Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Blood Relation Set 24

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Blood Relation with explanation, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Blood Relation

(Directions 1 – 5): Study the following information carefully to answer the given questions:

P^Q – P is the child of Q
P!Q – P is the parent of Q
P*Q – P is elder to Q
P#Q – P is younger to Q
[email protected] – P is brother of Q
P&Q – P is wife of Q
P+Q – P is sister-in-law of Q

  1. If G ! A ^ T + J & O @ L ^ P! G, then how is J related to A?
    1) Uncle
    2) Brother-in-law
    3) Daughter-in-law
    4) Aunt
    5) None of these
    Answer- 4) Aunt
    Solution:
    Blood Relation Q(1-5)Blood Relation Q1(1-5)Blood Relation Q1

  2. If A!B^C+D&[email protected]^G!A and G is the wife of H then how is G related to C?
    1) Mother
    2) Mother-in-law
    3) Sister-in-law
    4) Daughter-in-law
    5) None of these
    Answer- 2) Mother-in-law
    Solution:
    Blood Relation Q2

  3. If A!B^C+D&[email protected]^G!A, if B is the son of C, then how is A related to B?
    1) Uncle
    2) Father
    3) Mother
    4) Aunt
    5) None of these
    Answer- 2) Father
    Solution:
    Blood Relation Q3

  4. If P*Q^[email protected]#T*P, the age of Q is 22 years and age of T is 33 years, so what can be the age of P?
    1) 17 years
    2) 13 years
    3) 29 years
    4) 40 years
    5) 36 years
    Answer- 3) 29 years
    Solution:
    Blood Relation Q4

  5. If [email protected]#L^I!M*K, the age of M is 25 years and age of L is 32 years, so what can be the age of K?
    1) 27 years
    2) 23 years
    3) 29 years
    4) 30 years
    5) 34 years
    Answer- 2) 23 years
    Solution:
    Blood Relation Q5

(Direction 6 – 10): Study the following information carefully to answer the given questions:

If ‘A () B’ means ‘B is the mother of A’
If ‘A of B’ means ‘B is the father of A’
If ‘A ÷ B’ means ‘B is the sister of A’
If ‘A × B’ means ‘B is the brother of A’
If ‘A + B’ means ‘B is the daughter of A’
If ‘A − B’ means ‘B is the son of A’

  1. If ‘T – P ÷ Q’ is given, then how is Q related to T?
    1) Nephew
    2) Brother
    3) Aunt
    4) Uncle
    5) Daughter
    Answer- 5) Daughter
    Solution:
    Blood Relation Q(6-10)Blood Relation Q1(6-10)
    Blood Relation Q6

  2. What does ‘L () M ÷ N’ means?
    1) M is the sister of N.
    2) N is the sister of M.
    3) M is the niece of N.
    4) N is the brother of M.
    5) Both (1) and (2)
    Answer- 5) Both (1) and (2)
    Solution:
    Blood Relation Q7

  3. If ‘P of Q + R’ is given, then which of the following is true?
    1) P and R are sisters to each other.
    2) P is the mother of Q.
    3) R is the sister of P.
    4) Q is the mother of R.
    5) P is the brother of R.
    Answer- 3) R is the sister of P.
    Solution:
    Blood Relation Q8

  4. If ‘Y × Z () K’ is given, how is Z related to K?
    1) Z and Y are brothers to each other.
    2) K is the aunt of Y.
    3) Z is the son of K.
    4) Y is the son of K.
    5) Y is the niece of Z.
    Answer- 3) Z is the son of K.
    Solution:
    Blood Relation Q9

  5. If ‘S × J + T’ is given then which of the following is true?
    1) T is the aunt of S.
    2) T is the niece of S.
    3) S is the uncle of T.
    4) S is the brother of J.
    5) S is the aunt of T.
    Answer- 2) T is the niece of S.
    Solution:
    Blood Relation Q10