Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Ranking And Position Set 8

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Ranking and Position with explanation, which is common for competitive exams!!!

I.Study  the following arrangements carefully to answer the given questions
@ C 8 T = 5 M G 6 $ 8 & W L 4 Q * R 1 # % A R 6 U 3 A ! 7 ©

  1. How many such symbols are there in the given arrangement, each of which is immediately followed by a letter and preceded by a number ?
    A.One
    B.Two
    C.Three
    D.More than Three
    E.None of these
    Answer – A.One
    Explanation :
    NSL =>  8 & W

  2. Which of the following is 13th to the right of the 6th from the left of the given arrangement ?
    A.R
    B.*
    C.1
    D.#
    E.None of these
    Answer – C.1
    Explanation :
    6th to the left => 5
    13th to the right of 5 => 1

  3. What should come in the place of ?
    @8T    5G6    8WL    ?   
    A.1#A
    B.R1#
    C.R1L
    D.QR1
    E.None of these
    Answer – D.QR1
    Explanation :first third and fourth

  4. If all the numbers are dropped from the above arrangement the what will be the ninth from the right end ?
    A.R
    B.#
    C.!
    D.%
    E.None of these
    Answer – A.R
    Explanation :
    @ C  T =  M G  $  & W L  Q * R  # % A R  U  A !  ©

  5. Four of the following five are alike in a certain way, which does not belong to that group ?
    A.4*1%
    B.G$&L 4
    [email protected]=M
    D.R U A !
    E.None of these
    Answer – D. R U A !
    Explanation :
    @ C 8 T = 5 M G 6 $ 8 & W L 4 Q * R 1 # % A R 6 U 3 A ! 7 ©
    R U A ! = RUA7

II.Study  the following arrangement carefully to answer the given questions
 324  768   543  456  219  158

  1. If first and second digit of the each numbers are interchanged then which will be the second highest number ?
    A.158
    B.456
    C.546
    D.518
    E.None of these
    Answer – B.456
    Explanation :
    234  678  453  546  129  518

  2. What will be the result  if the third digit of the highest number divided by  the first digit of the second lowest number ?
    A.1
    B.8
    C.2
    D.4
    E.None of these
    Answer – D.4
    Explanation :
    219 => 2
    768 => 8
    8/2 = 4

  3. If 1 is added to the last digit of the each number then how many numbers will be divisible by 5 ?
    A.Two
    B.One
    C.Three
    D.Four
    E.None of these
    Answer – A.Two
    Explanation :
    324  768   543  456  219  158
    325  769   544  457  220  159

  4. If  each digit of the number are written in increasing order then what will be the third highest number ?
    A.234
    B.345
    C.543
    D.324
    E.None of these
    Answer – C.543
    Explanation :
    324  768   543  456  219  158
    234  678   345  456  129  158

  5. If all the digits of each numbers are added together then which gives the highest sum ?
    A.768
    B.456
    C.324
    D.158
    E.None of these
    Answer – A.768
    Explanation :
    324  768   543  456  219  158
    9       21     12    15    12     14

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.