Current Affairs PDF

Reasoning Questions – Puzzles Set 102

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven people namely B, C, D, E, F, G and H have to attend a workshop but not necessarily in the same order, in seven different months of the same year namely January, March, April, July, August, September and December. Each of them also likes a different bank namely CANARA, SBI, ICICI, HDFC, AXIS, PNB and Yes but not necessarily in the same order.
The one who likes AXIS will attend a workshop in the month which has less than 31 days. Only one person will attend a workshop between the one who likes AXIS and B. The one who likes CANARA will attend a workshop immediately before B. Only three people will attend a workshop between one who likes AXIS and the one who likes SBI. H will attend a workshop immediately after B. Only three people will attend a workshop between H and G. The one who likes PNB will attend a workshop immediately before G. The one who likes ICICI will attend a Workshop immediately before the one who likes Yes. E will attend a Workshop immediately after the one who likes Yes. C will attend a workshop in a month which has only 30 days. F does not like CANARA.


[table]

Month Person Banks
January F PNB
March G HDFC
April C AXIS
July D CANARA
August B ICICI
September H Yes
December E SBI

[/table]


  1. How many people will attend a workshop between the months in which G and D will attend a Workshop?
    A. Two
    B. One
    C. Three
    D. More than three
    E. None
    Answer – B. One

  2. As per the given arrangement, G is related to CANARA and B is related to SBI following a certain pattern, which of the following is D related to following the same pattern?
    A. ICICI
    B. PNB
    C. Axis
    D. CANARA
    E. Yes
    Answer – E. Yes

  3. Which of the following represents the month in which F will attend a workshop?
    A. March
    B. January
    C. December
    D. April
    E. Cannot be determined
    Answer – B. January

  4. Which of the following represents the people who will attend a workshop in March and December respectively?
    A. G, H
    B. F, B
    C. F, E
    D. F, H
    E. G, E
    Answer – E. G, E

  5. Which of the following banks does G like?
    A. ICICI
    B. CANARA
    C. AXIS
    D. HDFC
    E. SBI
    Answer – D. HDFC

II. Study the following information carefully to answer the given questions
Seven People namely M, N, O, P, Q, R and S have an anniversary but not necessarily in the same order, in seven different months of the same year namely February, March, April, June, September, October and November. Each of them also likes a different book namely One Indian Girl, The God of Small Things, Everyone Has a Story, The Ministry of utmost Happiness, Half Girl Friend, Bahubali: The Battle of Bold and The Small Town Sea but not necessarily in the same order.
R has an anniversary in the month which has more than 30 days. Only one person has an anniversary between R and the one who likes One Indian Girl. Both S and O have an anniversary in one of the months after the one who likes One Indian Girl. S has an anniversary immediately before O. The one who likes Everyone Has a Story has an anniversary in the month which has less than 30 days. Only three people have an anniversary between the one who likes Everyone Has a Story and the one who likes The Small Town Sea. Only two people have an anniversary between S and the one who likes The Ministry of utmost Happiness. P has an anniversary immediately after the one who likes The Ministry of utmost Happiness. Only two people have an anniversary between P and Q. M has an anniversary immediately before the one who likes The God of Small Things. O does not like Bahubali: The Battle of Bold.


[table]

Month Person Book
February Q Everyone Has a Story
March R Bahubali: The Battle of Bold
April N The Ministry of utmost Happiness
June P One Indian Girl
September M The Small Town Sea
October S The God of Small Things
November O Half Girl Friend

[/table]


  1. Which of the following represents the month in which S has an anniversary?
    A. October
    B. March
    C. April
    D. September
    E. Can not be determined
    Answer – A. October

  2. Which of the following does O like?
    A. One Indian Girl
    B. The God of Small Things
    C. The Ministry of utmost Happiness
    D. Half Girl Friend
    E. The Small Town Sea
    Answer – D. Half Girl Friend

  3. As per the given arrangement, Everyone Has a Story is related to April and The Ministry of utmost Happiness is related to September following a certain pattern, which of the following is The Small Town Sea related to following the same pattern?
    A. February
    B. June
    C. October
    D. November
    E. March
    Answer – D. November

  4. Which of the following represents the people who have an anniversary in April and November respectively?
    A. N,M
    B. Q,M
    C. Q,O
    D. N,O
    E. N,S
    Answer – D. N,O

  5. How many people have an anniversary between the months in which Q and M have an anniversary?
    A. None
    B. One
    C. Three
    D. Two
    E. More than three
    Answer – C. Three