Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I.Study the following carefully to answer the given questions

  • A, B, C, D,E, F, G and H are eight friends sitting-around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. Those who sit at the four corners face away from the centre while those who sit in the middle of the sides face the centre of the square table.
  • E sits third to the right of H, who faces the centre. F sits third to the left of A, who does not sit in the middle of the sides. Only one person sits between D and F. D is not an immediate neighbour of A. B faces the centre. G is not an immediate neighbour of D.
  1. Who sits between H and F ?
    1.D
    2.E
    3.G
    4.B
    5.None of these
    Answer – 3.G
    Explanation :Square

  2. Which of the following pairs represents the persons seated in the middle of the sides who face each other?
    1.HD
    2.BC
    3.FG
    4.DE
    5.None of these
    Answer – 1.HD

  3. What is the position of C with respect to A ?
    1.Second to the left
    2.Immediate right
    3.Tird to the left
    4.Second to the right
    5.None of these
    Answer – 4.Second to the right

  4. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    1.A
    2.H
    3.E
    4.G
    5.C
    Answer – 2.H

  5. Who among the following is an immediate neighbour of E ?
    1.H
    2.F
    3.D
    4.G
    5.Both F and D
    Answer – 5.Both F and D

II.Study the following carefully to answer the given questions
Eight friends M, N, O, P, U, V, W and X are sitting in two circles in such a manner that each member of the inner circle sits exactly opposite the member of the outer circle. The members sitting in the outer circle are U, V, W and X and all of them are facing towards the centre while the members of the inner circle are M, N, O and P and they are facing away from the centre. Each of them likes a different colour, viz Red, Yellow, Blue, Green, White, Black, Orange and Purple, but-not necessarily in the same order.

  • P likes neither Yellow nor White and faces W, who likes neither Black nor Purple. The person who likes Orange faces the person who likes Red. M, who likes Green, faces the immediate neighbour of the person who likes Blue.
  • W sits second to the left of X. The persons who like White and Red are in separate circles. The person who likes Black sits on the immediate left of X. V, who does not like Blue, does not face M.
  • The persons who likes Black and Purple are immediate neighbours, and one of them faces N, who likes Yellow. The persons who like Orange and Green sit in the same circle but they are not immediate neighbours.
  1. U like which of the following colours ?
    1.Red
    2.Purple
    3.Blue
    4.Green
    5.None of these
    Answer – 3.Blue
    Explanation :CIRCLE
    M – Green, N – Yellow, O – White, P – Orange
    U – Blue, V – Black, W – Red, X – Purple

  2. Who among the following likes White ?
    1.M
    2.O
    3.V
    4.W
    5.None of these
    Answer – 2.O

  3. V faces who among the following ?
    1.The one who likes Yellow
    2.The one who likes Black
    3.The one who likes Green
    4.The one who likes Orange
    5.None of these
    Answer – 1.The one who likes Yellow

  4. In a certain way ‘M’ is related to ‘Green’ and ‘P’ is related to ‘Orange’ then which of the following is ‘N’ related to?
    1.Yellow
    2.Purple
    3.Blue
    4.Can’t be determined
    5.None of these
    Answer – 1.Yellow

  5. Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    1.Blue
    2.White
    3.Purple
    4.Black
    5.None of these
    Answer – 2.White

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.

Comments are closed.