Current Affairs PDF Sales

Quants Questions : Data Sufficiency Set 3

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the IBPS,SBI exam RBI,,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!!

  1. How much did Sohil get as profit at the year-end in the business done by Animesh, Sohil and Akhilesh?
    Statements:
    1.Akhilesh invested Rs.8000/- for nine months, his profit was 3/2 times that of Sohil’s and his investment was 4 times that of Animesh.
    2.Animesh and Sohil invested for one year and in the proportion 1:2 respectively.
    3.The three together got Rs.1000/- as profit at the year end.
    A)Only 1 and 2 together are sufficient
    B)Only 1 and 3 together are sufficient
    C)1, 2 and 3 together not sufficient
    D)1,2 and 3 together are not necessary
    E)None of these
    Answer – C)1, 2 and 3 together not sufficient

  2. What is the amount invested in scheme B?
    Statements:
    1.The amounts invested in schemes A and B are in the ratio 2:3
    2.Amount invested in scheme A is 40% of the total amount invested.
    3.Amount invested in scheme A is Rs.45000/-
    A)Only 1 and 2
    B)Only 1 and 3
    C)Only 2 and 3
    D)Only 3 and either 1 or 2
    E)All 1, 2 and 3
    Answer – D)Only 3 and either 1 or 2

  3. What is the cost of flooring the rectangular hall?
    Statements:
    1.Length of the rectangle is 6m
    2.Breadth of the rectangle is two-third of its length
    3.Cost of flooring the area of 100cm^2 is Rs.45/-
    A)Only 1 and 3
    B)Only 2 and 3
    C)All 1, 2 and 3
    D)Question can’t be answered with the given data
    E)None of these
    Answer – C)All 1, 2 and 3

  4. What is the rate of interest p.c.p.a.?
    Statements:
    1.Difference between the compound interest and simple interest earned two years on the amount invested is Rs.100/-
    2.The amount becomes Rs.19500/- in the three years on simple interest.
    3.Simple interest accrued in two years on the same amount at the same rate of interest is Rs.3000/-
    A)Any two of the three
    B)Only 2 and 3
    C)Only 1 and 3
    D)All 1,2 and 3
    E)Question can’t be answered with the given data
    Answer – B)Only 2 and 3

  5. What is the speed of a boat in still water?
    Statements 
    1.The boat covers downstream a distance of 35km in 5 hours.
    2.The boat takes 7 hours to cover the same distance upstream.
    A)Only 1
    B)Only 2
    C)Both 1 and 2
    D)Neither 1 nor 2
    E)None of these
    Answer – C)Both 1 and 2

  6. In how many days 14 men can complete a piece of work?
    Statements:
    1.If 18 women can complete the same piece of work in 24 days
    2.If 28 children can complete the same piece of work in 56 days.
    A)Only 1
    B)Only 2
    C)Both 1 and 2
    D)Neither 1 nor 2
    E)None of these
    Answer – D)Neither 1 nor 2

  7. What is the profit earned by selling a Cell phone for Rs.6250?
    Statements:
    1.The cost price of 5 such cell phones is equal to Selling price of 4 such Cell phones.
    2.25% profit is earned by selling each Cell phone
    A)Only 2
    B)Only 1
    C)Neither 1 nor 2
    D)Both 1 and 2
    E)Either 1 or 2
    Answer – E)Either 1 or 2

  8. In how many days will 6 men complete a work?
    Statements:
    1.6 men and 6 women can complete the work in 12 days.
    2.8 men can complete the work in 16 days.
    A)Only 1
    B)Only 2
    C)Either 1 or 2
    D)Neither 1 nor 2
    E)Both 1 and 2
    Answer – B)Only 2

  9. What is the rate of interest p.c.p.a.?
    Statements:
    1.The difference between C.I. and S.I. in two years is Rs.156.25
    2.The amount doubles itself on S.I. in 8 years
    3.The interest accrued on an amount of Rs.25000 is Rs.3125
    A)Only 1
    B)Only 2
    C)Only 3
    D)1 and 3 Only
    E)2 and 3 Only
    Answer – B)Only 2

  10. What is the cost of 7 pens?
    Statements:
    1.The cost of 4 pens and 3 notebooks is Rs.68
    2.The cost of one notebook, 3 staplers and 5 pens is Rs.147
    3.The cost of 1 pen and 2 notebooks is Rs.32
    A)1 and 2 only
    B)2 and 3 only
    C)Any two of the three
    D)All 1,2 and 3
    E)1 and 3 only
    Answer – E)1 and 3 only

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.