Current Affairs PDF Sales

Reasoning Question: Seating Arrangement Set 71

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Puzzle with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

(Direction 1 – 5): Read the following information carefully and answer the questions that follow:
Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in a straight line facing North direction. They have different number of chocolates among 12, 17, 18, 15, 26, 34, 30 and 40 but not necessarily in the same order.
R’s chocolate is a multiple of 6 but not a multiple of 5 and sits to the immediate right of Q. One person sits between R and W who has 26 chocolates. W is not a neighbour of Q. The sum of chocolates of R and P is equal to U. T has more chocolates than U and less than Q. Two persons sit between W and V. R has more chocolates than S who does not has 12 chocolates. The number of persons sitting between R and S is same as the number of persons sitting between S and U. The sum of chocolates of S and the person who sits to the immediate right of S has 49 chocolates.

  1. Who among the following has 17 chocolates?
    1) P
    2) U
    3) T
    4) V
    5) Q
    Answer : 4) V
    Seating Arrangement set 71 Q(1-5)Seating Arrangement set 71 Q1(1-5)
    Hence, V has 17 chocolates.

  2. How many persons sit to the left of T?
    1) One
    2) Two
    3) Three
    4) Four
    5) Five
    Answer : 5) Five
    Hence, five persons sit to the left of T.

  3. Who among the following sits second to the right of P?
    1) The one who has 17 chocolates
    2) T
    3) The one who is immediate neighbour of V
    4) The one who has 15 chocolates
    5) None of these
    Answer : 4) The one who has 15 chocolates
    Hence, the one who has 15 chocolates sit second to the right of P.

  4. If all the persons are made to sit in the alphabetical order from right end, position of how many persons does not change?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Four
    Answer : 2) One
    Hence, position of S is not changed.

  5. What is the sum of chocolates of P and T?
    1) 74
    2) 46
    3) 51
    4) 52
    5) 38
    Answer : 2) 46
    Hence, sum of chocolates of P and T is 46.

(Directions 6 – 10): Read the following information carefully and answer the questions given below it:
I, J, K, L, M, N and O are sitting in a straight line at equidistant from each other but not necessarily in the same order and some of them are facing south and some are facing north. Each of them likes a different colour viz. Pink, Red, Yellow, Blue, Black, Brown and Green but not necessarily in the same order.
M likes Yellow colour and sits third from one of the extreme ends of the line. Only two persons sit between M and J who likes red colour. J does not sit at either of the extreme ends of the line. The one who likes Blue and Pink colour is not an immediate neighbour of the one who likes Red colour. L likes blue colour and sits third to the right of O who likes Pink colour. I does not black colour. K does not like brown colour. L does not sit at one of the extreme ends of the line. O faces south. N neither likes brown nor black. The immediate neighbours of L face the same direction as L. I sits at one of the extreme ends of the line. L sits second to the right of N and both face opposite direction.

  1. Who among the following faces the same direction as N?
    1) K
    2) M
    3) O
    4) J
    5) Cannot be determined
    Answer : 3) O
    Solution:
    Seating Arrangement set 71 Q(6-10)Seating Arrangement set 71 Q1(6-10)
    Hence, O faces the same direction as N.

  2. How many persons sit between J and O?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Four
    Answer : 5) Four
    Hence, four persons sit between J and O.

  3. Who among the following is on immediate right of J?
    1) I
    2) K
    3) N
    4) M
    5) Cannot be determined
    Answer : 5) Cannot be determined
    Hence, either I or K is on immediate right of J.

  4. Who among the following likes green colour?
    1) K
    2) N
    3) I
    4) L
    5) Cannot be determined
    Answer : 2) N
    Hence, N likes green colour.

  5. How many persons face the north direction?
    1) None
    2) One
    3) Two
    4) Three
    5) Cannot be determined
    Answer : 5) Cannot be determined
    Hence, number of persons face the north direction cannot be determined.