Current Affairs PDF Sales

Quants Questions : Time And Work Set 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Work, which is common for all the competitive exams . We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

  1. A is 25% more efficient than B. C does half the work done by A & B together. If C alone does the work n 30 days, then A alone can do the work in
    A)32days
    B)27days
    C)22days
    D)25(1/2)days
    E)None of these
    B)27days
    Explanation :
    A’s one day’s work:B’s one days work = 125:100 = 5:4
    Let A’s & B’s one day’s work be 5x and 4x days
    Then C’s one day’s work = 9x/2
    = > 9x/2 = 1/30
    = > x = ((1/30)*(2/9)) = 1/135
    A’s one day’s work = 5/135  = 1/27

  2. P can finish a work in 27 days, Q in 9 days and C in 12 days. Q & R start the work but are forced to leave after 4 days. The remaining work done by P in:
    A)6 days
    B)9 days
    C)10 days
    D)12 days
    E)None of these
    A)6 days
    Explanation :
    (Q+R)’s one day’s work = 1/9+1/12 = 7/36
    Q & R in 3 days = 4*7/36 = 7/9
    Remaining work = 1-(7/9) = 2/9
    1/27 work is done by A in 1 day.
    2/9 work is done by A in 27*2/9 = 6 days

  3. 4 men and 6 women can complete a work in 8 days, while 3 men and 7 women can complete it in 10 days. In how many days will 20 women complete it?
    A)10days
    B)15days
    C)20days
    D)25days
    E)None of these
    C)20days
    Explanation :
    1 man’s 1 day’s work = x days
    1 woman’s 1 day’s work = y
    Then, 4x+6y = 1/8 and 3x+7y = 1/10.
    Solving these two equations y = 1/400
    1 woman’s 1 day’s work = 1/400
    20 women  = 20/400 = 1/20 = 20days

  4. 30 men can complete a work in 16 days. Six days after they started working, so 20 more men joined them. How many days will they now take to complete the remaining work?
    A)12 days
    B)5 days
    C)8 days
    D)6 days
    E)None of these
    D) 6 days
    Explanation :
    30*6 / (6/16) = 50*x / (1-(6/16))
    x = 6 days

  5. A takes twice as much time as B and thrice as much time as C to finish a piece of work. Working together they can finish the work in 6 days. C can do the work alone in ?
    A)20 days
    B)16 days
    C)12 days
    D) 10 days
    E)None of these
    C)12 days
    Explanation :
    1/x+2/x+3/x = 1/6
    6/x = 1/6
    x = 36
    C = 3/x = 3/36 = 1/12 = 12 days

  6. If 36 men completed the work in 35 days working 7 hours a day. How many more men should be engaged to finish the rest of the work in 28 days working 5 hours a day?
    A)45
    B)63
    C)32
    D)27
    E)None of these
    D)27
    Explanation :
    36*35*7 = 28*5*x
    X = 36*35*7/ 28*5
    X = 63
    63-36 = 27

  7. Rakesh and Ezhil are working on an assignment. Ronald takes 6 hours to type 36 pages on a computer, while Ezhil takes 5 hours to type 25 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment of 110 pages?
    A)8hrs
    B)10hrs
    C)6hrs
    D)12hrs
    E)None of these
    B)10hrs
    Explanation :
    Rakesh in one hour = 36/6 = 6
    Ezhil in one hour = 25/5 = 5
    Number of pages typed by both in one hour = 6+5= 11
    Time taken by both to type 110 pages = 110/11 = 10 hours

  8. 3 men and 6 women can do a piece of work in 16days, then 12 men and 8 women can do the same work in how many days ?
    A)7days
    B)3 days
    C)9 days
    D)5 days
    E)None of these
    B)3 days
    Explanation :
    3m + 6w = 16days
    12m+8w = ?
    3*6*16 = 12*8*x
    X = 3*6*16 / 12*8 = 3 days

  9. 15 men or 30 women can do a piece of work in 25 days. In how many days will 34 men and 27 women do double the work ?
    A)8days
    B)10 days
    C)16 days
    D)12 days
    E)None of these
    C)16 days
    Explanation :
    1m = 2w
    34m+27w = 34w+34w+27w = 95w
    D = 2*25*30/95 = 2*750/95 = 16days

  10. Siva can complete the job in 12hrs. Aswin can complete the job in 8 hrs. If Siva worked for 6hrs then quit. How many hours will Aswin alone take to complete the remaining work ?
    A)4hrs
    B)3hrs
    C)5hrs
    D)7hrs
    E)None of these
    A)4hrs
    Explanation :
    6/12+x/8= 1
    12+3x = 24
    3x = 12
    X =4