Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : June 17 2016

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Current Affairs June 2016 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs June 17 2016

  1. The World Day to Combat Desertification and Drought is being celebrated every year to mark the urgent need to curb the desertification process?
    A.June 14th
    B.June 15th
    C.June 16th
    D.June 17th
    Ans: D.June 17th
    Explanation:
    The World Day to Combat Desertification and Drought is a United Nations observance each June 17 to mark the urgent need to curb the desertification process.

  2. Manimala Devi Passed away due to prolonged illness at the age of 86 in Odisha. She belonged to which field?
    A.Literature
    B.Cinema
    C.Politics
    D.Sports
    Ans: B.Cinema
    Explanation:
    Veteran Odia film actress Manimala Devi passed away after prolonged illness in at Bhubaneswar, Odisha. She was 86 year old.

  3. What is the official slogan for the Rio Olympic and Paralympic Games in South America revealed by Rio Olympics 2016 organising Committee?
    A.A New Sport
    B.A New arena
    C.A New World
    D.A New Earth
    Ans: C.A New World
    Explanation:
    The Rio Olympics 2016 organising committee revealed the official slogan for the first Olympic and Paralympic Games in South America “A new world” while also unveiling days from the start of the quadrennial extravaganza.

  4. India Men’s Hockey Team is set a record to appear in the final match of which trophy against Australia in 36 years?
    A.Hero Champions Trophy
    B.Stanley Cup
    C.Dhyanchand Cup
    D.World Cup
    Ans: A.Hero Champions Trophy
    Explanation:
    Indian men’s hockey team is set to make a maiden appearance in the final of the prestigious 36th Hero Champions Trophy Hockey tournament against daunting Australia after hosts Great Britain held Belgium to 3-3 draw in a final round robin match.

  5. National Aquarium in Baltimore decided to create an Ocean side first sanctuary for Bottle Nose dolphins in which continent?
    A.Asia
    B.Africa
    C.Australia
    D.North America
    Ans: D.North America
    Explanation:
    National Aquarium in Baltimore’s announced its plan to create an Oceanside first sanctuary for Bottle nose dolphins in North America after a long research.

  6. Which country has launched the Nuclear-powered icebreaker Ship named Arktika, is the largest and most powerful vessel of the type in the world?
    A.China
    B.Russia
    C.India
    D.United States
    Ans: B.Russia
    Explanation:
    Russia has launched the Nuclear-powered icebreaker Ship named Arktika which is the largest and the most powerful vessel of the type in the world. Russia’s the only country with such ice breakers.

  7. Which country scientists have grown a living bone in the lab to repair large defects in the head and face of patient?
    A.Japan
    B.India
    C.United States
    D.Norway
    Ans: C.United States
    Explanation:
    American Scientists have grown a living bone in the lab to repair large defects in the head and face of patient. This marks for the first time in modern medical history. This was achieved by a new technique developed by Gordana Vunjak-Novakovic, professor at Columbia University.

  8. Who has been appointed as the American Ambassador to Malaysia by US President Barack Obama after succession of Joseph Y Yun?
    A.Kamala ShirinLakhdhir
    B.Kamalini Mukherjee
    C.Kamala Shrinivasan
    D.Kamalnath ShirinLakhdhir
    Ans: A.Kamala ShirinLakhdhir
    Explanation:
    An Indian-origin diplomat as the next American ambassador to Malaysia, the US President Barack Obama has nominated her post, Kamala ShirinLakhdhir will succeed Joseph Y Yun, a career member of the Senior Foreign Service.

  9. Uber has signed agreement with which group to help its drivers own Indica and Indigo cars with less hassle for Hyderabad City?
    A.Reliance Group
    B.Adani Group
    C.Tata Group
    D.Wipro Group
    Ans: C.Tata Group
    Explanation:
    Cab Aggregator Uber has entered into an agreement with Tata group to help its drivers own Indica and Indigo cars with less hassle. The pact will only be valid for Hyderabad city in a trial basis.

  10. Which bank was awarded with the CFBP Jamnalal Bajal Award for Fair Business Practices under the category Service Enterprises Large in Mumbai?
    A.State Bank of India
    B.Andhra Bank
    C.Karnataka Bank
    D.HDFC Bank
    Ans: C.Karnataka Bank
    Explanation:
    Mangaluru based Karnataka Bank was awarded with the CFBP Jamnalal Bajaj Award for Fair Business Practices under the category Service Enterprises Large in Mumbai.

  11. Who has been awarded with Vivian Fonseca Scholar Award 2016 at the ADA’s 76th Scientific sessions in New Orleans, Louisiana?
    A.Shashank S Shah
    B.Shanmuk S Shah
    C.Chaturvedi S Shah
    D.Mahayana S Shah
    Ans: A.Shashank S Shah
    Explanation:
    Pune hailed diabetes specialist Shashank S Shah was conferred with the Vivian Fonseca Scholar Award 2016 at the ADA’s 76th Scientific Sessions in New Orleans, Louisiana.

  12. What is the name of the project framed by the Ministry of Science and Technology in order to cope with water scarcity in Agricultural Sector?
    A.Waterforcrops
    B.Cropswithwater
    C.Water2crops
    D.Water4crops
    Ans: D.Water4crops
    Explanation:
    In order to cope with water scarcity in Agricultural Sector, Ministry of State for the Ministry of Science & Technology framed the “Water4crops” project. On completion of 4 years of the Euro 9 Million Indian-European Union “Water4crops” project, the Delegates are arranged the Review and Planning Meeting.

  13. Union Government has signed agreement with which authority for handling exploration and other activities related to Poly metallic Sulphides?
    A.International Seabed Authority
    B.International Rockcut Authority
    C.National Rockcut Authority
    D.National Molten Sulphides Authority
    Ans: A.International Seabed Authority
    Explanation:
    Union Government Singed Agreement with International Seabed Authority for handling exploration and other activities related to Poly metallic Sulphides. Term of Contract: 15 years.

  14. Mumbai Based Reserve Bank of India has taken steps to simplify the registration process for which organization?
    A.Nidhi Companies
    B.Non Banking Financial Companies
    C.Private Banks
    D.All of these
    Ans: B.Non Banking Financial Companies
    Explanation:
    Mumbai Based Reserve Bank of India has taken steps to simplify the registration process for new Banking Financial Companies.

  15. Bangladesh’s Shipping Minister Shahjahan Khan inaugurated the operation at which port in central Bangladesh?
    A.Chittagong
    B.Ashuganj
    C.Chalna
    D.Dhaka
    Ans: B.Ashuganj
    Explanation:
    Bangladesh’s Shipping Minister Shahjahan Khan inaugurated the operation at Ashuganj port in central Bangladesh.

  16. Union Railway Minister Suresh Prabhu has flagged off country’s first time tabled freight train, named Cargo Express between which stations?
    A.Delhi to Mumbai
    B.Delhi to Kolkata
    C.Delhi to Bengaluru
    D.Kolkata to Mumbai
    Ans: C.Delhi to Bengaluru
    Explanation:
    Union Railway Minister Suresh Prabhu has flagged off country’s first time tabled freight train, named Cargo Express, from Delhi to Bengaluru which will have transit time of 70 hours on either side.