Reasoning Questions – Coding And Decoding Set 23

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

Directions (Q. 1- 5): Study the following information to answer the given questions: 

In a certain code,
“RONG MALMY BUN JAR” is written as ‘24#G, 7%Y, 16$N, [email protected]
“JIM RIMED BOT MONKEY” is written as ‘[email protected], 28#D, 10$T, 8%Y’
“MADWOMAN BEER RADIUM JUMP” is written as ‘21%N, 13$R, 20#M, [email protected]
“ROMEO JAKE BABBLE MOD” is written as ‘17#O, [email protected], 28$E, 26%D’

  1. The code for the word ‘RIN’ is
    1.8%N
    2.8*N
    3.17#N
    4.16#N
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.16#N
    Explanation :
    RUN – 16#N
    R – #
    No of letters – 3+(Reverse Alphabet order of N = 13) = 16
    Last letter – N
  2. The code ‘26#E’ denotes which of the following word?
    1.ROPE
    2.REVERSE
    3.RUPEE
    4.RANDOM
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.ROPE
    Explanation :
    “26#E”ROPE
    R – #
    Last letter – E
    No of letters – 4+(Reverse Alphabet order of E = 22) = 26
  3. Which of the following is the code for “MONK”?
    1.20%K
    2.26%K
    3.28!K
    4.24!K
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.20%K
    Explanation :
    M – %
    Last letter – R
    No of letters – 4+(Reverse Alphabet order of K = 16) = 20
  4. Which of the following denotes @ symbol?
    1.A
    2.M
    3.B
    4.R
    5.J
    Answer & Explanation
    Answer – 5.J
    Explanation :
    [email protected], M=%, R=#, B=$
  5. Which of the following is the code for ‘MAFIC BORE ROSE JARL’ ?
    [email protected], 13#C, 5?E, 13%L
    2.21%E, 6$L, 18#E, [email protected]
    [email protected], 17#L, 7?E, 18%C
    [email protected], 29%C, 26#E, [email protected]
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – [email protected], 29%C, 26#E, [email protected]
    Explanation :
    MAFIC BORE ROSE JARL = [email protected], 29%C, 26#E, [email protected]

Q(6 –10) Study the information below and answer the following question: –

In a certain code language, 
‘CUT DAFTLY FUN EARSH’ is written as “&23T, $31Y, *17N, #13H”
‘CAW DOLL FLIGHT ENMEW’ is written as “&26W, $16L, *26T, #28W”
‘CON DEERS FEAR EMETIN’ is written as “&17N, $24S, *22R, #20N”
‘FLIPPY CAR EASER EGG’ is written as “*31Y, &21R, #23R, #10G”

  1. Which of the following is the code for “FAIR”?
    1.*22R
    2.*13R
    3.#15R
    4.$13R
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.*22R
    Explanation :
    First Position – F = *
    Last Position – R
    Middle Position – 18 + 4 = 22
  2. Which of the following denotes # symbol?
    1.C
    2.D
    3.E
    4.F
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer –3.E
    Explanation :
    # – E.
  3. Which of the following denotes $ symbol?
    1.C
    2.D
    3.E
    4.F
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.D
    Explanation :
    D = $
  4. The code ‘#24T’ denotes which of the following word?
    1.Egg
    2.Eagle
    3.Elephant
    4.Edit
    5.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.Edit
    Explanation :
    First Position – symbol denotes first letter = (E-#)
    Middle Position – 20 + 4 = 24; Last Position – T
  5. By using the given code word, find the code word for ‘FAN COAL EBONY DACTYL’
    1. *18N, &15L, #32Y, $18L
    2. *17N, &16L, #31Y, $18L
    3. *17N, &16L, #23Y, $18L
    4. *18N, &16L, #33Y, $18L
    5. *17N, &16L, #30Y, $18L
    Answer & Explanation
    Answer – 5. *17N, &16L, #30Y, $18L
    Explanation :
    FAN COAL EBONY DACTYL = *17N, &16L, #30Y, $18L