Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 48

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

PO Prelims level Questions:-

I. Study the following information carefully to answer the given questions
There are seven friends namely A, B, C, D, E, F and G each of them aspires to become something.
Each of them likes different colours viz. Blue, Yellow, Green, Violet, Red, Black and Pink but not necessarily in the same order.
Each of them wants become Lawyer, Doctor, Engineer, Actor, Pilot, Soldier and Cricketer but not necessarily in the same order.
E likes violet colour and wants to become a Doctor.
C likes yellow colour and wants to become a Cricketer.
G doesn’t like black colour and doesn’t want to become an Engineer.
The person who likes red colour, wants to become an Actor while the person who wants to be a Pilot, likes blue colour.
A likes pink colour but F doesn’t like green or black colour and he doesn’t want to become an Actor.
D wants to become a Lawyer. B doesn’t want to become an Engineer or a soldier.


[table]

Person Profession Colour
A Engineer Pink
B Actor Red
C Cricketer Yellow
D Lawyer Black
E Doctor Violet
F Pilot Blue
G Soldier Green

[/table]


  1. Who does want to become a soldier?
    A. G
    B. C
    C. F
    D. A
    E. B
    Answer – A. G

  2. Who among the following likes red colour?
    A. G
    B. C
    C. F
    D. A
    E. B
    Answer – E. B

  3. The person who wants to become a lawyer likes which colour?
    A. Red
    B. Green
    C. Black
    D. Blue
    E. Pink
    Answer – C. Black

  4. F wants to become a/an ________
    A. Actor
    B. Doctor
    C. Lawyer
    D. Pilot
    E. Engineer
    Answer – D. Pilot

  5. Which of the following combinations of Person – Colour – Profession is correct?
    A. D – Blue – Lawyer
    B. F – Blue – Pilot
    C. A – Red – Cricketer
    D. B – Green – Actor
    E. G – Red – Actor
    Answer – B. F – Blue – Pilot

II. Study the following information carefully to answer the given questions

There are five married couples in a family and there is a child to every couple. Ages of children are 3,5,6,4 and 9 years.
Names of male are Rahul, Harish, Sourav, Ritesh and Mohit but not necessarily in the same order.
Names of female are Geeta, Veena, Sita, Nita and Rachita. but not necessarily in the same order.
Names of children are A, B, C, D & E. but not necessarily in the same order.
Name of Rahul’s child is not C and E and he is not eldest or youngest.
Age of Sita’s child is 6 years and her husband is one among Harish, Sourav and Mohit.
Age of D is 3 years but she is not a child of Sourav.
A’s age is multiple of 3 but she is not a child of Rahul and Geeta.
Veena’s husband is Sourav or Mohit
Age of Rachita’s child is 5 years but the name of the child is not B and E.
Geeta is wife of Sourav.


[table]

Husband Wife Children Age
Sourav Geeta E 9
Ritesh Rachita C 5
Mohit Veena D 3
Rahul Nita B 4
Harish Sita A 6

[/table]


  1. What is the age of B?
    A. 6
    B. 4
    C. 5
    D. 9
    E. Can’t be determined
    Answer – B. 4

  2. What is the name of Rahul’s wife?
    A. Nita
    B. Sita
    C. Rachita
    D. Veena
    E. Can’t be determined
    Answer – A. Nita

  3. Name of father, mother and age of E?
    A. Mohit, Nita & 6
    B. Rahul, Sita & 9
    C. Sourav, Geeta & 9
    D. Ritesh, Veena & 6
    E. Can’t be determined
    Answer – C. Sourav, Geeta & 9

  4. What is the name and the age of Ritesh’s child?
    A. B & 6
    B. E & 9
    C. C & 4
    D. C & 5
    E. Can’t be determined
    Answer – D. C & 5

  5. What are the names of Mohit’s wife and his child?
    A. Sita & A
    B. Veena & D
    C. Nita & D
    D. Rachita & A
    E. Can’t be determined
    Answer – B. Veena & D