Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Blood Relation with explanation, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

Direction(1-4) Read the following information carefully to answer the following questions
There are six persons P, Q, R, S, T and U in a family. There are two fathers, three brothers and a mother in the family. R is the sister of U. Q is the brother of T’s husband. S is the father of P and grandfather of U.

Blood relation

  1. Who is the mother in the family?
    a) P
    b) R
    c) T
    d) S
    e) None of these
    Answer – c) T

  2. How many males are there in the family?
    a) one
    b) two
    c) three
    d) four
    e) None of these
    Answer – d) four

  3. How is U related to T?
    a) son
    b) daughter
    c) niece
    d) nephew
    e) None of these
    Answer – a) son

  4. Which of the following is the group of brothers?
    a) SUQ
    b) SPQ
    c) PQU
    d) SQU
    e) None of these
    Answer – c) PQU

  5. Pointing to a woman in the picture, Rajesh said her mother has only one grandchild whose mother is my wife. How is the woman in the picture related to Rajesh?
    a) daughter
    b) niece
    c) wife
    d) sister-in-law
    e) None of these
    Answer – c) wife
    Explanation :Blood relation

  6. Pointing to a photograph a lady tells prakash I am the only daughter of this lady and her son is your maternal uncle. How the speaker related to prakash father?
    a) wife
    b) daughter
    c) sister-in-law
    d) mother-in-law
    e) None of these
    Answer – a) wife
    Explanation :Blood relation

Direction: Q(7 – 8) Read the following information carefully to answer the following questions
A * B means A is the sister of B
A ÷ B means A is the brother of B
A + B means A is the father of B
A – B means A is the mother of B

  1. What is the relation between Q and S in ‘P + Q ÷ R – S’
    a) Q is the aunt of S
    b) Q is the uncle of S
    c) Q is the mother of S
    d) Q is the father of S
    e) None of these
    Answer – b) Q is the uncle of S
    Explanation :Blood relation

  2. What is the relation between T and Q in ‘P*Q÷R+S*T’
    a) T is the niece of Q
    b) T is the son of Q
    c) T is the nephew of Q
    d) either a and b
    e) None of these
    Answer – d) either a and b
    Explanation :Blood relation

  3. S, the son-in-law of Q, is the brother-in-law of P who is the brother of R. How is P is related to Q?
    a) Brother
    b) son
    c) father
    d) data inadequate
    e) None of these
    Answer – b) son
    Explanation :Blood relation6 Place of R is not fixed, it may be the wife of S or may be the brother/sister of P. But the  Relation between P and Q can be derived from the above information

  4. Rakesh introduced Priya as the sister of the father of my mother’s son . How is Priya related to Rakesh.
    a) Aunt
    b) sister
    c) sister-in-law
    d) wife
    e) None of these
    Answer – a) Aunt
    Explanation :Blood relation10

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here