Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Machine Input-Output Set 18

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI , LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)

Input : 23 kinetic amount 64 nature 71 58 opium verdict 96 elderly 15
Step I : Opium 23 kinetic amount 64 nature 71 verdict 96 elderly 15 58
Step II : elderly Opium 23 kinetic amount nature 71 verdict 96 15 58 64
Step III: amount elderly Opium 23 kinetic nature 71 verdict 15 58 64 96
Step IV : 15 amount elderly Opium 23 kinetic nature 71 58 64 96 verdict
Step V : 23 15 amount elderly Opium kinetic 71 58 64 96 verdict nature
Step VI : 71 23 15 amount elderly Opium 58 64 96 verdict nature kinetic

Step VI is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: adverb 59 36 salient 81 idioms bakery 14 launch 47 umpire 62


Input : adverb 59 36 salient 81 idioms bakery 14 launch 47 umpire 62
Step I : umpire adverb 59 36 salient 81 idioms bakery launch 47 62 14
Step II : idioms umpire adverb 59 salient 81 bakery launch 47 62 14 36
Step III: adverb idioms umpire 59 salient 81 bakery launch 47 14 36 62
Step IV : 47 adverb idioms umpire 59 81 bakery launch 14 36 62 salient
Step V : 59 47 adverb idioms umpire 81 bakery 14 36 62 salient launch
Step VI : 81 59 47 adverb idioms umpire 14 36 62 salient launch bakery

  1. Which elements come exactly between ’59’ and ‘bakery’ in Step II of the given input?
    A. only launch
    B. Only 62
    C. Only idioms
    D. Both 81 and Salient
    E. Both adverb and 36
    Answer – D. Both 81 and Salient

  2. Which of the following combinations represents the first two and the last two element of the step VI of the given Input?
    A. 81, 59, launch, bakery
    B. 81, 62, salient, launch
    C. 50, 47, bakery, salient
    D. 62, 14, idioms, umpire
    E. 62, 81, umpire, launch
    Answer – A. 81, 59, launch, bakery

  3. If in the Step III, ‘idioms’ interchanges its position with ’81’ and ‘salient’ also interchanges its position with ’14’, then which element will be third to the left of ’47’?
    A. 14
    B. Salient
    C. adverb
    D. idioms
    E. 81
    Answer – D. idioms

  4. Which step are the elements ‘bakery launch 47 14’ found in the same order?
    A. Sixth
    B. Third
    C. Fourth
    D. The given order of elements is not found in any step
    E. fifth
    Answer – B. Third

  5. Which elements come exactly between ‘umpire’ and ‘bakery’ in step V of the given Input?
    A. Only launch
    B. Only 81
    C. Only Idioms
    D. Both 81 and Salient
    E. Both Adverb and 36
    Answer – B. Only 81

II. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)

Input : shirt 17 title 20 53 orange drum 39
Step I : 17 Shirt title 20 53 orange drum 39
Step II : 17 title Shirt 20 53 orange drum 39
Step III: 17 title 20 Shirt 53 orange drum 39
Step IV : 17 title 20 Shirt 39 53 orange drum
Step V : 17 title 20 Shirt 39 orange 53 drum
Step V is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

  1. Step II of an Input is :
    15 Yellow 62 51 48 Table Nose Grapes
    Which one of the following will be step VI?
    A. 15 Yellow 48 Table 51 Nose Grapes 62
    B. 15 Yellow 48 Table 51 62 Nose Grapes
    C. 15 Yellow 48 Table 51 Nose 62 Grapes
    D. There will be no such step
    E. None of these
    Answer – C. 15 Yellow 48 Table 51 Nose 62 Grapes
    Step II : 15 Yellow 62 51 48 Table Nose Grapes
    Step III: 15 Yellow 48 62 51 Table Nose Grapes
    Step IV : 15 Yellow 48 Table 62 51 Nose Grapes
    Step V : 15 Yellow 48 Table 51 62 Nose Grapes
    Step VI : 15 Yellow 48 Table 51 Nose 62 Grapes

  2. Step III of an Input is :
    21 van 30 jug 64 47 apple gun
    How many more steps will be required to complete the rearrangement?
    A. Three
    B. Four
    C. Five
    D. Six
    E. None of these
    Answer – E. None of these
    Step III: 21 van 30 jug 64 47 apple gun
    Step IV : 21 van 30 jug 47 64 apple gun
    Step V : 21 van 30 jug 47 gun 64 apple

  3. Input: 89 bat 32 google hat 61 12 jug
    How many steps will be required to complete the rearrangement?
    A. Four
    B. Five
    C. Six
    D. Seven
    E. None of these
    Answer – C. Six
    Input : 89 bat 32 google hat 61 12 jug
    Step I : 12 89 bat 32 google hat 61 jug
    Step II : 12 jug 89 bat 32 google hat 61
    Step III: 12 jug 32 89 bat google hat 61
    Step IV : 12 jug 32 hat 89 bat google 61
    Step V : 12 jug 32 hat 61 89 bat google
    Step VI : 12 jug 32 hat 61 google 89 bat

  4. Input : screen 21 43 78 time energy 36 fun
    Which of the following steps will be the last but one?
    A. VI
    B. VII
    C. VIII
    D. V
    E. None of these
    Answer – E. None of these
    Input : screen 21 43 78 time energy 36 fun
    Step I : 21 screen 43 78 time energy 36 fun
    Step II : 21 time screen 43 78 energy 36 fun
    Step III: 21 time 36 screen 43 78 energy fun
    Step IV : 21 time 36 screen 43 fun 78 energy

  5. Input : dear 59 63 ant fan 38 46 zip
    How many steps will be required to complete the rearrangement?
    A. Four
    B. Five
    C. Six
    D. Seven
    E. None of these
    Answer – B. Five
    Input : dear 59 63 ant fan 38 46 zip
    Step I : 38 dear 59 63 ant fan 46 zip
    Step II : 38 zip dear 59 63 ant fan 46
    Step III: 38 zip 46 dear 59 63 ant fan
    Step IV : 38 zip 46 few dear 59 63 ant
    Step V : 38 zip 46 few 59 dear 63 ant