Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Puzzles Set 24

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I.Study the following information carefully to answer the given questions

Seven friends P, Q, R, S, T, U and V belongs to 7 different states viz UP, Delhi, AP, Rajasthan, Punjab, Kerala and Gujarat but not necessarily in the same order. Each of them likes different dishes viz Dosa, Burger, Rajma, Pizza, Sandwich, Samosa and Dhokla but not necessarily in the same order.

Q likes neither Dosa nor Dhokla. S belongs to AP. R belongs to Delhi and likes Pizza. T and U do not hail from Rajasthan. The one who hail from Rajasthan likes Burger. Neither Sandwich nor Dosa is liked by S. Q hails from Punjab. The one who likes Dhokla is either from Gujarat or from Punjab. U does not like Dosa or Sandwich. P likes Rajma. V is not from Kerala.

  1. The one who likes Samosa is from which of the following states ?
    1.UP
    2.Kerala
    3.AP
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer – 3.AP
    Explanation :
    P – UP/Kerala – Rajma
    Q – Punjab – Sandwich
    R – Delhi – Pizza
    S – AP – Samosa
    T – UP/Kerala – Dosa
    U –  Gujarat – Dhokla
    V – Rajasthan – Burger

  2. T likes which of the following dishes ?
    1.Burger
    2.Pizza
    3.Dhokla
    4.Dosa
    5.None of these
    Answer – 4.Dosa

  3. If the person who likes Dosa is from UP then the person who likes Rajma from which of the following state ?
    1.Delhi
    2.AP
    3.Kerala
    4.Rajasthan
    5.None of these
    Answer – 3.Kerala

  4. Who among the following like Dhokla ?
    1.V
    2.U
    3.T
    4.R
    5.None of these
    Answer – 2.U

  5. Which of the following is true ?
    1.U – Gujarat – Dhokla
    2.Q – UP – Dosa
    3.R – AP – Burger
    4.S – Delhi- Rajma
    5.None of these
    Answer – 1. U –  Gujarat – Dhokla

II.Study the following information carefully to answer the given questions

Seven friends G, H, I, J, K, L and M meet in a party. They shake hands with each other but only in a particular way. The odd numbered persons do not shake hands with even numbered persons and vice versa. These friends are wearing shirts of different colours such as Red, White, Yellow and Black. No two even numbered persons can wear the shirts of the same colour and the same rule not applied for odd numbered persons.All the persons shake hands with at least one person.

K is the only person who shakes hands with all odd numbered persons but he is not wearing a Black shirt. L is wearing a Red shirt and shakes hands only with H. The persons who wear Yellow shirts shake hands with only the persons who wear White shirts. G does not wear a Black shirt but shakes hands with the persons who wear a Black shirt. Black shirt is worn by only one person but that person is not I.

  1. Who among the following wear White shirt ?
    1.G and I
    2.H and K
    3.I and M
    4.J and L
    5.None of these
    Answer – 2.H and K
    Explanation :
    G – Red shirt – Shake hands with K, M
    H – White – Shake hands with J, L
    I – Yellow – Shake hands with K
    J – Yellow – Shake hands with H
    K – White – Shake hands with G,I, M
    L – Red – Shake hands with H
    M – Black – Shake hands with G, K

  2. G wears shirt which of the following colour ?
    1.Yellow
    2.Black
    3.White
    4.Red
    5.Can’t be determined
    Answer – 4.Red

  3. Who among the following wear Black shirt ?
    1.M
    2.I
    3.H
    4.L
    5.None of these
    Answer – 1.M

  4. K hand shakes with who among the following ?
    1.G and M
    2.H and L
    3.G, I and M
    4.K, L and G
    5.None of these
    Answer – 3.G, I and M

  5. 5.Which of the following is correct ?
    1.L – Black – Shake hands with G, M
    2.G – Red shirt – Shake hands with K, M
    3.I – Yellow- Shake hands with K
    4.M – White – Shake hands with L
    5.None of these
    Answer – 2.G – Red shirt – Shake hands with K, M