Current Affairs PDF Sales

English Questions – Spotting Error Set 122

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. It is heartening that / you are now adopting a history / from that you had chosen / to distance yourself.
    1) It is heartening that
    2) you are now adopting a history
    3) from that you had chosen
    4) to distance yourself.
    5) No error
    Answer – 3)  
    Explanation: Replace ‘that’ with ‘which’.
    that – used to identify a specific person or thing observed or heard by the speaker and referring to a specific thing previously mentioned, known, or understood.
    which – asking for information specifying one or more people or things from a definite set and used referring to something previously mentioned when introducing a clause giving further information.

  2. Indian nationhood can be trace to the truest concept / of Hindu dharma, not meaningless regimentation, / empty rituals and rigid beliefs, but / instead the principle of individual freedom.
    1) Indian nationhood can be trace to the truest concept
    2) of Hindu dharma, not meaningless regimentation,
    3) empty rituals and rigid beliefs, but
    4) instead the principle of individual freedom.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘trace’ with ‘traced’.
    modal + be + 3rd form.

  3. It’s time for the Sangh to comprehensively / reassess its definition of individual / freedom, and realise / its centrality to Hindu thought.
    1) It’s time for the Sangh to comprehensively
    2) reassess its definition of individual
    3) freedom, and realise
    4) its centrality to Hindu thought.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Giving sentence is correct.

  4. Trying to make India an exclusivist / state where minorities must give up / its identity is the very / antithesis of the spirit of 1942.
    1) Trying to make India an exclusivist
    2) state where minorities must give up
    3) its identity is the very
    4) antithesis of the spirit of 1942.
    5) No error
    Answer – 3)
    Explanation: Replace ‘its’ with ‘their’.
    Their – belonging to or associated with the people or things previously mentioned or easily identified.

  5. As Alexis de Tocqueville noted: the very / definition of democracy is that the / majority will not abuse its power to / violate the basic rights of the minority.
    1) As Alexis de Tocqueville noted: the very
    2) definition of democracy is that the
    3) majority will not abuse its power to
    4) violate the basic rights of the minority.
    5) No error
    Answer –  5)
    Explanation: No error
    Giving sentence is correct.

  6. People coming together in Independence Day / to share food is a fantastic way / to strengthen communal / harmony and assert our Indianness.
    1) People coming together in Independence Day
    2) to share food is a fantastic way
    3) to strengthen communal
    4) harmony and assert our Indianness.
    5) No error
    Answer – 1)
    Explanation: It should be ‘on Independence Day’ instead of ‘in Independence Day’. 

  7. Since food is an essential pillar of culture, / what better way is there for reflect / the diversity of India than through a feast that / represents its myriad regional cuisines?
    1) Since food is an essential pillar of culture,
    2) what better way is there for reflect
    3) the diversity of India than through a feast that
    4) represents its myriad regional cuisines?
    5) No error
    Answer – 2) 
    Explanation: Replace ‘for’ with ‘to’.
    to – expressing motion in the direction of (a particular location).

  8. This is all the more needed in today’s / highly politicised atmosphere / where questions of identity / has become complicated.
    1) This is all the more needed in today’s
    2) highly politicised atmosphere
    3) where questions of identity
    4) has become complicated.
    5) No error
    Answer – 4)
    Explanation: It should be ‘have’ instead of ‘has’ for questions.

  9. If you are hosting such a feat on Independence Day, / sharing delicious food with your friend / and family, and spreading general / warmth and love, you are as Indian as one can be.
    1) If you are hosting such a feat on Independence Day,
    2) sharing delicious food with your friend
    3) and family, and spreading general
    4) warmth and love, you are as Indian as one can be.
    5) No error
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘friend’ with ‘friends’

  10. Announcing the beginning of his reign in / the 2008 Beijing Olympics, the lanky / Jamaican has stamped his authority / on his sport like no other.
    1) Announcing the beginning of his reign in
    2) the 2008 Beijing Olympics, the lanky
    3) Jamaican has stamped his authority
    4) on his sport like no other.
    5) No error
    Answer – 5)
    Explanation: No error
    Giving sentence is correct.