Current Affairs PDF

Reasoning – Mixed Questions Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation and Input Output, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Ten persons Swati, Nazriya, Pulkit, Karthik, Karishma, Ravi, Maumita, Sanjana, Anoop & Neeraj are working in 5 different Banks SBI, IDBI, PNB, IOB, & UCO Bank either as PO or Clerk. 5 of them are PO’s and 5 of them are clerks. They are sitting in two parallel rows of 6 seats each. In row 1 all are facing South and row 2 all are facing North. One seat is left vacant in either row. Vacant seats are not opposite to each other and are not at ends of the row. Employees of same Bank does not face other. Swati is an employee of PNB works as PO and sits at the end of a row. No of persons sitting between Swati and the vacant seat is 2. Karishma works as PNB clerk sits second to the left of Pulkit. Pulkit faces vacant seat and is also adjacent to another vacant seat. Persons who are sitting on either side of the vacant seat which is facing North are clerks. No of PO’s facing North is only 3. Anoop sits to the left of Sanjana.Employees belonging to PNB & IDBI sits at extreme ends.Ravi is facing south working as IDBI clerk and second to the right of the vacant seat. Moumita works in UCO Bank and sits adjacent to Swati. Swati sits opposite to Ravi. Nazriya works as SBI PO and sits adjacent to Ravi. IOB clerk is adjacent to Moumita. Anoop, Neeraj, Karthik does not work as PO. Neeraj and Anoop sit on either side of one of the vacant seat.Karthik works as UCO Clerk.

Explanation-

seating-arr-one


  1. Which of the following statement is false?
    A. Neeraj faces Vacant seat
    B. Pulkit is working as Clerk
    C. Ravi is sitting adjacent to PO
    D. Anoop is working as SBI Clerk
    E. All are true
    Answer – B. Pulkit is working as Clerk

  2. Who is working as IDBI PO?
    A. Sanjana
    B. Neeraj
    C. Moumita
    D. Pulkit
    E. None of the above
    Answer – A. Sanjana

  3. Who among the following is sitting at the extreme ends?
    A. Ravi, Swati, Sanjana, Karishma
    B. Ravi , Swati, Anoop, Karishma
    C. Ravi, Swati, Pulkit, Sanjana
    D. Ravi, Moumita, Sanjana, Karishma
    E. None of the above
    Answer – A. Ravi, Swati, Sanjana, Karishma

  4. How many persons are sitting between vacant seat and Karishma?
    A. None
    B. One
    C. Two
    D. Three
    E. Four
    Answer – C. Two

  5. What is the position of Anoop With respect to Sanjana?
    A. Sits second to the right
    B. Sits second to the left
    C. Sits adjacent to Sanjana
    D. Sits opposite to Sanjana
    E. None of the above
    Answer – C. Sits adjacent to Sanjana

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Input: Board Death House Cough Cloud 8#B 4%B [email protected] 5#G [email protected]
Step 1: Board [email protected] Death House Cough Cloud 8#B 4%B 5#G [email protected]
Step 2: Board [email protected] Cloud 4%B Death House Cough  8#B 5#G [email protected]
Step 3: Board [email protected] Cloud 4%B Cough 8#B Death House 5#G [email protected]
Step 4: Board [email protected] Cloud 4%B Cough 8#B Death [email protected] House 5#G
Step 4 is the final step

Input : Beach Cupid Field Bread Being [email protected] 7#A 8%A [email protected] 4*B

Explanation-
First the words given in input are coded
Number in the Code is word last letters alphabetical number. Middle symbol is code. Last alphabhet is – 1 of first letter in the word
Input : Beach Cupid Field Bread Being [email protected] 7#A 8%A [email protected] 4*B
Step 1: Beach 8%A Cupid Field Bread Being [email protected] 7#A [email protected] 4*B
Step 2: Beach 8%A Being 7#A Cupid Field Bread [email protected] 7#A [email protected] 4*B
Step 3: Beach 8%A Being 7#A Bread [email protected] Cupid Field 7#A [email protected] 4*B
Step 4: Beach 8%A Being 7#A Bread [email protected] Cupid 4*B Field 7#A [email protected]

  1. Which element come exactly between 8%A and 7#A in Step 2?
    A. Beach
    B. Being
    C. Cupid
    D. Bread
    E. Field
    Answer – B. Being

  2. First and the last element in step 4 is
    A. Beach 4*E
    B. Beach [email protected]
    C. Being 4*E
    D. Being [email protected]
    E. None
    Answer – B. Beach [email protected]

  3. In Step 3 if Being interchanges its position with Field then element 2nd to left of Being is
    A. 4*A
    B. 7#A
    C. 8%A
    D. [email protected]
    E. None
    Answer – D. [email protected]

  4. In which step ‘Find [email protected] 4*B’ are in same order
    A. Step 1
    B. Step 2
    C. Step 3
    D. Step 4
    E. None
    Answer – C. Step 3

  5. Which element comes exactly between Cupid and Field in Step 4
    A. [email protected]
    B. 4*A
    C. 7#A
    D. 8%A
    E. 4*B
    Answer – E. 4*B