Current Affairs PDF Sales

Quants Questions : Number Series Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

  1. 16  15  20  ?  102  221
    A)41
    B)34
    C)43
    D)36
    E)None of these
    Answer -C) 43
    Explanation :
    16+(13 – 2) = 15
    15+(23 – 3) = 20
    20+(33 – 4) = 43…………

  2. 27  48  84  145  ?
    A)201
    B)221
    C)231
    D)241
    E)None of these
    Answer – D) 241
    Explanation :
    27+21 = 48
    48+36 = 84                            see d 2nd term  21+15 = 36
    84+61 = 145                                                   36+25 = 61
    145+96 = 241                                                 61+35 = 96

  3. 0  6  24   ?  120  210
    A)40
    B)60
    C)80
    D)90
    E)None of these
    Answer -B) 60
    Explanation :
    0+6(1*6) = 6
    6+18(3*6) = 24
    24+36 (6*6)= 60
    60+60 (10*6)= 120
    120+90(15*6) = 210

  4. 1  2  5  26  ?  458330
    A)675
    B)676
    C)677
    D)678
    E)None of these
    Answer -C) 677
    Explanation :
    1^2+1 = 2
    2^2+1 = 5
    5^2+1 = 26
    26^2+1 = 677
    677^2+1 = 458330

  5. 6  7  11  20  36  ?
    A)61
    B)62
    C)64
    D)66
    E)None of these
    Answer -A) 61
    Explanation :
    6+1^2 = 6+1 = 7
    7+2^2 = 7 + 4 = 11
    11+3^2 = 11+9 = 20
    20+4^2 = 20+16 = 36
    36+5^2 = 36+25 = 61

  6. 135  99  ?  45  27  15  9
    A)65
    B)66
    C)67
    D)69
    E)None of these
    Answer – D) 69
    Explanation :
    9+6 = 15
    15+12 = 27
    27+18 = 45
    45+24= 69
    69+30= 99
    99+36= 135

  7. 4   20  84  340  1364   ?
    A)5260
    B)5460
    C)5468
    D)5789
    E)None of these
    Answer -B) 5460
    Explanation :
    4+16 = 20
    20+64 = 84
    84+256 =340
    340+1024 = 1364
    1364+4096 = 5460

  8. 17  14  15  12  13  ?
    A)8
    B)9
    C)10
    D)11
    E)None of these
    Answer -C) 10
    Explanation :
    17- 2 = 15…..(1 & 3 Term)
    14 – 2 = 12…..(2 & 4 Term)
    12 – 2 = 10…….(4 & 6 term)

  9. 5  8  11   16  ?  22  27
    A)17
    B)19
    C)21
    D)23
    E)None of these
    Answer – B) 19
    Explanation :
    5+3 =8
    8+3 = 11
    11+5 = 16
    16+3 = 19
    19+3 = 22
    22+5 = 27

  10. 20   19   17   18   15   14    13  ?
    A)12
    B)13
    C)14
    D)15
    E)None of these
    Answer – C) 14
    Explanation :
    20 – 1 = 19
    17 + 1 = 18
    15 – 1 = 14
    13 + 1 = 14