Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 63

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions
Eight People – L, M, N, O, P, Q, R and S live in eight different floors of building (but not necessarily in the same order). The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them also owns a different brands of bikes, namely Hero, Honda, TVS, Yamaha, Royal Enfield, Bajaj, Harley Davidson and KTM (but not necessarily in the same order).

Only one person lives between M and the one who owns Royal Enfield. Q lives an odd numbered floor above the floor numbered four. Only three people live between O and the one who owns Bajaj. N lives an one of the odd numbered floors above the one who owns Bajaj. The one who owns Harley Davidson lives immediately above R, R owns neither Bajaj nor Hero. P does not own Harley Davidson. Only three people live between R and L. The one who owns KTM lives immediately above the one who owns Honda, but not on the topmost floor. Only one person lives between Q and the one who owns TVS. The number of people leaving above Q is same as the number of people living between Q and O. Only one person lives between the one who owns KTM and S. Only two people live between N and the one who owns Hero.


[table]

Floor No Person Bike
8 M Yamaha
7 N Harley Davidson
6 R Royal Enfield
5 Q Bajaj
4 S Hero
3 P TVS
2 L KTM
1 O Honda

[/table]


  1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
    A. R lives immediately above the one who owns Bajaj
    B. P lives immediately above N
    C. Only three people live between Q and the one who owns KTM.
    D. O owns Royal Enfield bike.
    E. All the given statements are true.
    Answer – 1. R lives immediately above the one who owns Bajaj

  2. Who amongst the following lives exactly between S and the one who owns Honda bike?
    A. M, N
    B. R, O
    C. Q, R
    D. L, M
    E. P, L
    Answer – E. P, L

  3. Which of the following bikes does P own?
    A. KTM
    B. Honda
    C. TVS
    D. Royal Enfield
    E. Harley Davidson
    Answer – C. TVS

  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which
    one of the following does not belong to the group?
    A. R – Yamaha
    B. N – Bajaj
    C. Q – Royal Enfield
    D. S – KTM
    E. O – TVS
    Answer – C. Q – Royal Enfield

  5. How many people live between N and the one who owns TVS?
    A. Four
    B. Three
    C. Two
    D. Five
    E. None
    Answer – B. Three

II. Study the following information carefully to answer the given questions

P, Q, R, S, T, U, V and W live on eight different floors of a building but not necessarily in the same order. The ground floor is numbered one and the floor above it is numbered two and so on. The top most floor is numbered eight. Each of them likes a different colour viz Green, Yellow, Black, Blue, Pink, White, Brown and Orange but not necessarily in the same order.

The one who likes pink does not live on first floor. The one who likes Yellow lives on an even numbered floor but not on floor number 8. Only two persons live between U and the one who likes Yellow. Only one person live between U and the one who likes Pink. Neither T nor R lives on first floor. Only one person lives between R and S, who likes Black. P lives immediately above U, who lives on an odd numbered floor. Only two persons live between T and P. Q lives on an even numbered floor and immediately above R. The one who likes blue lives on an even numbered floor and live immediately above the person who likes orange. R does not like Pink or Orange. Only two persons live between W and the one who likes Green. Q lives on floor number four. The one who likes White does not live on odd numbered floor. W does not like Brown.

Floor Person Colour
8 P Blue
7 U Orange
6 W White
5 T Pink
4 Q Yellow
3 R Green
2 V Brown
1 S Black


  1. Who among the following live on floor 5 ?
    A. S
    B. R
    C. V
    D. T
    E. None of these
     Answer – D. T

  2. Which of the following colours does P like ?
    A. Blue
    B. Orange
    C. Yellow
    D. Brown
    E. None of these
     Answer – A. Blue

  3. Who among the following likes White?
    A. Q
    B. R
    C. W
    D. S
    E.None of these
     Answer – C. W

  4. Who among the following lives between P and W ?
    A. P
    B. R
    C. S
    D. U
    E.None of these
     Answer – D. U

  5. Which of the following is correct ?
    A. 4-R-Green
    B. 7-W-Blue
    C. 5-T-Orange
    D. 3-Q-Yellow
    E. None of these
     Answer – E. None of these