Current Affairs PDF Sales

Reasoning Question: Seating Arrangement Set 69

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Puzzle with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

(Directions 1 – 5): Study the following information and answer the given questions.
Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre. All persons are sitting around the circumference of the circle and has equal distance between them. The radius (r) of the circle is 140m and circumference of the circle is 2πr (π=22/7). Each of them likes different colour viz. Red, Blue, Yellow, Green, Pink, Black, White and Brown but not necessarily in the same order.
The one who likes Pink sits 220m away from the right of A. There are only two people sit between A and the one who likes Blue. G sits immediate left of H. The one who likes Green sits on the immediate right of C. F sits 220m away from the one who likes Pink. The one who likes Black sits second to the right of F. C does not like Yellow. The one who likes White sits 220m way from the right of B. A does not like Red. The one who likes red is neither an immediate neighbour of the one who likes black nor the one who likes pink. E sits 440m away from B. E sits second to the left of the one who likes yellow. The one who likes yellow sits 110m away from the one who likes red. C is neither an immediate neighbour of the one who likes Blue nor the one who likes Yellow.

  1. Who among the following likes brown colour?
    1) G
    2) F
    3) D
    4) E
    5) C
    Answer : 4) E
    Solution:
    Seating Arranngement Q(1-5)Seating Arranngement Q1(1-5)Seating Arranngement Q2(1-5)Seating Arranngement Q3(1-5)Seating Arranngement Q4(1-5)Seating Arranngement Q5(1-5)Seating Arranngement Q6(1-5)
    Hence, E likes brown colour.

  2. How many persons sit between A and the one who likes red colour?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Four
    Answer : 4) Three
    Hence, three persons sit between A and the one who likes red colour.

  3. What is the distance between C and the one who likes yellow colour?
    1) 110m
    2) 330m
    3) 550m
    4) 440m
    5) 660m
    Answer : 4) 440m
    Hence, distance between C and the one who likes yellow colour is 440m.

  4. B likes which of the following colour?
    1) Brown
    2) Pink
    3) Blue
    4) Green
    5) White
    Answer : 3) Blue
    Hence, B likes blue colour.

  5. Who among the following sits opposite to C?
    1) E
    2) The one who likes yellow colour
    3) A
    4) The one who likes red colour
    5) The one who likes black colour
    Answer : 2) The one who likes yellow colour
    Hence, the one who likes yellow colour sits opposite to C.

(Directions 6 – 10): Study the following information and answer the given questions.

Six persons – M, N, O, P, Q and R are sitting in a equilateral triangular table. Three of them sit at the corner of the triangular table and three of them sits at the middle of the side. Some of them facing the centre and some of them facing outward of the table. Each of them has different number of chocolates viz. 2, 4, 15, 20, 300 and 400 but not necessarily in the same order.
M is an immediate neighbour of Q. The one who has 4 chocolates sits at the corner of the table. Only one person sit between O and R and both are facing same directions. Q and N are facing opposite directions. Only one person sit between the one who has 2 chocolates and the one who has 15 chocolates and both are facing same direction. Product of chocolates of M and R is equal to Q’s chocolates. Q sits third to the right of R. R’s chocolates is five times of P’s chocolates. Q’s chocolates is twenty times of M’s chocolates. The one who has 2 chocolates is facing opposite direction of the one who has 400 chocolates. The one who has 15 chocolates sits immediate left of P. O sits third to the left of the one who has 4 chocolates and both are facing opposite direction. Q faces centre.

  1. How many persons face the centre?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Four
    Answer : 5) Four
    Solution:
    Seating Arranngement Q(6-10)
    Seating Arranngement Q1(6-10)
    Seating Arranngement Q2(6-10)
    Seating Arranngement Q3(6-10)
    Seating Arranngement Q4(6-10)
    Seating Arranngement Q5(6-10)
    Seating Arranngement Q6(6-10)
    Seating Arranngement Q7(6-10)
    Seating Arranngement Q8(6-10)
    Hence, four persons face the centre.

  2. Who among the following has 20 chocolates?
    1) M
    2) O
    3) R
    4) N
    5) P
    Answer : 3) R
    Hence, R has 20 chocolates.

  3. Who among the following sits second to the right of O?
    1) R
    2) The one who has 400 chocolates
    3) M
    4) The one who has 2 chocolate
    5) Cannot be determined
    Answer : 1) R
    Hence, R sits second to the right of O.

  4. Who among the following sits in the middle of the table?
    1) The one who has 2 chocolates
    2) P
    3) The one who has 400 chocolate
    4) Q
    5) The one who has 300 chocolate
    Answer : 1) The one who has 2 chocolates
    Hence, the one who has 2 chocolates sits in the middle of the table.

  5. Who among the following had 300 chocolates?
    1) M
    2) Q
    3) P
    4) R
    5) N
    Answer : 2) Q
    Hence, Q has 300 chocolates.