Current Affairs PDF Sales

Reasoning Question: Mixed Questions Set 5

Hello Aspirants

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Data Suffiency and Miscellaneous Questions which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Q (1-5). In the following given questions are followed by two statements I and II. You have to decide which of the following statements are required to answer the question?

  1. Six persons -P, Q, R, S, T, and U are sitting around a circular table, four of them are facing center and two are facing away from the center. Then what is the definite direction of Q?
    Statement I: U sits second to the right of P. Both U and P face same direction (i.e., either towards the center or away).R sits second to the right of U. Q is not an immediate neighbor of P.
    Statement II: S sits second to the right of T.R and T face the same direction (i.e., either towards the center or away).
    1. If data in statement I alone is sufficient to answer
    2. If data in statement II alone is sufficient to answer
    3. If data in either statement I or statement II is sufficient to answer
    4. If data in both statements I and II are not sufficient to answer
    5. If data in both statements I and II are necessary to answer
    Answer – 4. If data in both statements I and II are not sufficient to answer
    Explanation :
    The direction of Q cannot be determined it can either towards the center or away from center based on the statements given.

  2. Five persons – A, B, C, D, and E are living in a five-storeyed building with top floor number 5. If their weights are 24, 30, 35, 44, and 46 kg not necessarily in same order. Then what is the exact weight of C?
    Statement I: Lightest of them lives on the top floor. Only A is heavier than E. Two persons live between D and B. B weighs 30 kg. Only one person lives between B and A. D lives above C.
    Statement II: C is heavier than D but lighter than E. E lives on the first floor but he is not the heaviest. One who weighs heaviest lives on floor number four. Only one person lives between the heaviest and the one weighs 30 kg. C lives on floor number 3.
    1. If data in statement I alone is sufficient to answer
    2. If data in statement II alone is sufficient to answer
    3. If data in either statement I or statement II is sufficient to answer
    4. If data in both statements I and II are not sufficient to answer
    5. If data in both statements I and II are necessary to answer
    Answer – 3. If data in either statement I or statement II is sufficient to answer
    Explanation :
    Based on above statements either I or II will give you the weight of c is 35 kg.

  3. In a family of seven members- P, Q, R, S, T, U, and V. How many females are there?
    Statement I: P and Q are married couples. They have three children. P’s son- in – law is U.
    Statement II: V is the son of U. Both R and S are uncles of V.
    1. If data in statement I alone is sufficient to answer
    2. If data in statement II alone is sufficient to answer
    3. If data in either statement I or statement II is sufficient to answer
    4. If data in both statements I and II are not sufficient to answer
    5. If data in both statements I and II are necessary to answer
    Answer – 5. If data in both statements I and II are necessary to answer
    Explanation :Number of females in the family is two can be known only by using both the statements

  4. Four persons- A, B, C, and D are sitting in the corners of a square. Two of them are facing center. Two are facing away from the center. They like different colors Red, Blue, Green, and White not necessarily in same order. Which color does D like?
    Statement I: D sits second to the left of C. Person who likes Green sits to the immediate left of C.B likes white and faces center.
    Statement II: B sits second to the left of A. Person who likes Blue sits to the immediate left of B.C likes Red.
    1. If data in statement I alone is sufficient to answer
    2. If data in statement II alone is sufficient to answer
    3. If data in either statement I or statement II is sufficient to answer
    4. If data in both statements I and II are not sufficient to answer
    5. If data in both statements I and II are necessary to answer
    Answer – 2. If data in statement II alone is sufficient to answer
    Explanation
    Data in statement II alone is sufficient to say D likes Blue

  5. A, B, C, D, E, F and G sit in a row having seven seats. All are facing south. What is the position of G from the left end of the row?
    Statement I: More than two persons sitting between A and B. Two persons sit between C and G.
    Statement II: Neither A nor B sits at extreme ends. C sits at one of the extreme ends.
    1. If data in statement I alone is sufficient to answer
    2. If data in statement II alone is sufficient to answer
    3. If data in either statement I or statement II is sufficient to answer
    4. If data in both statements I and II are not sufficient to answer
    5. If data in both statements I and II are necessary to answer
    Answer – 5. If data in both statements I and II are necessary to answer
    Explanation :
    Both are necessary G is in center of the row.

Q (6-7). These questions are based on the following information.
Following are the criteria for selecting an employee for XYZ Bank in Karnataka state in which local language is Kannada.
(i) number of previous exam attempts should less than three.
(ii) able to write and talk in the local language of the state
(iii) Score in the exam shouldn’t be less than 75 marks
(iv) Not to be more than 25 years as on 01-11-2017.
If the candidate satisfies all the above criteria, the candidate may be selected. If the candidate fulfills all the criteria except
(a) Criteria (ii) but has good proficiency in both Hindi and English, then he will be given classes to learn Kannada in 6 months.
(b) Criteria (iii), but has crossed 73 marks then he will be named in the waiting list.
Based on the above information and data given in each question, you have to decide the course of action.
If you are not able to decide the course of action because of insufficient data, your answer is ‘data is inadequate.

  1. Prem has attempted exam only one time before. He was born in the year 1992. He has good proficiency in English and Hindi. He scored 78 marks in the exam.
    1. Candidate is to be selected
    2. Candidate is to be rejected
    3. Candidate is to be given classes for learning Kannada in 6 months
    4. Candidate is to be waitlisted
    5. Data is inadequate to take any decision
    Answer – 5. Data is inadequate to take any decision
    Explanation :
    His exact date of birth is not given so data is inadequate to take decision

  2. Shalini has given only two attempts before. She is proficient in English. Her score is only 74 marks. She was born in the year 1995.Her mother tongue is Kannada.
    1. Candidate is to be selected
    2. Candidate is to be rejected
    3. Candidate is to be given classes for learning Kannada in 6 months
    4. Candidate is to be waitlisted
    5. Data is inadequate to take any decision
    Answer – 4. Candidate is to be waitlisted
    She fulfilled all criteria except (iii)

  3. Study the following digit-letter- number sequence carefully and answer the following questions?
    B 2 P @ # 1 K L & 9 3 T 1 # % R 5 J 2 3 @ M 4 8

    If the 1st half of the sequence from left end is written in reverse order, and all digits are dropped from the 2nd half of the sequence. Then which element will be 5th to the right of the 16th element from the right end?
    1. #
    2. 1
    3. @
    4. B
    5. There is no such element

    Answer – 1. #
    T 3 9 & L K 1 # @ P 2 B # % R J @ M

  4. FUO, GTM, IRI,?
    1. KMC
    2. KFC
    3. LOC
    4. LPD
    5. None
    Answer – 3. LOC
    F =6th letter from first
    U = 6th letter from last it is 21st from first
    21-6 = 15th from first =O
    Similarly LOC

  5. 441 342 541 940 346

    If in each number first the positions of the first digit and second digit are interchanged. And third digit value is added to the second digit value, which of the following will be the 2nd highest number?
    1. 441
    2. 342
    3. 541
    4. 940
    5. 346

    Answer – 4. 940