Current Affairs PDF Sales

Reasoning Question: Mixed Questions Set 13

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Puzzle and Data insufficient Question with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Q (1-5). Study the following information and based on that answer the following questions.

In the given figure the four lines segments 1, 2, 3, and 4 are AR, BS, CT and DU respectively. The lengths of the lines are 42 m, 33 m, 35 m, and 48 m respectively.
Six people Ajay, Akash, Anil, Ayush, Arun and Ankit are standing in line 1- AR. All of them are facing north. With distance between them increasing in multiples of 8 (i.e., if suppose Arun is at left end of the line at point A then the remaining people will stand at a distance as follows- 8 m ,16 m,24 m…).
Arun is standing at the left end of the line. Ankit sits second to the left of Ayush. Akash sits second to the right of Anil. Number of persons sitting between Ajay and Ankit is same as the number of persons sitting between Arun and Anil. Ajay doesn’t sit at extreme end.
Similarly, Six people- Roja, Rani, Rashi,Ramya, Rita, and Raveena are standing are in line 4- DU. All of them are facing north. With the distance between them increasing in multiples of 9.(i.e, if first person is at left end of the line at point D and the remaining will be stand at a distance as follows- 9m, 18m, 27 m…)
Rita is standing at the left end of the line. More than two people stand between Rita and Rani. Roja sits second to the left of Rani. Ramya sits second to the right of Rashi. Raveena sits second to the right of Ramya.

  1. In the line 4-DU what is the distance between Ramya and Point U?
    1. 13 m
    2. 17 m
    3. 21 m
    4. 22 m
    5. None
    Answer:3. 21 m
    Solution:


  2. If in line 1- AR people stand in distance at multiples of 11 in the same order, and rest of them move to line 2- BS and stands from left end in the same order. And if in line 4- DU, people stand in distance at multiples of 14 in the same order, and the rest of them move to line 3-CT and stands from left end in the same order. Then total together how many people are standing in lines 2 and 3?
    1. 1
    2. 2
    3. 3
    4. 4
    5. None
    Answer : 4. 4

  3. If in line 4-DU, people stand in multiples of 15 in the same order, and rest of them move to line 3-CT and stands from right end in the same order. Then the distance between Rani and point C is?
    1. 5 m
    2. 10 m
    3. 15 m
    4. 20 m
    5. None
    Answer : 4. 20 m

  4. Suppose line 1-AR is joined to line 2- BS to form a new straight line AS in such a way that distance between the points R and B is 7 m. If the people in line 1-AR are made to stand in multiples of 13, then how far is Akash from point S?
    a) 15 m
    b) 23 m
    c) 26 m
    d) 30 m
    e) None
    Answer : d) 30 m

  5. If in line 1- AR people stand in distance at multiples of 12 in the same order, and rest of them move to line 2- BS maintaining then who will be standing in Line 2?
    a) Akash
    b) Ankit
    c) Ayush
    d) Akash and Ayush
    e) None
    Answer : d.Akash and Ayush

Q (6-10). The given questions are followed by two statements I and II. You have to decide which of the following statements are required to answer the question?

  1. Seven persons -A, B, C, D, E, F and G are sitting around a circular table, Four of them are facing center and the remaining three are facing away from the center. Which direction is D facing?
    Statement I: E sits second to the right of A. Two persons sit between E and B. F sits second to the left B. Two persons sit between C and D. G faces away from center. C sits second to the left of G. A and D face same direction (i.e. both face towards center or away from center).
    Statement II: B sits second to the left of A. Two persons sit between B and E. G sits third to the left of E. Two persons sit between D and C. D is an immediate neighbor of B. F and C face away from center.C sits second to the left of G.
    1. If data in statement I alone is sufficient to answer
    2. If data in statement II alone is sufficient to answer
    3. If data in either statement I or statement II is sufficient to answer
    4. If data in both statements I and II are not sufficient to answer
    5. If data in both statements I and II are necessary to answer
    Answer : 3. If data in either statement I or statement II is sufficient to answer
    Solution:
    Data in either statement I or II is enough to say A is facing towards center.

  2. Four persons- A, B, C, and D are sitting in the corners of a square. Two of them are facing center and two are facing away from center. They like different colors Red, Blue, Green and White not necessarily in same order. Which color does C like?
    Statement I: B sits second to the left of A. Person who likes Red sits to the immediate left of B. Both B and C face same direction. Persons who like Blue and Green are immediate neighbors. D faces away from center. C sits to the immediate left of A.
    Statement II: A sits second to the left of B. Person who likes Red sits to the immediate left of A. Persons who like Blue and Green are immediate neighbors. D faces away from center. C sits to the immediate left of B.
    1. If data in statement I alone is sufficient to answer
    2. If data in statement II alone is sufficient to answer
    3. If data in either statement I or statement II is sufficient to answer
    4. If data in both statements I and II are not sufficient to answer
    5. If data in both statements I and II are necessary to answer
    Answer : 1.If data in statement I alone is sufficient to answer
    Solution:
    From only statement II we can find C likes Blue color.

  3. A, B, C, D, E, and F sit in a row having six seats. All of them are facing north. Who among the following is sitting exactly 3nd from the left end of the row?
    Statement I: Two persons sitting between C and E. Two persons sit between D and B.
    Statement II: Either of C or A sits at the extreme end. F sits at one of the extreme ends. B is not an immediate neighbor of C
    1. If data in statement I alone is sufficient to answer
    2. If data in statement II alone is sufficient to answer
    3. If data in either statement I or statement II is sufficient to answer
    4. If data in both statements I and II are not sufficient to answer
    5. If data in both statements I and II are necessary to answer

    Answer: 4.If data in both statements I and II are not sufficient to answer

  4. Six persons – A, B, C, D, E, and F are having different ages. Who among them is the youngest?
    Statement I: B is elder than C. B is not the eldest of all. C is elder than E.
    Statement II: D is elder than B. A is elder than C but younger than B.
    1. If data in statement I alone is sufficient to answer
    2. If data in statement II alone is sufficient to answer
    3. If data in either statement I or statement II is sufficient to answer
    4. If data in both statements I and II are not sufficient to answer
    5. If data in both statements I and II are necessary to answer
    Answer : 4.If data in both statements I and II are not sufficient to answer
    Solution: Nothing is mentioned about F so we cannot decide based on the above two statements

  5. A, B, C, D, E, F and G are seven members of a family. Then how is F related to D?
    Statement I: A is father of C. G is sister of F. D is sister of C. E is mother of F
    Statement II: B is mother of D. E is wife of C.
    1. If data in statement I alone is sufficient to answer
    2. If data in statement II alone is sufficient to answer
    3. If data in either statement I or statement II is sufficient to answer
    4. If data in both statements I and II are not sufficient to answer
    5. If data in both statements I and II are necessary to answer
    Answer : 4.If data in both statements I and II are not sufficient to answer