Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Time And Work Set 14

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Work, which is common for IBPS, SBI, RBI, IPPB, SSC, LIC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

  1. Kiran can do a work in 25 days, while Ravi can do the same work in 50 days. They started the work jointly. Few days later Sumit also joined them and thus all of them completed the whole work in 10 days. All of them were paid total Rs.600. What is the Share of Sumit?
    A. Rs.360
    B. Rs.385
    C. Rs.240
    D. can’t be determined
    E. None of these
    Answer – C. Rs.240
    Explanation :
    Efficiency of Kiran = 4%
    Efficiency of Ravi = 2%
    [(4+2)*10] = 60%
    The remaining work done by Sumit = 40%.
    40% of 600 = 240

  2. Working together Bala and Chitra take 50% more number of days than Angel, Bala and Chitra together take and Angel and Bala working together, take 8/3 more number of days than Angel, Bala and Chitra take together. If Angel, Bala and Chitra all have worked together till the completion of the work and Bala has received Rs.120 out of total earnings of Rs. 480 then in how many days did Angel, Bala and Chitra together complete the whole work?
    A. 2 days
    B. 4 days
    C. 6 days
    D. 8 days
    E. 5 days
    Answer – E. 5 days
    Explanation :
    The days ratio of (Angel + Bala + Chitra) : (Bala + Chitra) = X:3X/2 = 2X:3x;
    Efficiency ratio = 3X:2X
    Efficiency of Angel = x.
    (480/3X) = Rs.160
    Amount received by Bala = Rs.120 & Chitra = 200
    160:120:200 =4:3:5
    1/4:1/3:1/5= 15:20:12;
    (1/15+1/12+1/20)*Y = 1
    Y = 5 days

  3. Angel can do a piece of work in 10 days, Balu in 15 days. They work together for 5 days, the rest of the work is finished by Chitra in two more days. If they get Rs. 6000 as wages for the whole work, what are the daily wages of Angel, Bala and Chitra respectively?
    A. 200, 250, 300
    B. 300, 200, 250
    C. 600, 400, 200
    D. 600, 400, 500
    E. None of these
    Answer – D. 600, 400, 500
    Explanation :
    Explanation:
    Angel’s 5 days work = 50%
    Balu’s 5 days work = 33.33%
    Chitra’s 2 days work = 16.66% [100- (50+33.33)]
    Ratio of work of Angel, Balu and Chitra = 3: 2: 1
    Angel’s total share = Rs. 3000
    Balu’s total share = Rs. 2000
    Chitra’s total share = Rs. 1000
    Angel’s one day’s wage = Rs.600
    Balu’s one day’s wage = Rs.400
    Chitra’s one day’s wage = Rs.500

  4. Ravi can do a piece of work in 16 days. Rakesh can do the same work in 64/5 days, while Geeta can do it in 32 days. All of them started to work together but Ravi leaves after 4 days. Rakesh leaves the job 3 days before the completion of the work. How long would the work last?
    A. 6 days
    B. 9 days
    C. 18 days
    D. 5 days
    E. None of these
    Answer – B. 9 days
    Explanation :
    Let the work lasted for x days,
    Ravi’s 4 day’s work + Rakesh (x – 3) day’s work + Geeta’s x day’s work = 1
    ⇒ (4/16) + (x – 3) / (64/5) + x/32 = 1
    ⇒ 5(x – 3)/64 + x/32 = 1 – 1/4
    ⇒ [5(x – 3) + 2x] / 64 = 3/4
    ⇒ 7x – 15 = 48
    ∴ x = (48 + 15)/7 = 63/7 = 9 days

  5. Ramu, Hari and Sanjay are three typists, who working simultaneously, can type 228 pages in four hours. In one hour, Sanjay can type as many pages more than Hari as Hari can type more than Ramu. During a period of five hours, Sanjay can type as many passages as Ramu can, during seven hours. How many pages does each of them type per hour?
    A. 16, 18, 22
    B. 14, 17, 20
    C. 15, 17, 22
    D. 15, 18, 21
    E. 16, 19, 22
    Answer – E. 16, 19, 22
    Explanation :
    Let Rohit, Harsh and Sanjeev can type x, y and z pages respectively in 1 h.
    Therefore, they together can type 4(x + y + z) pages in 4 h
    ∴ 4(x + y + z) = 228
    ⇒ x + y + z = 57 …..(i)
    Also, z – y = y – x
    i.e., 2y = x + z ……(ii)
    5z = 7x ……(iii)
    From Eqs. (i) and (ii), we get
    3y = 57
    ⇒ y = 19
    From Eq. (ii), x + z = 38
    x = 16 and z = 22

  6. Efficiency of A is 25% more then B and B takes 25 days to complete a piece of work. A started a work alone and then B joined her 5 days before actual completion of the work. For how many days A worked alone?
    A. 9
    B. 11
    C. 10
    D. 25
    E. 12
    Answer – B. 11
    Explanation :
    Efficiency (A : B) = 5 : 4
    Number of days(A : B) = 4x : 5x = 4x : 25
    ∴ Number of days required by A to finish the work alone = 4x
    = 4 x 5 = 20.
    A and B work together for last 5 days = 5 x 9 = 45%
    Efficiency of A = 5% and B’s efficiency = 4%
    ∴ No. of days taken by A to complete 55% work = 55/5 = 11days

  7. In a cucumber factory, there are equal number of women and children. Women work for 8 h a day and children for 6 h a day. During festival time, the work load goes up by 50%. The government rule does not allow children to work for more than 8 h a day. If they are equally efficient and the extra work is done by women, then extra hours of work put in by women every day are?
    A. 5
    B. 3
    C. 4
    D. 9
    E. None of these
    Answer – A. 5
    Explanation :
    Let extra hours a day are x.
    According to the formula,
    (M1D1T1) / W1 = (M2D2T2) / W2
    ⇒ [1 x 1 x (8 + 6)] / 1 = [1 x 1 x (8 + 8 + x)] / 3/2
    ⇒ (3/2) x 14 = 16 + x
    ⇒ 21= 16 + x
    ∴ x = 21 – 16 = 5

  8. A building contractor undertook to finish a certain work in 162 days and employed 150 men. After 72 days, he found that he had already done 2/3 of the work. How many men can be discharged now, so that the work finish in time?
    A. 80
    B. 75
    C. 90
    D. 70
    E. 65
    Answer – C. 90
    Explanation :
    M1 = 150, M2 = 150 – n, D1 = 72, D2 = 90
    W1= 2/3 and W2 = 1/3
    According to the formula,
    (M1D1) / W1 = (M2D2) / W2
    ⇒ [150 x 72] / 2 = [(150 – n) x 90] / 1
    ⇒ (150 x 72) / (2 x 60) = (150 – n)
    ⇒ (150 – n) = 60
    ∴ n = 150 – 60 = 90

  9. Sanjay can do a piece of work in 50 days. He started the work and left after some days, when 25% work was done. After it Ajit joined and completed it working for 25 days. In how many days Sanjay and Ajit can do the complete work, working together?
    A. 6
    B. 8
    C. 10
    D. 12
    E. 20
    Answer – E. 20
    Explanation :
    Efficiency of Sanjay = (100/50) = 2%
    Rest work = 75%
    ∴ Efficiency of Ajit = 75/25 = 3%
    ∴ Combined efficiency of Sanjay and Ajit = 5%
    ∴ Number of days required by Sonu and Abhijeet, to work together = 100/5 = 20 days.

  10. Kiran can do a piece of work in 9 days and Kumar can do the same work in 18 days. They started the work. After 3 days Sanjay joined them, who can complete alone the same whole work in 3 days. What is the total number of days in which they had completed the work?
    A. 12
    B. 8
    C. 4
    D. 6
    E. None of these
    Answer – C.4 days
    Explanation :
    Efficiency of Kiran and Kumar = 11.11 + 5.55 = 16.66%
    Work done in 3 days = 3 x 16.66 = 50%
    Rest work done by Kiran, Kumar and Sanjay = 50/50 = 1 day
    Work can be completed in 4 days.