Quants Questions : Time and Distance Set 5 – Train

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Time and Distance, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. A train 250m long takes 30s to cross a man running at a speed of 6kmph in the direction opposite to that of train. What is the speed of the train?
    A)20kmph
    B)22kmph
    C)23kmph
    D)24kmph
    Answer
    Answer – D) 24kmph
    Explanation :
    Speed = x
    Relative speed = (x+6)kmph
    (x+6) = ( 250×18)/(30×5)
    (x+6) = ( 4500)/(150)
    X+6 = 30
    X = 30 – 6 = 24kmph
  2. A train 350m long takes 35s to cross a man running at a speed of 5kmph in the direction same to that of train. What is the speed of the train?
    A)40kmph
    B)41kmph
    C)42kmph
    D)43kmph
    Answer
    Answer -B) 41kmph
    Explanation :
    Speed = x
    Relative speed = (x-5)kmph
    (x-5) = ( 350×18)/(35×5)
    (x-5) = ( 6300)/(175)
    X-5 = 36
    X =  36 + 5 = 41kmph
  3. Without stopping the speed of the train is 120kmph , with stopping the speed of the train is 80kmph.Find the stop time of the train ?
    A)10m
    B)15m
    C)20m
    D)25m
    Answer
    Answer -C) 20m
    Explanation :
    Stopping time = (120 – 80 )/ 120 = 40/120 =1/3h
    = 60/3 = 20 min
  4. A train 160m long passes a standing man in 25s. What is the speed of the train ?
    A)21kmph
    B)23kmph
    C)25kmph
    D)27kmph
    Answer
    Answer – B) 23kmph
    Explanation :
    Speed = (160×18)/(25×5)
    = 2880/125 = 23.04 = 23kmph
  5. Two trains approach each other at 20kmph and 24kmph from 2 places 240km apart. After how many hours they will meet ?
    A)5hrs
    B)5.25hrs
    C)5.30hrs
    D)5.45hrs
    Answer
    Answer -D) 5.45hrs
    Explanation :
    20x + 24x = 240
    44x = 240
    X = 240/44 = 5.45hrs
  6. A train runs at 65kmph. How far does it go in 12 sec?
    A)22m
    B)22km
    C)21m
    D)21km
    Answer
    Answer – A) 22m
    Explanation :
    Distance = (65000×12)/3600
    = 21.7 = 22m
  7. A business man travelled 120km by bus ,Which formed 2/5 of his trip.He travelled 1/3 of the whole trip by car and the rest by train.The distance travelled by train is
    A)60km
    B)70km
    C)80km
    D)90km
    Answer
    Answer – C) 80km
    Explanation :
    2/5 x = 120km
    Total distance = x(5×120)/2 = 300km
    Remaining trip = 300 – 120 = 180
    Distance travelled by car = 300/3 = 100km
    Distance travelled by train = 180 – 100 = 80km
  8. A train Express A leaves Delhi at 5 a.m and reaches Mumbai at 9 a.m.Another train Express B leaves Mumbai at 7 a.m and reaches Delhi at 10.30 a.m.At what time do they cross each other after 7 a.m ?
    A)50m
    B)52m
    C)54m
    D)56m
    Answer
    Answer -D)56m
    Explanation :
    Speed of Express A = x/4kmph
    Speed of Express B = 2x/7kmph =>(t=3.30 = 3(1/2) = 7/2)
    Trains will meet T hours after 7 a.m
    (x/4)(y+2) + (2x/7)y = x
    (y+2)/4 + (2y/7) = 1
    (7y+14+8y)/28 = 1
    15y = 28-14
    Y =(14/15)×60 = 56 min
  9. Two trains one from Hyderabad to Cochin and another from Cochin to Hyderabad start simultaneously. After they meet, Trains reach their destinations after 4hrs and 9hrs respectively. Find the ratio of the speeds
    A)1:2
    B)3:2
    C)2:3
    D)2:1
    Answer
    Answer – B) 3:2
    Explanation :
    A:B = (B)1/2 : (A)1/2  = 9 ½  :   4½  = 3:2
  10. A train 120m long passes an electric pole in 6s.How long will it take to cross a bridge of 240m long ?
    A)18s
    B)16m
    C)13m
    D)15s
    Answer
    Answer -A) 18s
    Explanation :
    Speed = 120/6 = 20m/s
    Time taken to cross the bridge = (120+240)/20
    = 360/20
    = 18s