Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 8 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 8 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 8 2017

  1. Online web platform Pratibimba has been launched by which state government on March 7, 2017 to report the performance and achievements of the government to the citizen?
    A.Andhra Pradesh
    B.Karnataka
    C.Rajasthan
    D.Maharashtra
    Answer – B.Karnataka
    Explanation :
    Karnataka Chief Minister Siddaramaiah launched a comprehensive web-based platform Pratibimba to showcasing the government’s performance and achievements to the citizens on March 7, 2017. This dash board will serve as a tool to improve efficiency in governance and allow citizens to track government’s progress. It is available both in English and Kannada. After Andhra Pradesh, Karnataka has such dash board which will help to report, track and measure departmental performance on programmes, projects and promises made.

  2. The Mobile World Congress will be hosted for the first time by India on September 27, 2017 in which Indian city?
    A.Bangaluru
    B.Chandigarh
    C.New Delhi
    D.Gandhinagar
    Answer – C.New Delhi
    Explanation :
    India to host its first mobile congress with a special focus on reaching out to the South East Asian markets at Pragati Maidan on 27th September 2017. This was announced by Rajan S Mathews, COAI Director General. The the three-day event will be organised by GSM Association. All Indian mobile operators, Facebook, Huawei, Ericsson, Cisco etc are likely to participate in the mobile congress.

  3. The 4 lane ‘Extradosed’ Cable-Stayed Bridge has been inaugurated in which city of Gujarat by PM Modi on March 7, 2017?
    A.Jamnagar
    B.Surat
    C.Mandvi
    D.Bharuch
    Answer – D.Bharuch
    Explanation :
    Prime Minister Narendra Modi was on a two day visit to his native state Gujarat from March 7-8, 2017. During his visit to Gujarat, PM Modi dedicated a 4-lane 1.4-kilometre ‘Extradosed’ Cable-Stayed Bridge over the river Narmada in Bharuch. It is considered as the longest bridge of India. The bridge has been built by Larsen and Turbo at a cost of Rs. 379 crore in the time span of two years. PM Modi also dedicated ONGC Petro Additions Ltd (OPAL) Petrochemicals Complex at Dahej (Bharuch, Gujarat) to the nation. OPAL is a Joint Venture Company promoted by ONGC, GAIL and GSPC. The petrochemical plant has been set up an investment of Rs 30,000 crore

  4. What was the theme adopted by United Nation for the 2017 International Women’s Day?
    A.Women in the Changing World of Work: Planet 50-50 by 2030
    B.Planet 50-50 by 2030: Step It Up for Gender Equality
    C.A Promise is a Promise: Time for Action to End Violence Against Women
    D.Empowering Women, Empowering Humanity: Picture it!
    Answer – A.Women in the Changing World of Work: Planet 50-50 by 2030
    Explanation :
    International Women’s Day is celebrated by the Governments, NGOs and other Organizations worldwide on March 8 every year since 1900 to highlight the achievements of women in all fields ranging from political to social while calling for greater equality. The theme adopted by the United Nation for 2017 is Women in the Changing World of Work: Planet 50-50 by 2030.

  5. The three day long ‘Destination North East-2017’ festival was organized in which city?
    A.Chandigarh
    B.Kolkata
    C.Pune
    D.Chennai
    Answer – A.Chandigarh
    Explanation :
    The three day long ‘Destination North East-2017’ festival was inaugurated in Chandigarh on March 6, 2017 by the Union Minister of State (Independent Charge) for Development of North Eastern Region (DoNER), Dr. Jitendra Singh. This was the first time that the event was organized outside Delhi. Chandigarh was selected to host the festival to expose the people of Chandigarh and other parts of North India to know about North East and investment opportunities in the region. The ‘Destination North East-2017’ was organized by Ministry of DoNER to showcase North East as a potential destination for investment and highlight the rich traditions and customs of the region.

  6. The Delhi government presented a total budget of Rs. __________ for the fiscal 2017-18 on March 8, 2017.
    A.Rs. 50,000 crore
    B.Rs. 72,000 crore
    C.Rs. 48,000 crore
    D.Rs. 52,000 crore
    Answer – C.Rs. 48,000 crore
    Explanation :
    The Aam Aadmi Party (AAP) Government of Delhi presented Rs 48,000 crore tax-free budget for 2017-18 on March 8, 2017 with main focus on improving education, transport, health and water distribution. Presenting the budget, Deputy Chief Minister and Finance Minister Manish Sisodia informed that the government has also done away with the Plan and non-Plan expenditure.  2017-18 budget is Rs. 1,400 crore more than 2016-17 budget which was Rs. 46,600 crore. Delhi’s contribution to the country’s GDP has increased from 3.94 per cent in 2011-12 to 4.08 per cent in 2016-17. Major share of the budget allocation has been made to the education sector.

  7. The International Yoga Festival was inaugurated in which city on March 8, 2017 by Union Information and Broadcasting Minister M. Venkaiah Naidu?
    A.Indore
    B.Ahmedabad
    C.New Delhi
    D.Amritsar
    Answer – C.New Delhi
    Explanation :
    The International Yoga Festival was inaugurated on March 8, 2017 by the Union Information and Broadcasting Minister M. Venkaiah Naidu in New Delhi. The two-day long event has been organized by the Morarji Desai National Institute of Yoga in association with the Indian Yoga Associations. More than 3,500 participants including eminent yoga gurus, yoga masters, scholars, policy makers and representatives from 15-18 countries are participating in the mega event. It will include parallel yoga workshop, lectures, Satsang, cultural programmes and yoga demos.

  8. According to the 2017 Global Corruption Barometer for the Asia Pacific Region released by Transparency International on March 7, 2017, which country has the highest bribery rate among the 16 Asia Pacific countries?
    A.China
    B.Pakistan
    C.Vietnam
    D.India
    Answer – D.India
    Explanation :
    According to the Global Corruption Barometer for the Asia Pacific Region released by Transparency International on March 7, in Berlin for 16 Asia Pacific countries, India tops the list for being the most corrupt nation. According to the survey, about 69 percent of the population in India paid bribe to get their work done. India was followed by Vietnam (65%), Thailand (41%), Cambodia, Pakistan and Myanmar, each with 40%. Besides, China (26%) was one of the least corrupt nations and it was the lowest in Japan (0.2%).

  9. The 2017 21-nation Indian Ocean Rim Association (IORA) Summit was held in which country?
    A.Jakarta, Indonesia
    B.Dubai, UAE
    C.New Delhi, India
    D.Canberra, Australia
    Answer – A.Jakarta, Indonesia
    Explanation :
    Vice President Hamid Ansari was on a two-day visit to Indonesia to attend the 21-nation Indian Ocean Rim Association (IORA) Summit in Jakarta, Indonesia from March 6-7, 2017. Theme: ‘Strengthening Maritime Cooperation for a Peaceful, Stable and Prosperous Indian Ocean’  During the meet of the 21 IORA nation, Ansari laid emphasis on connectivity, open maritime trade and rights of navigation as well as cooperation among the think tanks of the member countries for strategies to meet the conventional and non-conventional threats.

  10. The ESAF Microfinance Company issued A1 rated Commercial Papers (CP) worth Rs.________crore to meet the short term funding needs of the organization. 
    A.Rs.290 crore
    B.Rs.330 crore
    C.Rs.175 crore
    D.Rs. 410 crore
    Answer – B.Rs.330 crore
    Explanation :
    ESAF Microfinance Company has issued Commercial Papers (CP) worth Rs.330 crore. Private Sector Banks and NBFCs can subscribe for the CP.. The papers are rated A1 by CARE ratings. The proceeds from CP will be used for short term funding needs of the organization.. ESAF Microfinance is also the first company from Kerala to receive the license to open the small finance bank. ESAF Small Finance Bank will be opened on March 17, 2017.. The bank will give loans for farming, small businesses, housing and education. It will also have a spectrum of deposit options for all customers including non-resident Indians

  11. India’s first biometric-based payment system “Aadhaar Pay” has been launched by which bank on March 7, 2017
    A.Federal Bank
    B.ICICI Bank
    C.IDFC Bank
    D.HDFC Bank
    Answer – C.IDFC Bank
    Explanation :
    IDFC Bank has launched India’s first biometric-based payment system “Aadhaar Pay” on March 7, 2017 in New Delhi. The Aadhaar Pay app has been developed by IDFC Bank under the guidance of the Ministry of IT, NITI Aayog, Unique Identification Authority of India (UIDAI), and National Payments Corporation of India (NPCI). The android app will use the fingerprint of the customer as digital identity. Customers simply need to select their bank’s name and enter their Aadhaar number in the merchant’s phone.

  12. FASTag service has been launched by which bank to enable the vehicles to move without the need to join queues at toll plazas?
    A.RBL Bank
    B.Andhra Bank
    C.South Indian Bank
    D.Karur Vysya Bank
    Answer – D.Karur Vysya Bank
    Explanation :
    Karur based Karur Vysya Bank’ s Chief Executive K. Venkataraman has rolled-out of three technology services FASTag, UPI and BBPS on March 8, 2017. The FASTag service has been launched in association with the Indian Highways Management Company, a subsidiary of National Highways Authority of India.  The preloaded tags affixed on vehicles are valid at all toll plazas throughout the country. United Payments Interface (UPI) is a mobile app that enables inter-bank transfer of funds. BBPS (Bharat Bill Payment System) will make utility bill payments such as electricity bills, water charges and gas cylinders, among others, at a single site instead of accessing multiple sites.

  13. The Central Board of Direct Taxes signed an Advance Pricing Agreement with rollback provision with a Japanese subsidiary on 6th March, 2017. What is the total APAs entered into by CBDT till date?
    A.140
    B.152
    C.197
    D.141
    Answer – D.141
    Explanation :
    The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has entered into a bilateral Advance Pricing Agreement (APA) with rollback provision with a Japanese subsidiary on 6th March, 2017. The bilateral signing of APAs in this sector provides tax certainty up to nine years in each of these cases.. With this the total number of APAs has increased to 141 and the total number of bilateral APAs with Japanese subsidiaries has reached five.

  14. ‘Work from Home’ facility has been launched by which bank on March 7, 2017 for its employees?
    A.Bank of Maharashtra
    B.Bank of Baroda
    C.State Bank of India
    D.Union Bank of India
    Answer – C.State Bank of India
    Explanation :
    Mumbai based State Bank of India has launched a new facility ‘Work from Home’ to enable its employees to work from home on March 7, 2017 Aim: To enable its employees to work while at home using mobile devices to address any urgent requirement they may have, that prevents their travelling to work. This facility was launched after ‘Work from Home’ policy was recently approved by the Board of the bank. The lender will be using mobile computing technologies and shall have continuous control over all the enabled devices centrally to manage and secure the data and applications on the mobile devices. The use of technology and services shall be monitored through carefully designed MIS and dashboard to enable improvements and refinements.

  15. Who has been awarded the Polly Umrigar Award at the 2017 BCCI Annual Award event on March 8, 2017?
    A.R. Ashwin
    B.Virat Kohli
    C.Rohit Sharma
    D.Karun Nair
    Answer – B.Virat Kohli
    Explanation :
    The Board of Control for Cricket in India (BCCI) announced the “BCCI Annual Awards for 2015-16” on March 1, 2017. The awards were given away at a ceremony held in Bangaluru March 8, 2017 which also marks the International Women’s Day. Indian Skipper Virat Kohli was honored with the Polly Umrigar Award for third time. Earlier he received the award in 2011-12 and 2014-15. None of the player has ever achieved same award for three times.. Besides, R Ashwin was awarded the Dilip Sardesia Award for the second time for his brilliant performance in test cricket in 2016. He is also the only one to be awarded twice.

  16. Who has been recently accredited as the next Ambassador of lndia to the Principality of Andorra, with residence in Madrid (Spain) ?
    A.M. Geerish Desai
    B.C. Balchandra Nathan
    C.Radheshyam Singh
    D.D. Bala Venkatesh Varma
    Answer – D.D. Bala Venkatesh Varma 
    Explanation :
    IFS officer, D. Bala Venkatesh Varma has been concurrently accredited as the next Ambassador of lndia to the Principality of Andorra, with residence in Madrid (Spain). Venkatesh was presently working as the ambassador of lndia to the Kingdom of Spain.

  17. The Exam Locator app has been launched by which educational board to help the students in finding their exam Centre?
    A.Indian school certificate
    B.Central Board of Secondary Education
    C.Indian certificate secondary education
    D.Certificate for vocational education
    Answer – B.Central Board of Secondary Education
    Explanation :
    The Central Board of Secondary Education has come up with a mobile application named Exam Locator, which will help students locate their examination centre on the basis of their roll number.Using this App student can easily find the address, images and geolocation of the designated exam centre on the map and get to know how to reach there.
    iii. This development comes amid exams are round the corner for class X or XII examinees who can access information by selecting the option class and entering their roll number.

  18. The Swachh Shakti 2017 – A Convention of Women Sarpanches was held in which state on the occasion of the International Women’s Day?
    A.Gujarat
    B.Maharashtra
    C.West Bengal
    D.Punjab
    Answer – A. Gujarat
    Explanation :
    On the occasion of International Women’s Day, Prime Minister Narendra Modi addressed the Swachh Shakti 2017 – A Convention of Women Sarpanches, at Gandhinagar in Gujarat. The National Convention of Women Sarpanch has been jointly organized by the Centre and the Gujarat government. As a part of the event, PM Modi gave away Swachh Shakti 2017 awards to women leaders in rural areas who have contributed immensely towards Swachh Bharat Mission. About 8,000 women sarpanches from across the country, including 6,000 from Gujarat attended the event on the occasion of International Women’s Day.

  19. The Kamaladevi Chattopadhya National Awards launched by the Textile Ministry on March 8, 2017 will be presented to _____________
    A.Women handloom weavers and artisans
    B.Small textile startups
    C.Best entrepreneur in textile sector
    D.Women based startups for handloom weaving
    Answer – A.Women handloom weavers and artisans
    Explanation :
    On the occasion of International Women’s Day the Union Textiles Minister Smt. Smriti Zubin Irani has announced ‘Kamaladevi Chattopadhya National Awards’, a new category of awards specially for women handloom weavers and women handicraft artisans.The awards will help women weavers and artisans to receive recognition and economic benefits associated with the Awards.It will also help to recognize the craft excellence and hard work by millions of women carrying forward the handloom and handicraft heritage.

  20. As per the latest ICC Ranking on March 8, 2017, the top position for the test bowler has been jointly acquired by which players?
    A.Rohit Sharma and R Ashwin
    B.Karun Nair and Rohit Sharma
    C.Ravindra Jadeja and R Ashwin
    D.Ravindra Jadeja and Rohit Sharma
    Answer – C.Ravindra Jadeja and R Ashwin
    Explanation :
    Indian Spin duos Ravindra Jadeja and R Ashwin jointly claimed at No.1 in the ICC rankings for Test bowlers in what is the first time of two spinners the top spot. Both stood at the top at 892 points. After Jadeja’s heroics show seven wickets, including a first-innings six-for, in the second Test against Australia helped him occupy the top rank and assured India the No.1 spot. However in batting ranking Test batsmen, Virat Kohli lost his second spot to Joe Root after managing only 40 in his last two Tests. Steven Smith maintained his reign at the top for the 77th Test.

  21. Which brand has won the sponsorship rights for Team India for a period of 5 years through a tender process on March 8, 2017
    A.Star India
    B.Vivo
    C.Oppo Mobile
    D.PayTm
    Answer – C.Oppo Mobile
    Explanation :
    Chinese smartphone manufacturer OPPO Mobiles has bagged the Indian team sponsorship rights for a five-year period starts on 1st April 2017 and continues until 31st March 2022,. The Mobiles major will cough out INR 1079 crore  for the duration of their contract having beaten the only other bid of INR 768 crore (approx USD 115 million) from Vivo, another smartphone manufacturer. The minimum reserve price was set by the Indian Cricket administrator BCCI at INR 538 crore. The existing team sponsor, Star India, whose contract expires on March 31

  22. India has planned to phase out the consumption and manufacturing of the harmful ozone ­depleting substances ­Hydrochlorofluorocarbon by which year?
    A.2020
    B.2029
    C.2030
    D.2032
    Answer – C.2030
    Explanation :
    In a bid to adhere to its global commitment on Global warming India launched the country’s latest plan to phase­out one of the key refrigerants ­ Hydrochlorofluorocarbon. The HCFC is being used in various sectors including refrigeration, air­conditioning and foam manufacturing. Upon this development which aimed to end use of harmful ozone ­depleting substances (ODS) by switching over to non­ozone depleting and low global warming potential technologies.. The goal of the plan is phase out consumption and manufacturing of this ozone­ depleting refrigerant by 2030. The complete timeline is meant for the 2017-­23 period.

  23. Sentinel-2B satellite is the ________ satellite in the series of Sentinel satellite launched by the European Space Agency till date.
    A.Fourth
    B.Fifth
    C.Sixth
    D.Seventh
    Answer – B.Fifth
    Explanation :
    Sentinel-2B satellite developed by European Space Agency (ESA) was launched on March 7, 2017 as a part of European Union Copernicus environmental monitoring system. The satellite weighing 1.1 tonne was lifted into the orbit from Europe’s Spaceport in Kourou, French Guiana at 01:49 GMT on 7 March using a Vega rocket. Sentinels is a family of satellites developed by  European Space Agency (ESA). Sentinel-2B is the fifth in the series of Sentinel satellite that has been launched till date. Sentinel-1A was launched on 3 April 2014 and Sentinel-1B on 25 April 2016. Sentinel-2A was launched on 23 June 2015. Sentinel-3A was launched on 16 February 2016.

  24. The Peace in the Home initiative has been launched by which organization on March 8, 2017 to tackle the menace of domestic violence against women?
    A.Commonwealth Organisation
    B.United Nation Security Council
    C.World Health Organsiation
    D.UNESCO
    Answer – A.Commonwealth Organzation
    Explanation :
    On the occasion of the International Women’s day, the Commonwealth has launched an initiative “Peace in the Home” to help the member states to deal with domestic violence that impacts the life of women. The “Peace in the home” programme includes a toolkits to help governments across the Commonwealth to deal with the menace. .The toolkit will enable the governments to involve multiple agencies such as schools, doctors and hospitals as well as government and law enforcement agencies to work together effectively by highlighting and sharing details of initiatives that had been particularly successful at dealing with domestic violence.