Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Sufficiency Set 15

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From DATA SUFFICIENCY topic, which is common for all the IBPS, SBI exam RBI, SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!!

Q(1 – 10) Each of the questions below consists of a question and two/three statements given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read all the three statements and give answer: –

  1. If a village is losing 10% of its water supply each day because of a burst water pipe, then what is the loss in rupees per day?
    I. The daily water supply to the village is 600 million gallon.
    II. The cost to the village for every 48000 gallons of water lost is Rs.50.
    A. Statement I
    B. Statement II
    C. Both Statement I and II
    D. Either Statement I or Statement II
    E. Neither Statement I nor Statement II
    Answer – C. Both Statement I and II
    Explanation :
    I –> Loss of water supply = 6000000 gallon
    II–> The loss in rupees
    Both statements I and II required to answer the question.

  2. Total amount of Rs. 50600 was distributed among A, B and C. How much does each get?
    I. A gets 2/9 of what the other two together get.
    II. C gets 3/11 of what the other two together get.
    A. Statement I
    B. Statement II
    C. Both Statement I and II
    D. Either Statement I or Statement II
    E. Neither Statement I nor Statement II
    Answer – C. Both Statement I and II
    Explanation :
    Amount got by A, B and C = x, y and 50600 – (x + y)
    From statement I, x = 2/9(y + 50600 -x -y)
    x = 2/9(50600 – x)
    From statement II, y = 3/11(x + 50600 – x -y)

  3. A and B start walking towards each other simultaneously. What is the distance between them when they start?
    I. 20 min after crossing each other they were 1600 m apart.
    II. After crossing each other, A reaches the starting point of B in twice as much time as B takes to reach the starting point of A.
    A. Statement I
    B. Statement II
    C. Both Statement I and II
    D. Either Statement I or Statement II
    E. Neither Statement I nor Statement II
    Answer – E. Neither Statement I nor Statement II
    Explanation :
    Answer can not be determined by using both statements.

  4. What is the ratio of male to female officers in the police force in town P?
    I. The number of female officers is 200 less than half the number of male officers.
    II. The number of female officers is 1/6 the number of male officers.
    A. Statement I
    B. Statement II
    C. Both Statement I and II
    D. Either Statement I or Statement II
    E. Neither Statement I nor Statement II
    Answer – B. Statement II
    I –> x/2 – 200
    Ratio can not be calculated. Statement I Insufficient.
    II –> x/6 ; Required Ratio = 6 : 1

  5. If A is exactly 4 year older than B, how old is A?
    I. Exactly 9 year ago A was 5 times as old as B was then
    II. B is more than 9 year old
    A. Statement I
    B. Statement II
    C. Both Statement I and II
    D. Either Statement I or Statement II
    E. Neither Statement I nor Statement II
    Answer – A. Statement I
    Age of B = x year
    Age of A = (x + 4) year
    Statement – I => 5(x-9) = (x+4) – 9
    x = 10

  6. Who earns most among A, B, C, D and E?
    I. A earns less than C but not less than E
    II. D earns more than A but not equal to B
    III. B earns more than A and E
    A. Statement I
    B. Statement II
    C. Statement III
    D. All statements
    E. Can not be determined
    Answer – E. Can not be determined
    Statement I – C>A>E
    Statement II – D>A
    D>B
    Statement III – B>E, B>A

  7. Is the average of the largest and the smallest of four given numbers greater than the average of four numbers
    I. The difference between the largest and the second largest number is less than the difference between the second largest and the second smallest number.
    II. The difference between the largest and the second largest number is greater than the difference between the second smallest and the smallest number
    III. The difference between the largest and the second smallest number is greater than the difference between the second largest and the smallest number.
    A. Only Statement I
    B. Either II or III
    C. I and Either II or III
    D. Only Statement II
    E. Can not be determined
    Answer – C. I and Either II or III
    Four consecutive numbers – A, B, C and D.
    From Statement I,
    D – C < C – B
    B + D < 2C ; From Statement II, D – C > B – A
    A + D > B + C
    A + D/2 > A + B + C + D / 4
    From Statement III,
    D – B > C – A
    D + A > C + B

  8. A 31m long wire is cut into three pieces. How long is the longest piece
    I. Two pieces are each 1m shorter than the longest piece
    II. Two pieces of the wire are of the same length.
    A. Only I
    B. Only II
    C. Either I or II
    D. Neither I nor II
    E. None of these
    Answer – A. Only I
    I — -> x + x + x + 1 = 31 = x = 10; Longest Piece = 11m
    II —> 2x + y = 31.

  9. Mumbai Express leaves Chennai at 3 pm for Mumbai. At what time will it reach Mumbai?
    I. It maintains the average speed of 100 kmph.
    II. It has four stoppages of 10 min each between Chennai and Mumbai
    III. It covers 300 km before each stoppage
    A. Only I
    B. Only II
    C. Either I or II
    D. Neither I nor II
    E. All III
    Answer – E. All III
    From Statement II and III => Distance = 300 * 5 = 1500 km
    From Statement I -> 1500/100

  10. Find the area of an isosceles triangular plot?
    I. Perimeter of the triangular plot is 100m
    II. Base of the triangle is 18 cm
    III. Height of the triangle is 24 cm
    A. Only I
    B. Only II
    C. Either I or II
    D. Neither I nor II
    E. Both I and II
    Answer – E. Both I and II
    From I and II –> Side of the triangle can be calculated
    A = 1/2(b * h)