Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Puzzles Set 44

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Bank PO Level Questions :-

I.Study the following information carefully to answer the given questions

          M, N, O, P, Q, R and S are employees of a company. Each of them works in his own cabin numbered 1 to 7, but not necessarily in the same order. Each of them wears a shirt of different colours – Blue, Green , Yellow, Sky Blue, Purple, Red and Pink but not necessarily in the same order.

N sits in cabin 4 but he does not wear either purple or sky blue shirt. O wears Blue shirt but he does not sit in cabin 2 or 6. Q sits in cabin 5 and he wears a Red shirt. The one who wears a Green shirt sits in cabin 7, P sits in cabin 1. S wears a Pink shirt. M does not sit in cabin 7. The one who wears Sky blue shirt sits in cabin 2.Either M or R does not sit in cabin 6.


[table]

Person Colour Cabin
M Sky Blue 2
N Yellow 4
O Blue 3
P Purple 1
Q Red 5
R Green 7
S Pink 6

 [/table]


  1. M wears a shirt of which of the following colours ?
    1.Green
    2.Blue
    3.Sky Blue
    4.Pink
    5.None of these
    Answer  –  3.Sky Blue

  2. S sits in which of the following Cabin ?
    1.5
    2.3
    3.7
    4.6
    5.None of these
     Answer  – 4.6

  3. Who among the following sits in Cabin 2 ?
    1.O
    2.M
    3.Q
    4.R
    5.None of these
     Answer  – 2.M

  4. Who among the following wearing blue colour shirt ?
    1.O
    2.N
    3.R
    4.T
    5.None of these
     Answer  –  1.O

  5. Which of the following is true ?
    1.R-Pink-6
    2.O-Red-4
    3.1- Red – Q
    4.N-Yellow-4
    5.None of these
     Answer  – 4.N-Yellow-4

II.Study the following information carefully to answer the given questions

          Six players Arun, Kamal, Ram, Varun, Yuvraj and Ajay are playing different types of Sports viz Carom, Chess, Kho-Kho, Tennis, Hockey and Badminton, but not necessarily in the same order. All are wears a T-shirt of different colour – Violet, Green, Blue, Orange, Red and yellow.They use different types of mobiles viz Samsung, Lenovo and Nokia but not necessarily in the same order.Atleast two persons use the same same types of mobiles.

      The person who plays Hockey uses Nokia. Ajay uses Nokia  and wears Green T-Shirt, but he plays neither Carom nor Kho-Kho. The one plays Tennis uses Samsung. Kamal uses the same types of mobile phone as the person who wears a Violet T-Shirt, but he is not a chess Player. The one who is player of Carom uses Samsung. Varun is a Hockey Player and he wears neither Blue T-shirt nor Yellow T-shirt. Lenovo is used by a chess player, Yuvraj is a tennis player and wears an orange T-Shirt, but he does not use the same mobile phone as Ram. Arun does not wear a Red or Yellow shirt. The players who use Nokia play neither Tennis nor Kho-Kho. The players who wear Orange and Blue T-shirts use the same type of mobile.


[table]

Person Game T-Shirt Mobile
Arun Carrom Blue Samsung
Kamal Kho-Kho Yellow Lenovo
Ram Chess Violet Lenovo
Varun Hockey Red Nokia
Yuvraj Tennis Orange Samsung
Ajay Badminton Green Nokia

[/table]


  1. Yuvraj uses the which of the following mobiles ?
    1.Samsung
    2.Nokia
    3.Lenovo
    4.Either Nokia or Lenovo
    5.None of these
     Answer  – 1.Samsung

  2. Who among the following is a Badminton Player ?
    1.Arun
    2.Ram
    3.Yuvraj
    4.Ajay
    5.None of these
    Answer  –  4.Ajay

  3. Kamal wears which colour T-Shirt ?
    1.Violet
    2.Red
    3.Yellow
    4.Orange
    5.None of these
      Answer  – 3.Yellow

  4. Ram is a ………….. player
    1.Kho-Kho
    2.Chess
    3.Hockey
    4.Carrom
    5.None of these
    Answer  –  2.Chess

  5. Which of the following is not true ?
    1.Ajay-Blue-Lenovo
    2.Arun-Carrom-Samsung
    3.Yuvraj-Tennis-Orange
    4.Varun-Red-Nokia
    5.None of these
     Answer  – 1.Ajay-Blue-Lenovo

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts