Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coded Inequalities Set 13

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

  1. F=A<B ≤C>E≥N, E>L, H>C
    <I.E≤N              II.H>F
    A.Only conclusion 1 follow
    B.Only conclusion 2 follow
    C.Either 1 or 2 follow
    D.Both follow
    E.Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 2. Only conclusion 2 follow
    Explanation :
    F=A<B ≤C>E≥N…….I False
    F=A<B ≤C<H…………II True

  2. P≥Q≤R, R=S, S>T
    I.T>Q              P>S
    A.Only conclusion 1 follow
    B.Only conclusion 2 follow
    C.Either 1 or 2 follow
    D.Both follow
    E.Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 5. Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Explanation :
    P≥Q≤R=S>T …………..I False, II False

  3. Which of the following expression will be true if the expression P ≥Q>R=S definitely TRUE ?
    A.R<P
    B.S=Q
    C.P≥S
    D.R≤P
    E.None of these
    Answer – A.R<P
    Explanation :
    P ≥Q>R=S => R<P true

  4. In which of the following expressions will the expressions L>P will be definitely FALSE?
    A.L>M≥N=P
    B.P=N≥L>M
    C.P≤M≤N<L
    D.L>M=N≥P
    E.None of these
    Answer – B.P=N≥L>M
    Explanation :
    P=N≥L>M = P≥L …..FALSE

  5. Which of the following expression will be true if the expression A<B<C=D≤E
    definitely TRUE ?
    A.A≤D
    B.E=C
    C.C≤E
    D.E≥B
    E.None of these
    Answer – C.C≤E
    Explanation :
    A<B<C=D≤E
    A<B<C,D≤E => C≤E…….TRUE

  6. Which of the following expression will be true if the expression P≤Q<R=S≤T
    definitely FALSE ?
    A.Q<T
    B.R≤T
    C.P≤R
    D.P<R
    E.None of these
    Answer – C.P≤R
    Explanation :
    P≤Q<R=S≤T => P<R Not P≤R

  7. Which of the following expression will be true if the expression R≥S=T≤U<V>Z
    Definitely TRUE ?
    A.V<S
    B.R<V
    C.T≤Z
    D.S<V
    E.None of these
    Answer – D.S<V
    Explanation :R≥S=T≤U<V>Z….S<V true

  8. In which of the following expression N<Q will be definitely TRUE ?
    A.Q<R>N≥S
    B.M≤S=N>Q
    C.Q<M<F=N
    D.N=A<R<Q
    E.None of these
    Answer – D.N=A<R<Q
    Explanation :
    N=A<R<Q => N<Q ……true

  9. What should be placed in place of question mark in equation G?H?K?L≥I>J
    to make G ≥ I always true.
    A.≥,=,≥
    B.≤,=,<
    C.<,=,<
    D.>,=,≥
    E.None of these
    Answer – A.≥,=,≥
    Explanation :
    G≥H=K≥L≥I>J = G ≥ I true

  10. What should be placed in place of question mark in equation C=T?U?V?Z≥W
    to make C > W always true ?
    A.≥, > ,=
    B.>,=,<
    C.<,=,<
    D.≤,=,<
    E.None of these
    Answer – A.≥, > ,=
    Explanation :
    C=T≥U>V=Z≥W = C>W…. TRUE

Note : Dear Friends share your attempts and time here