Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Machine Input-Output Set 15

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI , LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Bank PO Level Questions :-

Directions (1 – 5): Answer the questions on the basis of the information given below. 
A number arrangement machine when given an input of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.

Input  : 997 520 street 753 loss 701 out 341 493 unity carry 839
Step 1 : street 520 753 loss 701 out 341 493 unity carry 839 997
Step 2 : street 341 520 753 loss 701 493 unity carry 839 997 out
Step 3 : street 341 loss 520 753 701 493 unity carry 997 out 839
Step 4 : street 341 loss 493 520 753 701 carry 997 out 839 unity
Step 5 : street 341 loss 493 carry 520 753 997 out 839 unity 701
And Step V is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the approximate step for the given input

Input  : 649 641 follow 993 cook 105 199 tool over 887 333 eye


Step 1 : tool 649 641 follow 993 cook 105 199 over 333 eye 887
Step 2 : tool 105 649 641 follow 993 cook 199 over 333 887 eye
Step 3 : tool 105 follow 649 993 cook 199 over 333 887 eye 641
Step 4 : tool 105 follow 333 649 993 cook 199 887 eye 641 over
Step 5 : tool 105 follow 333 cook 649 993 887 eye 641 over 199
887 641 199 => Prime Number and 997, 839, 701 => prime number
First step Consonants are arranged in alphabetical descending order from the left followed by numbers in ascending order.Then vowels proceeded by prime number in descending order in right hand side.

  1. What is the position of ‘Over’ in Step 3 ?
    1.Fourth from the left
    2.Third from the right
    3.Fourth from the right
    4.Fifth from the left
    5.None of these
    Answer – 4.Fifth from the left

  2.  How many steps will be required to complete the arrangement of the above input ?
    1.4
    2.5
    3.6
    4.7
    5.None of these
    Answer – 2.5

  3. How many elements are there between cook and 641 in step 5 ?
    1.6
    2.5
    3.4
    4.3
    5.None of these
    Answer – 3.4

  4. What will be the second step for the given input ?
    1.tool 105 649 641 follow 993 cook 199 over 333 887 eye
    2.tool 649 641 follow 993 cook 105 199 over 333 eye 887
    3.tool  649 641 follow 993 cook 199 333 887 105 eye over
    4.tool 105 follow 333 cook 649 993 887 eye 641 over 199
    5.None of these
    Answer – 1.tool 105 649 641 follow 993 cook 199 over 333 887 eye

  5. Which step would be the following input ?
    tool 105 follow 333 649 993 cook 199 887 eye 641 over
    1.Step 1
    2.Step 3
    3.Step 5
    4.Step 4
    5.None of these
    Answer – 4.Step 4

Directions (6 – 10): Answer the questions on the basis of the information given below. 
A number arrangement machine when given an input of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.

Input  : big 23 towers 96 78 high 57 49 yours 82 tomorrow
Step 1 : tomorrow big 23 towers 96 78 high 57 49 82 yours
Step 2 : tomorrow 96 big 23 towers 78 high 49 82 yours 57
Step 3 : tomorrow 96 towers 82 23 78 high 49 yours 57 big
Step 4 : tomorrow 96 towers 82 high 23 78 yours 57 big 49
Step 5 : tomorrow 96 towers 82 high 78 yours 57 big 49 23
And Step V is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the approximate step for the given input

Input  : word  17 are 80 56 where 41 usable 63 34 on letters


Step 1 : usable word  17 are 80 56 where 41 63 34 on letters
Step 2 : usable 80 word 17 are 56 where 41 34 on letters 63
Step 3 : usable 80 word 17 are 56 41 34 on letters 63 where
Step 4 : usable 80 word 56 17 are 34 on letters  63 where 41
Step 5 : usable 80 word 56 on 17 34 letters 63 where 41 are
Step 6 : usable 80 word 56 on 34 letters 63 where 41 are 17
First Count the numbers of letter in each word and group them according to the number of letters are even/ odd.First Even letter words followed by even number from left side and then odd letters numbers followed by odd numbers from right hand side in descending order.

  1. Which of the following comes between  17 and 56 in step 3?
    1.are
    2.on
    3.word
    4.80
    5.None of these
    Answer – 1.are

  2. How many steps will be required to complete the given input ?
    1.5
    2.8
    3.7
    4.6
    5.None of these
    Answer – 4.6

  3. Which of the following will be the Step 3 for the given input ?
    1.usable 80 word 56 17 are 34 on letters 63 where 41
    2.usable 80 word 56 on 17 34 letters 63 where 41 are
    3 usable 80 word 17 are 56 41 34 on letters 63 where
    4.usable 80 word 56 on 34 letters 63 where 41 are 17
    5.None of these
    Answer – : 3. usable 80 word 17 are 56 41 34 on letters 63 where

  4. Which of the following will be the second to the right of ‘17’ in step 5 ?
    1.where
    2.letters
    3.34
    4.on
    5.None of these
    Answer – 2.letters

  5. Which of the following will come between 56 and 63 in the last step ?
    1.word, 17
    2.41, letters
    3.34, where
    4.on, 34
    5.None of these
    Answer – 4.on, 34

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts