Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coding And Decoding Set 14(Based on IBPS PO Main 2016)

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all competitive exams. We have included Some model questions that are asked in IBPS PO Main 2016 (November 20, 2016)!!

Q(1 –5) Study the information below and answer the following question: –

In a certain code language,
‘Thin paper neatly folded’ is written as @D6, %R5, !N4, ?Y6
‘Four people from USA’ is written as @M4, %E6, #A3, @R4
‘Urban development programme launched’ is written as % E9, *T11, #N5 &D8
‘Dhaya likes forties hero’ is written as @E7, &E5, *A5, $O4

  1. The code for the word ‘People’ is
    [email protected]
    2.%E6
    3.#A3
    [email protected]
    5.None of these
    Answer – 2.%E6
    Explanation :
    People – %E6
    P – %
    No of letters – 6
    Last letter – E

  2. The code ‘ *A5 ‘ denotes  which of the following word ?
    1.Likes
    2.Hero
    3.Forties
    4.Dhaya
    5.None of these
    Answer – 4.Dhaya
    Explanation :
    *A5 – Dhaya
    D denote *
    A denote Dhaya end with A
    5 denote no of letter(Dhaya => 5)

  3. The code word of ‘Four’ is
    [email protected]
    2.%E6
    [email protected]
    4.#A3
    5.None of these
    Answer – [email protected]
    Explanation :
    Four => @R4
    F – @
    R – last letter of the word R and
    Total no of letter 4

  4. ‘#’ denotes which letter of the given words ?
    1.N
    2.F
    3.L
    4.D
    5.U
    Answer –5.U
    Explanation :
    T =!, P = %, N = ?, F = @, U =#, D = *, L = &, H = $

  5. 5.According to the given code word, what will be the code for ‘ Data Line reach points’ ?
    1.*4A &4E @5H %6S
    2.*4A &4E !5H %6S
    3.*4A &4E #5H %6S
    4.*4A &4E $5H %6S
    5.None of these
    Answer – 5.None of these
    Explanation :
    Data line reach points
    *4A &4E ?5H %6S

Q(6 –10) Study the information below and answer the following question: –

In a certain code language, 
‘Arrive today eagles later’ is written as 21*R,6$A, 14$O, 25*A
‘Begin work faster table’ is written as 14$A, 17%O, 26*A, 22$E
‘Length error arrow burn’ is written as 6*E, 25$R, 22%U, 21$R
‘Trial better than wisdom’ is written as 14$R, 14%H, 22*E, 17*I

  1. The code for the word ‘ table’
    1.26*A
    2.17%O
    3.14$A
    4.22$ E
    5.None of these
    Answer – 3.14$A
    Explanation :
    A-21, B-22, C-23, D-24…………………………G-1…………………Z -20
    Table =>14$A
    T-14
    $ – 5 letter word
    A – second letter of the word

  2. The code word 6$A for the word
    1.Later
    2.Arrive
    3.Earlier
    4.Today
    5.Either 1 or 3
    Answer – 1.Later
    Explanation :
    Later – 6$A
    L – 6
    5 letter word $
    Second letter of the word – A

  3. Find the code word for the word ‘Burn’ ?
    1.25$R
    2.22%U
    3.21$R
    4.6*E
    5.Can’t be determined
    Answer – 2.22%U
    Explanation :
    Burn – 22%U
    22 – B
    % – 4 letter word
    U – second letter

  4. According to the given code, what is the code for ‘M’ ?
    1.12
    2.8
    3.10
    4.7
    5.Can’t be determined
    Answer – 4.7
    Explanation :
    L =6, M = 6+1 = 7

  5. By using the given code word, find the code word for ‘ Better Luck Next Arrive’ ?
    1.22$E, 21$R, 6*U, 8%E
    2.8*E, 21*R, 22%E, 6%U
    3.22*E, 6%U, 8%E, 21*R
    4.21%R, 22$E, 6*U, 8%E
    5.6$U, 22*E, 8*E, 21%R
    Answer – 3.22*E, 6%U, 8%E, 21*R
    Explanation :
    Better Luck Next Arrive
    22*E   6%U  8%E   21*R