Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coding And Decoding Set 9

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all the IBPS,SBI exam ,FCI Exam,RBI exam and other Upcoming competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

I.Study the following information carefully to answer the given questions
In a certain code language
‘Students attends class’ is written as ‘chi ki pa ’
‘He is honest student’ is written as ‘din sa chi ta’
‘Teacher teaches in class’ is written as ‘la ja pa ha’
‘He is maths teacher’ ‘din sa gi ha’

  1. How does ‘gi’ stand for ?
    A.is
    B.maths
    C.he
    D.teacher
    E.None of these
    Answer – B.maths
    Explanation : From II, III and IV statement

  2. How is ‘honest’ written in that code language ?
    A.ki
    B.ta
    C.pa
    D.chi
    E.None of these
    Answer – B.ta
    Explanation :From II and IV

  3. What is the code for ‘he’ ?
    A.din
    B.sa
    C.either din or sa
    D.gi
    E.None of these
    Answer – C.either din or sa
    Explanation : din , sa is coded for either he or is

  4. What is the code for ‘teaches’ ?
    A.ja
    B.la
    C.ta
    D.either la or ja
    E.None of these
    Answer – D.either la or ja
    Explanation : la ja is coded for either teaches or in

  5. Which of the following may code for ‘ is he teaches in class’ ?
    A.Can’t be determined
    B.din chi ta ki pa
    C.la pa chi gi ta
    D.la ja din sa pa
    E.None of these
    Answer – D.la ja din sa pa
    Explanation : Is he in class => la ja din sa

II.Study the following information carefully to answer the given questions

Letter M P F Q V L U G S E X K T Z C
Code @ 0 7 * 9 % 1 # 5 ! ? 3 © 8 $

Condition:
i)If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant, the codes are to be interchanged.
ii)If the first letter is consonant and the last letter is a vowel,both are to be coded as the code for the last letter
iii)If both the first and the last letters are vowels, both are to be coded as ‘&’.

  1. QGMCLE
    1.!#@$%!
    2.&#%$?&
    3.7#?$%8
    4.*#@$%!
    5.None of these
    Answer – 1.!#@$%!
    Explanation :QGMCLE = *#@$%! = !#@$%!

  2. KZQCSE
    1.38*$53
    2.!8*$5!
    3.58*$5!
    4.38*$5!
    5.None of these
    Answer – 2.!8*$5!
    Explanation :KZQCS => 38*$5! = !8*$5!

  3. UMLGTP
    [email protected]#©%0
    [email protected]%#©$
    [email protected]%#©0
    [email protected]%#©1
    5.None of these
    Answer – [email protected]%#©1
    Explanation : UMLGTP = [email protected]%#©0 = [email protected]%#©1

  4. EGXKQU
    1.&#?3*&
    2.!#?3*1
    3.13?#*!
    4.!#3*?&
    5.None of these
    Answer – 1.&#?3*&
    Explanation : EGXKQU = !#?3*1 = &#?3*&

  5. PEZTVL
    1.%!8©90
    [email protected]!5#?
    3.0!8©9%
    4.1!*?9%
    5.None of these
    Answer – 3. 0!8©9%
    Explanation : PEZTVL = 0!8©9%