Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions – Puzzles Set 89

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions
Seven Persons – M, N, O, P, Q, R and S – live on separate floors of a seven storeyed building, but not in the same order. The ground floor of the building is numbered 1, the floor above it 2 and so on until the topmost floor is numbered 7.Each person likes different cartoon characters, viz, Chipmnuk, Flinstone, Jetson, Popeye, Scooby Doo, Simpson and Tweety, but not necessarily in the same order. Each person also likes different colours namely viz, Yellow, Orange, Red, Black, Blue, Brown and Purple.

More than three persons sit between the one who likes Yellow and the one who likes Orange. The person who likes Popeye lives on floor numbered 4. Only two persons live between P and the one who likes Popeye. The persons who live on the ground floor and the topmost floor don’t like Orange. M does not live on the lowermost floor. M lives on any odd numbered floor below the one who likes Popeye. S lives on an even numbered floor but neither immediately above nor immediately below the floor of M. The person who likes Jetson does not like Yellow. Only two persons live between M and the person who likes Tweety. Only one person lives between N and R. The person who likes Orange lives exactly between the persons who like Brown and Blue. R lives on an even numbered floor and does not like Popeye. Only three persons live between the persons who like Chipmnuk and Jetson respectively. The person who likes Chipmnuk live on any floor above the N’s floor. The person who likes Chipmnuk does not live on the topmost floor. O does not like Chipmnuk or Jetson. Only two persons live between the one who likes Purple and the one who likes Brown. The person who likes Scooby Doo lives on the floor immediately above the floor of the person who likes Simpson. N does not like neither Purple nor Red.


[table]

Floor No Person Cartoon Character Color
7 O Flinstone Yellow
6 S Tweety Purple
5 Q Chipmnuk Red
4 N Popeye Black
3 M Scooby Doo Brown
2 R Simpson Orange
1 P Jetson Blue

[/table]


  1. How many persons live between the floors on which S and P live?
    A. Three
    B. Two
    C. Four
    D. Five
    E. No one
    Answer – C. Four

  2. Which of the following statements is/are true according to the given information?
    A. Q lives on floor numbered 5 and he does not like Black
    B. M likes Scooby Doo and he does not live on floor numbered 5
    C. O likes Yellow and he lives on the topmost floor
    D. Only two persons live between the floors of Q and R
    E. All the statements are true.
    Answer – E. All the statements are true.

  3. Who among the following lives on the floor immediately above the floor of S?
    A. N
    B. R
    C. S
    D. O
    E. No one
    Answer – D. O

  4. Who among the following does like Purple?
    A. P
    B. R
    C. M
    D. Q
    E. S
    Answer – E. S

  5. Who among the following does like cartoon character Popeye?
    A. R
    B. P
    C. N
    D. Q
    E. S
    Answer – C. N

II. Study the following information carefully to answer the given questions

Seven people A, B, C, D, E, F and G were appointed to a company on seven different days of the same week starting from Monday to Sunday(but not necessarily in the same order). Each person also plays a different game namely – Cricket, Hockey, Football, Squash, Volleyball, Tennis and Kho-Kho.(but not necessarily in the same order). Each person has a different number of medals starting from 1 to 9.

There are four persons play between the person who has the maximum number of medals and the person who has the minimum number of medals. Only two people were appointed after the one who plays Hockey. The persons who play on Sunday and Monday don’t have the maximum number of medals while the persons who play on Saturday and Tuesday don’t have the minimum number of medals. E was appointed on one of the days after the one who plays Hockey. Only three people were appointed between E and G. Only one person was appointed between G and the one who plays Volleyball. The difference between the total number of medals secured by the person D and F is one. A was appointed immediately after the one who plays volleyball. only three people were appointed after the one who plays Kho-Kho. C was appointed immediately after F but not on Friday. The number of medals secured by Person A is the square of the number of medals secured by B. Total number of medals secured by the person who plays Hockey is the multiple of the number of medals secured by G and B. Only one people was appointed between F and the one who plays cricket. B was appointed immediately after the one who plays cricket. More than two people were appointed between D and the one who plays tennis. E does not play Football and Tennis. Person D secured more medals than the Person F. The number of medals secured by Person C is the Square of the number of medals secured by G. Total number of medals secured by G is less than 3. The total number of medals secured by B is less than 4.


[table]

Days Persons Sports Number of Medals
Monday D Volley Ball 7
Tuesday A Foot Ball 9
Wednesday G Cricket 2
Thursday B Kho – Kho 3
Friday F Hockey 6
Saturday C Tennis 4
Sunday E Squash 1

[/table]


  1. Who amongst the following was appointed on Thursday?
    A. The one who plays Kho-Kho
    B. A
    C. B
    D. The one who plays Cricket
    E. F
    Answer – C. B

  2. Which of the following statements is true as per the given arrangement?
    A. Only one person was appointed between F and the one who plays Squash
    B. Only three people were appointed before C
    C. A Secured 8 medals.
    D. B was appointed on Saturday
    E. None of the given options is true
    Answer – A. Only one person was appointed between F and the one who plays Squash

  3. The person who plays Volley Ball was appointed on which of the following days?
    A. Thursday
    B. Tuesday
    C. Sunday
    D. Monday
    E. Saturday
    Answer – D. Monday

  4. Which of the following combinations will be definitely true as per the given arrangement?
    A. C – Squash – 6
    B. Thursday – D – Tennis
    C. Saturday – Cricket – 7
    D. Monday – Volleyball – 7
    E. F – Kho-kho – 4
    Answer – D. Monday – Volleyball – 7

  5. B secured how many medals?
    A. Two
    B. One
    C. Three
    D. Four
    E. None as G was appointed on Monday
    Answer – C. Three