Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Coding And Decoding Set 11

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all the IBPS, SBI exam, FCI Exam, RBI exam and other Upcoming competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

Direction : (Q1 – Q5)
Numerals are coded as given below and some conditions are given. Accordingly you have t find out which coding is correct.

4 6 7 8 1 3 5 0 9 2
# B M % E $ Z P & Y

Conditions:-
a) If first digit as well as last digit is odd then both will be coded as ‘A’
b) If first digit as well as last digit is even then both will be coded as ‘0’
c) If first digit is even and last digit is odd, then the code will be interchanged
d) If first digit is odd and last digit is even then both will be coded as the even number.
e) If the number starts or end with zero, then zero will be coded as ‘*’

  1. 316726
    a) BBEMY4
    b) BEBM$4
    c) BEBMYB
    d) BMBMY4
    e)None of these
    Answer – c) BEBMYB
    Explanation :
    First number is odd and last number is even, so it will be coded as even number

  2. 276134
    a) 0M0BE$
    b) 0MBE$0
    c) 0MBE#0
    d) MB0#$B
    e) None of these
    Answer – b) 0MBE$0
    Explanation :
    condition b follow, so both will be coded as 0

  3. 097321
    a) *&M$YE
    b) *MYE&B
    c) EY$M&*
    d) $EYM$*
    e) None of these
    Answer – a) *&M$YE
    Explanation :
    condition e follow, the number starts with 0, so zero will be coded as *

  4. 156587
    a) AMB0%A
    b) A$B%SA
    c) A%BEZA
    d) AZBZ%A
    e) None of these
    Answer – d)AZBZ%A
    Explanation :
    condition a follow, so both the first and last digit will be coded as A

  5. 825763
    a) #ZYNB%
    b) YZM%#B
    c) $YZMB%
    d) #YMZ%B
    e) None of these
    Answer – c)$YZMB%
    Explanation :
    condition c follows, so codes will be interchanged

  6. If ‘paper is called wood’, ‘wood is called pen’, ‘pen is called eraser’, ‘eraser is called cloth’ and ‘cloth is called sky’. Then furniture is made up of-
    a) wood
    b) pen
    c) sky
    d) eraser
    e) None of these
    Answer – b) pen
    Explanation :
    Wood is called pen

  7. If ‘pink is called yellow’, ‘yellow is called black’, ‘black is called brown’, ‘brown is called blue’ and ‘blue is called violet’. Then the colour of sky-
    a) blue
    b) black
    c) violet
    d) yellow
    e) None of these
    Answer – c) violet
    Explanation :
    Blue is called violet i.e. colour of sky

  8.  If light is called morning, morning is called night, night is called afternoon, afternoon is called noon, then when do we sleep-
    a) Afternoon
    b) night
    c) noon
    d) morning
    e) None of these
    Answer – a) Afternoon
    Explanation :
    We sleep in night and night is called afternoon

  9. In certain code WIPE is written as ‘2%7#’ and MORE is written as ‘94*#’ then how ROPE will be written-
    a) *74#
    b) 7*4#
    c) 47#*
    d) *47#
    e) None of these
    Answer – d) *47#
    Explanation :
    MORE = 94*# and WIPE = 2%7#
    here we get R = *, O = 4, P = 7 and E = #

  10. In a certain code ATE is written as 145 and CHAIR is written as 09173 then how TEACHER can be written in that code-
    a) 4501953
    b) 4510953
    c) 4310934
    d) 4530943
    e) None of these
    Answer – b) 4510953
    Explanation :
    T = 4, E = 5,A =1,C =0, H = 9,E = 5,R = 3 can be decoded directly