Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coding And Decoding Set 8

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all the IBPS,SBI exam ,FCI Exam,RBI exam and other Upcoming competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

I. Study the following information to answer the given questions.

Letter V L M A Y R K I T W O H E Q U
Code 9 * % 5 7 $ 2 & 8 3 ^ @ 5 1 0

Condition:
i)If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant, the codes are to be interchanged.
ii)If the first letter is consonant and the last letter is a vowel,both are to be coded as the code for the last letter.
iii)If both the first and the last letters are vowels, both are to be coded as ‘&’.

  1. LAOWYU
    A.*5^37*
    B.*8^370
    C.05^370
    D.%5^731
    E.None of these
    Answer – C. 05^370
    Explanation :
    LAOWYU => *5^370 => 05^370

  2. HMRKTQ
    A.%@$2*1
    [email protected]%$281
    [email protected]%$
    [email protected]%8$1
    E.None of these
    Answer – B. @%$281
    Explanation :
    HMRKTQ => @%$281

  3. ALYWI
    A.&*73&
    B.5*73&
    C.5*635
    D.0*37&
    E.None of these
    Answer – A. &*73&
    Explanation :
    ALYWI => 5*73& => &*73&

  4. URHWV
    [email protected]%90
    [email protected]
    [email protected]
    [email protected]
    E.None of these
    Answer – [email protected]
    Explanation :
    URHWVA => [email protected] => [email protected]

  5. KOEMYA
    A.2^%572
    B.&^5%7&
    C.2^4%75
    D.5^5%75
    E.None of these
    Answer – D.5^5%75
    Explanation :
    KOEMYA => 2^5%75 => 5^5%75

II. Study the following information to answer the given questions.

Number 8 2 0 3 5 7 1 4 9 6
Code * G Z @ F ! J X # B

Condition:
i)If the first number is odd number and the last number is even number the codes are to be interchanged.
ii)If the first number is even number and the last number is a odd number,both are to be coded as the code for the last letter.
iii)If both the first and the third numbers are odd numbers, both are to be coded as ‘+’.
iv)If even number is immediately proceeded and followed by odd number, then the even number is coded as %

  1. 45239
    A.XF%@X
    B.XF%@#
    C.#F%@#
    [email protected]#
    E.None of these
    Answer – C. #F%@#
    Explanation :
    45239 => [email protected]# => #F%@#

  2. 72163
    A.+%+%@
    B.!%[email protected]
    C.!G+%@
    [email protected]
    E.None of these
    Answer – A.+%+%@
    Explanation :
    72163 => [email protected] => +%+%@

  3. 61283
    A.BJG*@
    B.+JG*+
    C.&JG*&
    [email protected]*@
    E.None of these
    Answer – D. @JG*@
    Explanation :
    61283 => BJG*@ => @JG*@

  4. 85642
    A.*FBX*
    B.*F+XG
    C.*F+X%
    D.*FBXG
    E.None of these
    Answer – D. *FBXG
    Explanation :
    85642 => *FBXG

  5. 962738
    A.#[email protected]#
    B.*[email protected]#
    C.*[email protected]*
    D.&[email protected]&
    E.None of these
    Answer – B. *[email protected]#
    Explanation :
    962738 => #[email protected]* => *[email protected]#

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.