Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Coded Inequalities Set 20

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Questions penned by Yogit

Direction: Q(1 – 5)
P & Q – P is neither smaller than nor equal to Q
[email protected] – P is neither greater than nor equal to Q
P*Q – P is not smaller than Q
P$Q – P is not greater than Q
P%Q – P is neither greater than nor smaller than Q

  1. Statements: – A*B, B$C, C%D, D&E
    Conclusions: – a) A&C b) D&B
    1) Only conclusion 1 follows
    2) Only conclusion 2 follows
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Explanation :
    A>= B<=C =D >=E (we can’t say relate A and C and D is greater than and equal to B)

  2. Statements: – [email protected], B$C, C*D, D%E
    Conclusions: – a) A&D b) C&A
    1) Only conclusion 1 follows
    2) Only conclusion 2 follows
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 2) Only conclusion 2 follow
    Explanation :
    A<B<=C>=D=E (C>A directly follows)

  3. Statements: – A%B, B*C, [email protected], D&E
    Conclusions: – a) C*A b) [email protected]
    1) Only conclusion 1 follows
    2) Only conclusion 2 follows
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer –5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Explanation :
    A =B>=C<D>E (Directly C>=A and no relation between B and E)

  4. Statements: – M*N, N%O, O%A, A&B
    Conclusions: – M&B b) N$A
    1) Only conclusion 1 follows
    2) Only conclusion 2 follows
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 1) Only conclusion 1 follows
    Explanation :
    M>=N=O=A>B (M>N and N= A so second conclusion doesn’t follow)

  5. Statements: – [email protected], B%C, C*D, D%E
    Conclusions: – a) A&E b) B*D
    1) Only conclusion 1 follows
    2) Only conclusion 2 follows
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 2) Only conclusion 2 follows
    Explanation :
    A<B=C>=D=E (no relation A and E and B>=D directly follows)

  6. What should come in place of question mark in the expression P>Q ? R < T < S so as to make the expressions P>R and S>Q always true?
    a) =
    b) >
    c) <
    d) >=
    e) None of these
    Answer – a) =
    Explanation :
    P>Q = R< T < S (Both expression true)

  7. What should come in place of question mark in the expression A = B >C ? D< E = F so as to make the expression F>C always true?
    a) >
    b) =
    c) >=
    d) <=
    e) both b and d
    Answer – e) both b and d
    Explanation :
    A = B >C = D< E =F and A = B >C <= D< E =F (F>C true in both cases)

  8. Statements: P = S, P < Q, R <= Q, R<= T
    Conclusions :  a) Q > S b) Q  =  T
    a) Only one follow
    b) Only two follow
    c) Neither follows
    d) Both follow
    e) Either follow
    Answer – a) Only one follow
    Explanation :
    T>=R<=Q>P=S (clearly Q>S and no relation between Q and T)

  9. Statements: – A > N, K >= N, K > M, R > M
    Conclusions: – a) M = N b) R >= A
    a) Only one follow
    b) Only two follow
    c) Neither follows
    d) Both follow
    e) Either follow
    e) None of these
    Answer – c) Neither follows
    Explanation :
    A>N<=K>M<R (no relation between M and N and R and A)

  10. What should come in place of question mark to make B> D always true?
    A = B > C ? D <E
    a) >
    b) <
    c) >=
    d) < =
    e) both a and c
    Answer – e) both a and c
    Explanation :
    A = B >C >D <E and A = B>C>=D<E in both cases B will be greater than D

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts