. Q
    B. P
    C. K
    D. J
    E. M
    Answer
    Answer – A. Q
  2. How many people sit between N and K, when counted from the right of K?
    A. Five
    B. Two
    C. Four
    D. Three
    E. None
    Answer
    Answer – B. Two
  3. Who sits to the immediate right of Q?
    A. J
    B. N’s sister
    C. N
    D. N’s Wife
    E. K
    Answer
    Answer – B. N’s sister
  4. Which of the following statements is true with respect to the given information?
    A. All the given options are true
    B. P sits to the immediate left of J
    C. N’s mother sits to the immediate left of N
    D. M is the mother-in-law of Q
    E. N is an immediate neighbour of his father.
    Answer
    Answer – B. P sits to the immediate left of J
  5. How is J related to L?
    A. Sister
    B. Uncle
    C. Sister-in-law
    D. Father
    E. Daughter
    Answer
    Answer – C. Sister-in-law
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test