Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Coding And Decoding Set 18

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

Directions (Q. 1- 5): Study the following information to answer the given questions: 

In a certain code,
“RING MONEY BAN JAR” is written as ‘24#G, 7%Y, 16$N, [email protected]
“JAM ROUND BAT MONDAY” is written as ‘[email protected], 28#D, 10$T, 8%Y’
“MOUNTAIN BEAR RANDOM JUMP” is written as ‘21%N, 13$R, 20#M, [email protected]
“RADIO JOKE BANGLE MUD” is written as ‘17#O, [email protected], 28$E, 26%D’

  1. The code for the word ‘RUN’ is
    1.8%N
    2.8*N
    3.17#N
    4.16#N
    5.None of these
    Answer – 4.16#N
    Explanation :
    RUN – 16#N
    R – #
    No of letters – 3+(Reverse Alphabet order of N = 13) = 16
    Last letter – N

  2. The code ‘26#E’ denotes which of the following word?
    1.RUDE
    2.REVERSE
    3.RUPEE
    4.RANDOM
    5.None of these
    Answer – 1.RUDE
    Explanation :
    “26#E”RUDE
    R – #
    Last letter – E
    No of letters – 4+(Reverse Alphabet order of E = 22) = 26

  3. Which of the following is the code for “MARK”?
    1.20%K
    2.26%K
    3.28!K
    4.24!K
    5.None of these
    Answer – 1.20%K
    Explanation :
    M – %
    Last letter – R
    No of letters – 4+(Reverse Alphabet order of K = 16) = 20

  4. Which of the following denotes @ symbol?
    1.A
    2.M
    3.B
    4.R
    5.J
    Answer – 5.J
    Explanation :
    [email protected], M=%, R=#, B=$

  5. Which of the following is the code for ‘MAGIC BLUE ROPE JAIL’ ?
    [email protected], 13#C, 5?E, 13%L
    2.21%E, 6$L, 18#E, [email protected]
    [email protected], 17#L, 7?E, 18%C
    [email protected], 29%C, 26#E, [email protected]
    5.None of these
    Answer – [email protected], 29%C, 26#E, [email protected]
    Explanation :
    MAGIC BLUE ROPE JAIL = [email protected], 29%C, 26#E, [email protected]

Q(6 –10) Study the information below and answer the following question: –

In a certain code language, 
‘CAT DONKEY FAN EARTH’ is written as “&23T, $31Y, *17N, #13H”
‘COW DULL FOREST ELBOW’ is written as “&26W, $16L, *26T, #28W”
‘CAN DOORS FOUR ELEVEN’ is written as “&17N, $24S, *22R, #20N”
‘FAMILY CAR EAGER EGG’ is written as “*31Y, &21R, #23R, #10G”

  1. Which of the following is the code for “FOUR”?
    1.*22R
    2.*13R
    3.#15R
    4.$13R
    5.None of these
    Answer – 1.*22R
    Explanation :
    First Position – F = *
    Last Position – R
    Middle Position – 18 + 4 = 22

  2. Which of the following denotes # symbol?
    1.C
    2.D
    3.E
    4.F
    5.None of these
    Answer –3.E
    Explanation :
    # – E.

  3. Which of the following denotes $ symbol?
    1.C
    2.D
    3.E
    4.F
    5.None of these
    Answer – 2.D
    Explanation :
    D = $

  4. The code ‘#28T’ denotes which of the following word?
    1.Egg
    2.Eagle
    3.Elephant
    4.Edit
    5.None of these
    Answer – 3.Elephant
    Explanation :
    First Position – symbol denotes first letter = (E-#)
    Middle Position – 20 + 8 = 28; Last Position – T

  5. By using the given code word, find the code word for ‘FUN COOL EARLY DIESEL’?
    1. *18N, &15L, #32Y, $18L
    2. *17N, &16L, #31Y, $18L
    3. *17N, &16L, #23Y, $18L
    4. *18N, &16L, #33Y, $18L
    5. *17N, &16L, #30Y, $18L
    Answer – 5. *17N, &16L, #30Y, $18L
    Explanation :
    FUN COOL EARLY DIESEL = *17N, &16L, #30Y, $18L