Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Puzzles Set 26

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I.Study the following information to answer the given questions

Seven friends A, B,C,D,E,F and G attend different language classes namely French, English, Spanish, Sanskrit, Chinese,German and Japanese but not necessarily in the same order from Monday to Sunday.

  • A attends a class on Friday. Only 2 persons attend classes between A  and the one who is learning  Sanskrit. B attends a class immediately after E. Neither F nor D is learning Sanskrit. Only one person attends a class between F and the one who is learning Spanish.
  • The one who is learning Spanish does not have a class on Monday. B attends a class immediately before the one who is learning French. A is not learning French. Only one person has a class between F and E. C is learning German. Only 2 persons have classes between C and the one who is learning  Chinese. E is not learning Japanese
  1. Which of the following language is E learning ?
    1.Japanese
    2.English
    3.German
    4.French
    5.None of these
    Answer – 2.English
    Explanation :
    A-Friday-Spanish
    B-Tuesday-Sanskrit
    C-Sunday-German
    D/G-Thursday-Chinese
    E-Monday-English
    F-Wednesday-French
    G/D-Saturday-Japanese

  2. If G have class on Saturday .On which of the following day does D have a class ?
    1.Thursday
    2.Wednesday
    3.Monday
    4.Tuesday
    5.None of these
    Answer – 1.Thursday

  3. Who among the following is learning Japanese ?
    1.E
    2.F
    3.G
    4.A
    5.None of these
    Answer – 3.G

  4. Who among the following have classes immediately before B ?
    1.G
    2.C
    3.A
    4.E
    5.None of these
    Answer – 4.E

  5. Which of the following is correct ?
    1.D-Tuesday-Sanskrit
    2.A-Friday-Spanish
    3.G-Sunday-Japanese
    4.B-Monday-English
    5.None of these
    Answer – 2.A-Friday-Spanish

II.Study the following information to answer the given questions

P,Q,S,T,U,V and W live on a different floor of a building having seven floors numbered 1 to 7, Ground floor is numbered 1 and so on. All of them like a different colours viz Yellow, Black, Green, Orange, Red, White and Pink but not necessarily in the same order.

  • There are 2 floors between the floor on which Q and U live. Q lives two floors below W’s floor and likes Green Colour. There are 3 floors between W and P. P likes Yellow colour and lives on an odd numbered floor. The one likes Pink colour lives on floor no 6. The one who likes Yellow lives on floor no 3.
  • The one who likes Orange colour does not live on an even numbered floor. Neither S nor U lives immediately above or immediately above or immediately below T’s floor. S likes white colour and there is one floor between the floor on which T and S live. T lives on an even numbered floor but he does not live on floor no 4. P lives immediately above U’s floor. V likes Black colour but he does not live on the topmost floor. U likes Red colour and lives immediately below P’s floor.
  • There is only one person between the person who likes Pink colour and the one who likes white colour but that person is neither P nor U. The one who likes Orange colour lives immediately above T’s floor. T does not live on floor no 2. Those who live on floor no 4 and floor no 2 like White and Red colours respectively.
  1. On which of the following floor does V live ?
    1.First
    2.Fourth
    3.Sixth
    4.Seventh
    5.None of these
    Answer – 1.FirstExplanation :
    1-V-Black
    2-U-Red
    3-P-Yellow
    4-S-White
    5-Q-Green
    6-T-Pink
    7-W-Orange

  2. U likes which of the following colour ?
    1.Pink
    2.Red
    3.Green
    4.white
    5.None of these
    Answer – 2.Red

  3. Who among the following lives on the fourth floor ?
    1.S
    2.P
    3.W
    4.U
    5.None of these
    Answer – 1.S

  4. How many floors are there between the floors P and T ?
    1.Four
    2.Five
    3.One
    4.Two
    5.None of these
    Answer – 4.Two

  5. Which of the following is true ?
    1.5-V-White
    2.1-U-Black
    3.7-W-Orange
    4.6-S-Green
    5.None of these
    Answer – 3.7-W-Orange