Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 59

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions

There are Seven Lecturers – A, B, C, D, E, F and G taught seven subjects,viz., Maths, Zoology, Botany, Chemistry, Physics, English and Statistics on one day in a week starting from Monday and ending on Sunday (of the same week). There will be separate timings for each lecture.

Note: Total hours taken by all the lecturers = 18 hours. The minimum and maximum timing of any lecture will be one hour and five hour respectively. There are two pairs of timings that can be followed by four lecturers.

  • Chemistry is taught on Thursday. English is neither taught on Tuesday nor on Saturday.
    The Botany professor gave lecture immediately after the lecturer A. B is not a Chemistry Professor.
  • Maths is taught for one hour. The Professor B gave his lecture on one of the days before Friday. Either the professor E or the professor F not gave his lecture on Sunday. Professor F gave his lecture immediately after E. Lecturer A spent more time than Lecturer C.
  • Time taken by lecturer C is the sum of time taken by the lecturers B and F. Subjects Maths & Zoology are taught for same duration. The lecturer who took maximum time is immediately preceded by the person who took less than one hour of maximum time.
  • The difference between the subjects taught on Friday and Sunday is equalled to the time taken by the lecturer A. Professor who gave maths lecture immediately preceded and followed by C and G respectively.
  • Professor who gave lecture on Sunday spent less than three hours. Only one lecture is held between Chemistry and Botany. Zoology is taught after two days of maths lecture. Statistics is neither taught on Monday nor Sunday.
  • Botany is not taught on the immediate next day on which Zoology is taught.
    Physics is taught on Monday.

Days Subjects Lecturers Hours
Monday Physics A 3
Tuesday Botany C 2
Wednesday Maths B 1
Thursday Chemistry G 4
Friday Statistics E 5
Saturday Zoology F 1
Sunday English D 2


  1. Which of the following Subject is taught by A ?
    A. Statistics
    B. Chemistry
    C. Zoology
    D. Physics
    E. English
    Answer – D. Physics

  2. Which of the following combinations is True with respect to the given arrangement?
    A. Maths – Wednesday
    B. Chemistry – Friday
    C. Zoology – Wednesday
    D. Physics – Friday
    E. English – Sunday
    Answer – E. English – Sunday

  3. If all the persons are made to arrange in alphabetical order from Monday to Sunday, positions of how many persons will remain unchanged?
    A. Four
    B. None
    C. Two
    D. One
    E. Three
    Answer – E. Three

  4. Professor D gave lecture for how many hours?
    A. One hour
    B. Two hours
    C. None of the given options is true.
    D. Three hours
    E. Four hours
    Answer – B. Two hours 

  5. Who among the following gave lecture immediately after F?
    A. B
    B. E
    C. A
    D. D
    E. F
    Answer – D. D

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven persons – A, B, C, D, E, F and G live on seven different floors of a building but not necessarily in same order. Lowermost floor of building is numbered 1, one above that is numbered 2 and so on till top most floor is numbered 7. Each one of them also own different brands of Car, namely Fiat, Hyundai, Honda, Skoda, Toyoto, Ford and Chevrolet.(but not necessarily in same order). All of them went to tour on seven different days starting from Monday to Sunday(of the same week)

  • A lives an odd numbered floor but not on floor numbered Three. Only two persons live between D and the one who owns Toyoto. The one who owns Honda lives immediately above C. The one who owns Toyoto went to tour on one of the days before Thursday.
  • The one who owns Hyundai lives on odd numbered floors above D. B lives on the floors above E. Only three persons live between C and the one who owns Hyundai. The person who went to tour on Friday owns Fiat Car.
  • The one who owns Fiat lives immediately above the one who owns Chevrolet. G lives on an odd numbered floor. E does not own Honda. D went to tour on Sunday
  • Only one person lives between B and E. The one who owns Toyoto lives immediately above A. Neither C nor A owns Skoda. The one who went to tour on Wednesday immediately after the one who owns Hyundai.
  • The one who owns Honda went to tour immediately before the one who lives in floor no 3. There are two persons live between the floor no 4 and the person who went to tour on Wednesday. The one who went to tour on Wednesday is not C.

Floor No Person Car Days
7 G Skoda Wednesday
6 B Toyoto Monday
5 A Hyundai Tuesday
4 E Fiat Friday
3 D Chevrolet Sunday
2 F Honda Saturday
1 C Ford Thursday


  1. Which of the following car does A own?
    A. Skoda
    B. Toyoto
    C. Fiat
    D. Hyundai
    E. Ford
    Answer – D. Hyundai

  2. Which of the following combinations is True with respect to the given arrangement?
    A. Ford – C
    B. Hyundai – F
    C. Chevrolet – G
    D. Fiat – D
    E. Ford – B
    Answer – A. Ford – C

  3. If all the persons are made to sit in alphabetical order from top to bottom, positions of how many persons will remain unchanged?
    A. Four
    B. None
    C. Two
    D. One
    E. Three
    Answer – C. Two

  4. Which of the following statements is True with respect to the given arrangement?
    A. The one who owns Honda went to tour on the day immediately after E.
    B. F likes Fiat
    C. None of the given options is true.
    D. Only four persons live between D and G
    E. G lives immediately below E.
    Answer – A. The one who owns Honda went to tour on the day immediately after E.

  5. Who among the following lives on the floor numbered 2?
    A. B
    B. The one who owns Fiat
    C. The one who owns Hyundai
    D. D
    E. F
    Answer – E. F